Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Mzungu bola dobra (teda vyborna) v prvom roku uvedenia na trh (ci 1. rok urody?), od vtedy ma velmi neoslovila, ani tohorocna uroda. Ale ked vyskusas, mozes mat iny nazor. Ja sa tesim na chutovky G. v ciernom baleni buduci tyzden ...
alebo skor tento ? https://www.coffegarden.sk/Rancilio-Silvia-E-V5-d252.htm
Lelit ma bojler 0.25L a paku 57mm, ale zase PID regulaciu (ziaden zazrak, ale lepsie, ako drotom do oka), Silvia bojler 0.3L a standardnu paku 58mm. Chlapci maju dobre skusenosti so Silviou, v tejto triede s nou nic nepokazis a aj pri pripadnom predaji si celkom podrzi hodnotu. Tiez je otazka, aky druh kavy Ti chuti, co chces pit.
Nezabudol som, meral som ako sa dalo a to ihlovym teplomerom na pecenie masa prestrcenym cez vypust paky (standardna co prisla s kavovarom). Nie je to velmi exaktne ale na odhad casu to myslim staci. Kavovar som iba zapol, neodpustal som vodu z boilera ani nic podobne.
Teplota v miestnosti cca 24C
10 min - 34C
15 min - 45C
20 min - 55C
25 min - 60C
30 min - 60C
35 min - 60C
casy aj teploty su zaokruhlene
cize silvia potrebuje tych 25 min kym sa ustali. Salka bola tiez zohriata po 20-25 min...zabudol som ju kontrolovat ale po 15 min bola tepla iba zospodu. salku zvyknem davat hore dnom a zakryt utierkou.
Veru bratm , Mzungu ide za tie roky dolu vodou ... a veľkou rýchlosťou . Mal som ich kazdy zber a už to veru nie je delikatesa . A ja som tiež objednal “ čarnotu “ od začesaneho fešaka
Mám v pláne 15g.
Mám v pláne 15g.
Do 7.5g urcite, a moze byt aj necertifikovane LM. 15g je s otaznikom, ci si na takej kavopicnej urovni, ze rozpoznas prinos (po skrtnuti placeba). V kazdom pripade urcite lepsie vyzera, snad sa aj lepsie opla***** (o 0.5%, odhad
* ak nieco ovplynuje chut, tak najviac asi toto
Ja len aby ludia neboli sklamani ...
Edit: Teraz si uvedomujem, ze prisne vzate, aj zmena plnenia ci mletia pre nove sitko spojena so zmenou chuti z toho vyplyvajucou moze byt prinos.
minule som sa nasral a rozobral to a vycistil, bolo to celkom slusne zanesene takze som musel drhnut statocne, nestacilo len povysavat (hmm no ano, odflaknuta udrzba)
ale nic sa nezmenilo na hrudkovani, je to Rocky
nejaky tip? okrem teda "vymen mlyncek"
budem tam musiet vymysliet nejake taketo smyklavky miesto toho nosa
https://www.thingiverse.com/make:442209
https://www.thingiverse.com/thing:101392
v tom nose sa to dost zadrhava, resp ja by som povedal ze to uz robi ta gumova prechodka medzi vylevkou z kamenov a nosom
keby to malo striekat von tak by to bolo lepsie lebo by to striekalo do toho nosa a odtial hned vypadavalo
takto sa to nabera do tej gumy a potom ked je toho viac tak spadne dole kopa