Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Čaute. Za pár dní ma čaká operácia srdca, konkrétne výmena chlopne a fixnutie aneoryzmu aorty. Okrem milión ďalších vecí ma zaujíma i to čo všetko budem ešte vedieť po operácii robiť. Predpokladám že už nebudem môcť dávať takú nálož km akú som dával, nebudem môcť jazdiť enduro a traily celkovo, budem sa musieť vyhýbať vyšším tepom atď.
Jazdil som vela traily, po zlomenine nohy vela jednoduchších ale o to dlhších trás (100, 200 ale i 300km) a chcel som preto kúpiť rýchly gravel, skialpoval som, liezol, cez zimu behal. Max tepy som mal cez 200 ale to asi v mojom prípade nieje nejak smerodajné, posledné dva roky som išiel len pár krát cez 190, velmi málo cez 180.
Máte niekto skúsenosti s tým k čomu sa asi budem vedieť vrátiť a na čo môžem rovno zabudnúť?
Zobraziť komentár 18.08.2025 - 17:11:00
00
drzim palce, aby sa to podarilo :muscle:
Zobraziť komentár 18.08.2025 - 20:22:57
10
Drzim palce aj ja samozrejme.A nechcem byt zly,ale nebolo by lepsie to prekonzultovat s lekarom ako tu na fore?Predsa len nejde o nakup prehadzovacky.
Zobraziť komentár 18.08.2025 - 22:22:20
04
Vdaka. Asi som to ale nenapisal najlepsie. Skor mi ide o skusenosti ludi co si tym uz presli cisto zo sportovej stranky. A ani nie tak ze ked to vies ty tak to budem vediet i ja, len priblizne na co sa pripravit. Lebo lekar mi sice povie ze budem moct robit to co doteraz ale asi nema uplnu predstavu co obnasa celodenne trailove jazdenie alebo nejaka celodenka. A ano, lekarov som sa uz pytal a samozrejme sa pytat budem. A budem ich posluchat - to nakoniec robim uz teraz, v jeden den som si daval tempo na BK a druhy "tlacil" bicykel z prace a odvtedy nic, ziadna fyzicka aktivita, len prechadzky. Len asi potrebujem nejake svetlo na konci tunelu, nejaky ciel pre ktory budem na sebe makat. Napriklad 100km nasledujuce leto je zbytocne malo alebo prehnane vela. Alebo je to skoro/neskoro?
Zobraziť komentár 18.08.2025 - 22:56:20
00
JoKo by sa k tomu mohol vyjadrit.

Btw. ako sa prislo na to, ze mas problem? Len nahodou nejakym standardnym preventivnym EKG vysetrenim (nevnimal si ziadne problemy ani pri velkej zatazi), alebo si citil nejake problemy a preto si siel k doktorovi?
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 01:30:26
00
Ziadny problem, len mi plynule preslo predoperacne koli nohe na predoperacne koli srdcu.
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 06:31:00
00
ak sa vsetko podari tak ako ma, tak by si nemal mat problem pokracovat v tom co robis doterat, v tom istom objeme, dokonca by sa tvoj vykon mal zlepsit (predpokladam, ze ide o Aortalnu chlopnu), hlavu si ale priprav, minimalne prve 3 mesiace (kym sa to poriadne zhoji) budu sakra narocne, daj tomu cas, nemas sa kam ponahlat

otazkou este je, na akej chlopni ste sa dohodli, predpokladam mechanicku, cize budes musiet uzivat lieky na riedenie krvi, v tom pripade si musis davat bacha na pady alebo kontaktne sporty, je tam vyssie riziko krvacania
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 07:30:52
00
arrow_lefta-biker napísal:
Ziadny problem, len mi plynule preslo predoperacne koli nohe na predoperacne koli srdcu.
Toto znie celkom desivo. Môžeš o tom napísať viac?
Držím palce, nech všetko dopadne dobre.
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 07:46:22
01
mirec16 Vdaka za odpoved, zatial sa to vsetko este len riesi ale pojde to asi rychlo. Pises z vlastnej skusenosti?
Lieky na riedenie krvi vraj brat budem, preto si myslim ze to enduro/trailove jazdenie a bikeparky uz nedam uz len koli bezpecnosti. Rekonvalescenciu pocitam tak cca 6 mesiacov. 2 roky dozadu som si rozlamal clenok tak ze som mal sadru 3 mesiace a moc som sa hybat nemohol, teraz to bude asi skor naopak a hybat sa budem musiet (aspon tak som to zatial pochopil).

Slavinger Moc tam k tomu nemam co, proste vrodena vada na chlopni ze sa nezatvara cela a asi koli tomu rozsirena aorta az tak ze to treba "hned" riesit. Chlopna by vraj az taky problem nebola ako ta aorta ktora moze kedykolvek prasknut.
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 08:03:40
00
zo skusenosti mojich pacientov

s tym riedenim to je osemetne, uplne by som to nezavrhoval, ale kazdy ma inu mieru, bude to jednoducho na tvoje riziko, ideal nejazdit sam, oznamit to spolujazdcom, nosit naramok s uvedenim, ze nieco take beries a ideal nepadat 🙂
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 09:02:44
03
beriem lieky na riednie už asi 2 roky, kôli trombozam v ruke a nohe...
najprv vysoke davky clexanu injekčne, teraz rok trombex... nejaký úraz som už mal , na žiletke som obrusil koleno a lakeť..
krvacanie bolo značne ale nijak nasobne vyššie ako bez riedenia, rovnako aj bežne rezne rany pri praci mi krvacaju tak o 10min dlhšie...
samozrejme sa snažím urazom vyhýbať, ale tragiske to nieje
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 09:44:54
02
Po výmene chlopne sa zvykol brať Warfarin a to je trocha komplikovanejšie ako užívanie Trombexu.😉
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 09:48:50
02
a-biker Chýba mi veľa info o tebe, tak aspoň všeobecne o srdciaroch (ako v mojom prípade) . Teraz mám 57 a v roku 2021 som v lete prekonal infarkt zo zástavou srdca (predispozícia v rodine). Mám 4 stenty na rozšírenie prívodov do srdca a od 2022 aj ICD (defibrilátor) pre prípady nečakanej zástavy. Na bike som sa vrátil po dvoch mesiacoch, ale už s iným mentálnym nastavením. Keďže mi infarkt zobral takmer tretinu srdca (a na začiatku aj polovicu výkonu), tak od začiatku bolo dôležité stanoviť si správne hranice a neponáhľať sa. Zvyk na trenažér cez zimu bol u mňa veľmi dôležitý. Ja mám stanovené tepy na výkon do 120, 130 znamená už znamená zastavenie činnosti. Lieky na riedenie krvi sú samozrejmosťou, takže Gravel jazdenie bolo ako stvorené na návrat na bajk, u mňa bolo doplnené aj o elektrickú výpomoc. Po štyroch rokoch som výkonovo cca 15w pod mojim starým FTP (mám poctivo namerané) a zvládam aj jazdy bez pomoci motorom. Treba si najmä užívať ?Ak máš chuť, tak môžeme pokecať napr. na kofole na BK
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 11:03:48
01
zaujimave skusenosti, ale toto je uplne ina diagnoza, laicky povedane, nie je “srdciar” ako “srdciar”
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 11:34:09
00
Aj úplne iný "zákrok" .....miniinvazívny (predpokladám) vs. otvorený hrudník (sternotomia)
Zobraziť komentár 19.08.2025 - 13:09:59
01
keyboard_arrow_up