Lokalizácia
Formulár sa odosiela
http://www.german-a.de/german-a/kilo.html
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 19:17:50
00
...nechcel si napisat nahodou olova ?? ked si uz robis tu srandu..

nechcel, ortuť má vyššiu hustotu ako olovo
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 19:20:17
00
Tlmič ma nevýhodu v tom že je natlakovaný a jeho servis v domácich podmienkach je u horšie realizovateľný. Samozrejme všetko sa dá :) ... len za normálnych okolností doma servisovateľný nie je. Navyše si prirátať ložiská do vidlice.

Chcem len poukázať, že cena servisu závisí od uhla pohľadu, no u mňa rozhodne paralelogram v jednoduchosti servisu nevyhráva. :shake:

Navyše zdvih, pevná os ....... nie je to moja kategória, no nie som odporcom. Má to čosi do seba.

Mne sa zda jednoduchsie raz zoservisovat tlmic ako 3x vidlu. Loziska sa menia podla mna asi tak casto ako by sa mali menit aj puzdra( pripadne aj vnut. nohy) na vidliciach, co vyjde urcite drahsie.
165mm a 20mm osa ti nestaci?
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 19:31:10
00
Odkial ten pomer servisnych intervalov tlmi/vidlica 1:3 ? Ak Fox, tak aby si nestratil zaruku, tak tlmic aj vidlicu musis vyservisovat 1x rocne. Az po 2 rokoch prevadzky by mohol byt pomer servisnych inetrvalov malicko nakloneny k tlmicom ako vidlici, ale urcite nie 3:1.
S vymenou vnutornych noh u vidlic-nesuhlasim. Klzne puzdra u vidlic nie su tak vystavene vonkajsim vplyvom ako klzne puzdra/loziska u tohto paralelogramu, navyse su primazavane mazacim olejom.
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 19:52:26
00
Predbehol ma Roman, no zavesím to už sem, keď som to napísal. :)

Raz do roka mi nerobí problém vidlu otvoriť. A cena servisu je tiež o inom ak ideš na to vlastnou cestou.
Púzdra môžu vydržať veľmi dlho. Určite vydržia dva roky, to je ale už u každej vidlice individuálne. A určite výmena klznych púzdier neprevýši cenu kvalitnejšich ložísk v paralelograme. Všetko je to otázka údržby.
No a vnútorné nohy, tak ak ich neikto musí meniť, nech sa hanbí za seba ako sa o vidlicu stará. Ak očistíš aspoň raz do mesiaca gufera nemá sa im čo stať. Keď bordel už koluje púzdrami, je to ako jemná brúsna hmota, ktorá nohy poškodí, no to je zas len vec údržby. To akoby si mal uvažovať výmeny "vnútornej nohy" tlmiča...

Takže koniec koncov servis môže ale nemusí byť lacnejší/jednoduchší u paralelogramu či teleskopu.

