sorry respirator už nosím. Pripravujeme už firmu na zavretie.
Dudo toto je riešenie resp úspech https://www.economist.com/content/global_debt_clock
Ako hovorím toto storočie bude patrit čine.
02.03.2021 - 15:21:10
00
Čína nás už zozrala, len si to stále nechceme pripustiť. Akurat dnes som mal s jedným debatu na tuto tému a zhodli sme sa na tom že keď príde nejaký Číňan z väčšieho mesta do Európy, musí to byt pre neho ako návrat do minulého storočia...
02.03.2021 - 15:54:40
00
Hlavne ten vzduch tu máme o to storočie čistejší :) Ale ani oni si to tam nebudú ničiť donekonečna. Nechajú si len high-tech a ostatnú "špinavú" výrobu popresúvajú, alebo sa jej úplne vzdajú.
02.03.2021 - 16:21:45
02
biker09 napísal:
sorcerer Skontroluj data alebo skus iny browser. Priatelke to tiez neslo na Chrome, kvoli nejakej chybe v Javascripte. Maju tam neosetrenu chybu, ked spadne validacia na adresu.


písal som im o probléme aj cez formulár na nzci. ich odpoveď je že to funguje pod firefoxom a chrome. moja skúsenosť j,e že nefunguje a rovnako ani pod edge, vyskúšané na dvoch PC na dvoch rôznych IP adresách, v robote a doma. nepýtal by som sa na to keby som toto neskúšal už predtým. ale jedná sa asi len o toto konkrétne MOM, pretože spoločné číslo pre kraj sa není, pre MOM sú čisla rovnaké ako včera, alebo ako dnes pred pár hodinami.
02.03.2021 - 16:29:14
00
trochu o logistickej bezpecnosti...

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4619368/bloomberg-doprava-vakcin-predstavuje-bezpecnostni-vyzvu-jako-v-bondovce.html
02.03.2021 - 16:53:18
00
Keď som tu včera napísal
Srsen napísal:
Taký postreh,
pravdepodobne pre pohyb v Eu bude potrebný očkovací preukaz,
a pravdepodobne ho na neregistrovanú vakcínu nedostaneš


Jedného nemenovaného člena tohto fóra išlo roztrhať od smiechu :)
canopus napísal:
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:


Očkovací preukaz Únie nemusí pre Sputnik platiť, cestovať sa možno bude dať aj s testom

https://dennikn.sk/2292987/ockovaci-preukaz-unie-nemusi-pre-sputnik-platit-cestovat-sa-mozno-bude-dat-aj-s-testom/?ref=mwai

„Je to pre nás po včerajšku veľmi vážna téma,“ hovorí Martin Klus. Digitálny zelený pas Únie by mohol byť pripravený do leta.

V Európskej únii sa čoraz viac začína hovoriť o vytvorení európskeho očkovacieho preukazu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok na Twitteri napísala, že legislatívny návrh predloží tento mesiac.

Ak všetko pôjde dobre, takzvaný digitálny zelený pas by mohol začať fungovať od konca júna – presne pred letnou turistickou sezónou.

„Cieľom je postupne umožniť bezpečný pohyb v rámci Európskej únie aj v zahraničí – pre prácu aj turizmus,“ napísala.
[ To najdôležitejšie z každého regiónu sveta v jednom súhrne každý piatok. Ak vás zaujíma svetové dianie, aktivujte si odber Svetového newsfiltra na e-mail. ]

Tento elektronický dokument by mohol uvádzať, či ste zaočkovaný, ale aj to či ste prekonali covid, alebo či vás pred cestou otestovali. Hranice by sa tak otvorili aj pre tých, na ktorých ešte nedošiel rad s očkovaním.

A čo Sputnik?

Nie je však jasné, či sa do neho bude rátať aj očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V, ktorú v pondelok priviezli na Slovensko. Rusi ešte nepožiadali Európsku liekovú agentúru (EMA) o registráciu tejto vakcíny, dokonca podľa informácii EMA nepožiadali ani o predbežné hodnotenie.

Celkovo si Slovensko objednalo dva milióny dávok, teda pre milión ľudí.

„Ešte sa o tom len bude diskutovať, no toto je po včerajšku u nás veľmi vážna téma. Viem si predstaviť, že viacero krajín bude trvať na tom, aby v preukaze boli iba vakcíny registrované EMA. Čo nám spôsobí nemalé problémy,“ hovorí štátny tajomník na ministerstve zahraničia Martin Klus (SaS).

Podľa neho budeme musieť rozdeliť naše obyvateľstvo na dve skupiny: tých, čo sú očkovaní vakcínou registrovanou EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, prípadne v budúcnosti Johnson&Johnson, Novavax či Curevac), a tých, čo sa nechajú zaočkovať Sputnikom.

„V tom najhoršom prípade by to mohlo znamenať, že krajiny, ktoré využívajú aj neregistrované vakcíny, by boli z covid certifikátu nejakým spôsobom vylúčené. To by bola úplná katastrofa,“ hovorí Klus.

„EMA je garantom bezpečnosti vakcín a toho, že ten, kto je zaočkovaný, nebude prenášať vírus a nebude predstavovať riziko pre zdravotný systém krajinu, do ktorej prichádza,“ povedal Klus. Ešte nie je stopercentne dokázané, že vakcíny aj znižujú šírenie vírusu, no prvé údaje vakcíny of Pfizeru či BioNTech to naznačujú.

Ak však aj Sputnik nebudú akceptovať, ľudia, ktorí sa ním zaočkujú, budú môcť pravdepodobne cestovať s negatívnym testom, ako keby boli neočkovaní.

Podľa Klusa by najlepšie bolo, ak by Rusko požiadalo o registráciu EMA a dostalo ju. „Celá diskusia, ktorá rezonuje na Slovensku, by bola zbytočná. Pre nás je nepochopiteľné, prečo Rusko k takémuto kroku nepristúpilo,“ dodal Klus.
Maďarsko, San Maríno, Srbsko

Okrem Slovenska, momentálne očkuje v EÚ neregistrovanými vakcínami aj Maďarsko (Sputnikom a vakcínou od spoločnosti Sinopharm). Rovnako tak však robia aj niektoré krajiny, ktoré sú geograficky blízko.

Napríklad Sputnik ako plán B nakúpilo San Maríno, ktoré je obkolesené Talianskom. Sputnikom a hlavne vakcínou od čínskej spoločnosti SinoPharm očkuje Srbsko.

Je tak možné, že debata sa nebude týkať len Európskej únie, ale celosvetovo. „V tom prípade by bola diskusia oveľa komplexnejšia,“ dodal Klus.
Opatrní Nemci a Francúzi

Nie všetky krajiny podporujú rýchle zavedenie digitálneho zeleného pasu. K lídrom patrí Grécko (od februára má svoj vlastný očkovací preukaz), Poľsko (prichádzajúci očkovaní nemusia ísť do karantény), Česko, Rakúsko či Španielsko.

Opatrnejšie sú Nemecko a Francúzsko, ktoré zdôrazňujú, že vakcíny nesmú diskriminovať ľudí, ktorí sa ešte nestihli zaočkovať.

Podľa Klusa sme boli lídrami tejto diskusie už od jesene. „Hovorili sme, že má existovať záznam o testovaní, tlačili sme na to hlavne pre našich cezhraničných zamestnancov. V tom čase bol problém akceptovať antigénové testy, keďže sme nemali vzor, ako výsledky vyzerajú v Maďarsku, Poľsku. Vtedy sa nám podarilo vybaviť len Česko a Rakúsko,“ hovorí Klus.

Podľa neho tiež podporujeme, aby v pase boli aj ďalšie údaje, nielen potvrdenie o očkovaní. „Aby to nebolo diskriminačné. Kým nie sú vakcíny dostupné pre všetkých, je podstatné, aby tam boli aj ďalšie údaje. Máme stovky tisíc ľudí, ktorí už covid prekonali. Pokiaľ majú dostatok protilátok, ktoré môže potvrdiť lekár, aj pre nich to môže byť vstupenka na dovolenku napríklad od Španielska,“ hovorí Klus.

Podľa neho tiež viaceré krajiny rozmýšľajú aj o vnútornom použití: mohla by to byť vstupenka do kina, divadla či reštaurácie. Isté výhody očkovaným už dáva Izrael.
02.03.2021 - 17:24:56
00
Stale ale nerozumiem diskusii o novej "zelenej knizocke", ved zlty medzinarodny ockovaci preukaz mam uz nejaky ten rok a precestoval som s nim kus sveta. Rovnako aj covid ockovanie si tam necham potvrdit.
02.03.2021 - 17:33:40
01
to vymyslia, pre menej chápavých - forma nátlaku na očkovanie
02.03.2021 - 17:42:22
01
"Podľa neho budeme musieť rozdeliť naše obyvateľstvo na dve skupiny: tých, čo sú očkovaní vakcínou registrovanou EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, prípadne v budúcnosti Johnson&Johnson, Novavax či Curevac), a tých, čo sa nechajú zaočkovať Sputnikom."

bude to obycajny clovek schopny nejako ovplyvnit, ci dostane sputnik alebo nie? Osobne mi je jedno, ci ho dostanem, ale uz mi nie je jedno, ze ma na zaklade toho zariadia do horsej skupiny
02.03.2021 - 17:50:47
00
Fun fact je, že v žltom preukaze mám ako prvú a zatiaľ poslednú žltú zimnicu :D
02.03.2021 - 17:53:31
00
iron.hide napísal:
"Podľa neho budeme musieť rozdeliť naše obyvateľstvo na dve skupiny: tých, čo sú očkovaní vakcínou registrovanou EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, prípadne v budúcnosti Johnson&Johnson, Novavax či Curevac), a tých, čo sa nechajú zaočkovať Sputnikom."

bude to obycajny clovek schopny nejako ovplyvnit, ci dostane sputnik alebo nie? Osobne mi je jedno, ci ho dostanem, ale uz mi nie je jedno, ze ma na zaklade toho zariadia do horsej skupiny


Sputnik by mal byť len na dobrovoľnosti v rámci vakcín...
02.03.2021 - 17:54:58
00
A co bude robit eu so srbom obcsnom emiratov alebo ruska? Ti ked budu zaockocsni sputnikom tak ich do eu nepustia?
02.03.2021 - 18:15:41
00
Pravdepodobne budú vyžadovať testy.
je to stále len teoretická možnosť,
ale nebolo by to prvé absurdné nariadenie čo existuje :)
02.03.2021 - 18:21:29
00
A potom sa cudujte Rusom, preco neziadali certifikat....( niezeby v Rusku vsetko fungovalo tip-top )
02.03.2021 - 18:50:24
00
sputnik je jednorazova vakcina alebo sa preockovava kazdy rok?

Dnes som nad lurdskou jaskynou pri
kaplnke videl sediet pana Krcmeryho a priznam ze nebol na neho pekny pohlad. Skormuteny, zniceny, zarmuteny clovek. Myslim ze jeden z mala co si uvedomuje kam sa to cele pobera.
02.03.2021 - 18:55:04
00
keyboard_arrow_up