Ešte som nevidel 165mm paralelogram s 20mm oskou. Tak sem s ním.
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 20:01:18
00
amen, nechcelo sa mi zase rozpisovat ako predtym. ;)
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 20:10:57
00
:clap:
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 20:13:58
00
Lapierre: Cena puzdier je sice nizsia ako cena kvalitnych 8 priemyselnych lozisk, ale v Look vidle su napr tiez klzne puzdra, ktore su tiez v oleji. Ak si vezmes do ruk akukolvek starsiu vidlu tak uvidis, ze je v oblasti puzdier a nad guferami trochu oskrabana alebo tam aspon elox ma bledsiu farbu. Ide potom uz len o to ci ma vidla aj vakel alebo nie.
http://www.parafork.de/ (len mi ju nevyfukni ked bude na ebay :P )
Roman: Servisny interval 3 roky som bral z navodu k mojej starej Look. Neviem ako su comu vystavene loziska v tom prototype, kedze som ho na vlastne oci nevidel, ale v G:A su urcite viac chranene proti spine od kolesa ako v klasickom teleskope. Navyse sa pod gufera tlaci spina uz aj vlastnou vahou a ak sa tam dostane tak su vnutorne nohy proste odpisane. Naproti tomu v paralelograme staci vymenit loziska a ide sa dalej.
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 21:08:25
00
zigo, takze nam chces naznacit, aby sme teleskopicke vidlice zahodili do kosa, a kupili si para-vidly... pretoze tie teleskopicke maju samokaziacu schopnost? :)
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 21:16:23
00
kimlo, a vieš že si trafil klinec po hlavičke... Pre mňa osobne bude tisíc krát jednoduchšie vymeniť 4, 5, .. 8 ložísk ako rozobrať teleskopickú vidlicu a vymeniť olej. Nehovoriac o tom že tie ložiská budú mať servisný interval určite dlhší ako kontrola/výmena oleja. Samozrejme nikomu neberiem jeho pravdu, no pre mňa je proste tá výmena ložiska jednoduchšia (čo sa týka kúpy ložísk aj samotnej výmeny). A o tlmič by som sa nebál, 2-3 roky nebude potrebný žiaden servisný zásah.
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 22:00:50
00
Žigo neboj, ak niekde na ňu narazím s radosťou pošlem link alebo dám vedieť. :)

Opotrebovanie vnútorných nôh závisí od kvality materiálu. Nedávno som mal Skullovu Foxu doma a tá veru najnovšia nie je. Nebolo tam poznať ani náznak opotrebenia vnút. nôh (na púzdrach už vidno že nejaký ten rok tá vidla jazdila). Rovnako staršia Skareba alebo viacero vidlíc. Mal som tú jednu známu 36tku pružinovú, o ktorú sa nik nestaral. Tam bolo vidno opotrebenie. Takže ak tá vidla nie je stará suntourka ktorej púšťala farba z vnút. nôh, nebýva opotrebenie časté. Vakel samozrejme ničmu neprospieva, no ani veľký tlak púzdier na vnút. nohy.
Hrubý servis vidlíc s výmenou mazacieho oleja je podľa mňa jednoduchá záležitosť, určite rýchlejšia ako výmena ložísk. Ale tu by sa zas dalo uvažovať potrebné náradie na lisovanie a vylisovanie a je to taký kolobeh dokola, nekonečná debata.

Ja osobne by som v tejto debate skončil tým, čo som už písal raz. Údržba teleskopov vs. údržba paralelogramov nemá jasného víťaza. Všetko má svoje + aj -. Každý si musí zhodnotiť čo mu viac sedí. U mňa je to asi jasné. :)
Zobraziť komentár 21.02.2010 - 22:23:07
00
kimlo, a vieš že si trafil klinec po hlavičke... Pre mňa osobne bude tisíc krát jednoduchšie vymeniť 4, 5, .. 8 ložísk ako rozobrať teleskopickú vidlicu a vymeniť olej. Nehovoriac o tom že tie ložiská budú mať servisný interval určite dlhší ako kontrola/výmena oleja. Samozrejme nikomu neberiem jeho pravdu, no pre mňa je proste tá výmena ložiska jednoduchšia (čo sa týka kúpy ložísk aj samotnej výmeny). A o tlmič by som sa nebál, 2-3 roky nebude potrebný žiaden servisný zásah.

v tom pripade, smelo do toho!
cakam na foto s tovou vidlou ;)
Zobraziť komentár 22.02.2010 - 08:12:51
00
Ako je možné že tato téma ma už 5stran :o
Zobraziť komentár 22.02.2010 - 09:48:05
00
mne sa ten "grxc" paci...a presne tak, ked funguje, tak preco nie...
Zobraziť komentár 22.02.2010 - 09:58:39
00
Ako je možné že tato téma ma už 5stran :o

pretoze sa tu rozoberaju ine veci :D
Zobraziť komentár 22.02.2010 - 10:03:46
00
keyboard_arrow_up