9.8. 9. deň tripu – trochu ma zlialo.Nespal som. Komare si vyberali daň za flek. Na začiatku to vyzeralo, že sa len presuniem. Ráno som bol na polievku a knedlíky. Potom som začal stúpať do fest kopca. Premávka bola obrovská. Začalo liať. Riadne, ako z krhly a pridávalo. Poasi 2-3h jazdy bola pumpa, tam som sa skryl a prezliekol , bol som dovtedy len v kraťasoch a tričku, na nohách len sandále. Bola mi zima už. Dal som si mikinu a nepremokavú bundu, to už bolo o milión percent lepšie. Rátal som, že prestane pršať ale neprestávalo, tak som pokračoval. Po čase prestalo, asi 2h. Konečne prestalo, zistil som, že mi nejde solárna nabíjačka. V meste Xujiewan som chcel skúsiť nájsť outdoorový obchod, kde by mohli mať tyčky na
stan a aj som našiel ale nebolo to celkom ako náš EXIsport. Tyčky nemali ale mali len celý stan. Som na lowcost výjazde, takže som ho nechcel. Ale keď spätne rozmýšľam, nebol drahý, 280čj a tyčky by som využil aspoň. Potom prišiel akýsi ujo a priniesol taký kotúč to bol samorozkladaci stan. Taký nechcem ale tyčky mal, len neboli skladacie ale celé. Ten stan mi dal grátis. Potom ma zaviedli do servisu, kde mi mali vedieť opraviť, čo som chcel. Lenže povedali, že budú zvárať. Tak to som nechcel. Všimol som si, ako sa zmenili značky, nápisy už boli aj v mongolčine. Videl som aj prvú jertu. Išiel som teda ďalej a chcel som sa dostať čo najbližšie k honhot. Aj som rozmýšľal, že už stačí ale išiel som ďalej. Nebol tam vhodný flek nikde. Zrazu som videl ako kamióny idú cez vodu. Rozvodnená rieka po dažďoch. A sakze, ale nevadí, chcel som ísť po kraji a aj tak som mal sandále. Za chvíľu som bol po členky v blate a ė nechcel ísť. Tak som to ešte kúsok skúsil a zistil som, že radšej to obidem. Tá obchádzka stála 20km a tam sa nedalo tiež, bolo to zatarasené. To už bolo ráno, rozhodol som, spať. Lenže sa mi nechcelo rozkladať stan do takej mokriny. Tak som si len sadol a podriemal.
9. deň tripu – solárna nabíjačka KOVsatal som, lebo som ani nespal. Cestou som stretol jedáleň, akurát otvárali, dal som si polievku a knedlíky. 12čj. Hneď začalo stúpanie a začal som si uvedomovať, že prvá časť cesty sa končí o chvíľu. Nastal lejak, Shanxxi sa so mnou chcelo ešte asi rozlúčiť. Po asi 3h mi už aj bola trochu zima a potreboval som si oddýchnuť od premávky. Išiel kamion za kamiónom, ako vlak, vkuse. Každý tretí zatrubil, tak som už bol riadne ohučaný. Na pumpe som sa prezliekol, teda vrch. Mokré tričko dolu, mikinu a nepremokavú
bundu som si obliekol a už to bolo celkom iné. Do mesta Xijnjan (alebo ako) som išiel kúpiť tyčky do stanu ale nemali, nakoniec mi daroval celý stan… Zjedol som polku melóna a išiel smerom do Hohhot. Po ceste som si začal všímať, že na značkách sú už aj mongolské nápisy, videl som aj prvú jurtu.
Pred hohhot som sa ešte chcel staviť v meste jurtu, chcel som prísť čo najbližšie k mestu tak som ťahal, lebo pru takej ceste sa nedalo spať nikde. Nadránom už 20-30km pred mestom bola zaplavená cesta po povodni tak som bol ešte zablatitť sa aby som sa presvedčil, že naozaj neprejdem. Zmieril som sa, že sa zas nevyspim a len som si sadol na zem na suchší kameň a zdriemol si.
10.8. 10. deň tripu – dnes oddychovkaPo otvorení oči som začal hľadať alternatívnu trasu do Hohhotu, našiel som a len som ťahal. Nemal som ani energiu v powerbankach. Na pumpe som dal tete nabiť mobil aj powerbanky a ja som si urobil trochu
servis (reťaz by sa bola čoskoro roztrhla a blato bolo úplne všade) potom som si pospal na zemi, kým ma nezobudilo slnko ako mi páli na nohy. Po príjazde do Hohhotu som začal hľadať cykloobchod, nakoniec som našiel len taký, kde robia skútre ale opravili mi, čo som chcel za cenu akú by každý chcel (zadarmo), strhane hrany na imbuse, navaril skrutku a na moje počudovanie mu to išlo vykrútiť. Bál som sa a bojím sa ale, čo teplo urobí s okolitým materiálom. Svařovat bez brejlí
Potom som začal zháňať solárne panely a to som mal šťastnú ruku. Pýtal som sa ľudí po ceste a postupne som sa dostal do domácich potrieb nemali, ujo ale volal kamarátovi , čo “s týmto robí” a on mi to nevedel doručiť v čase aký som ochotný akceptovať ani za cenu akú by som zniesol. Ujo mi zobral moju solárnu nabíjačku a začal merať. Zistil kde je asi chyba ale opraviť nevie.
Dal mi nabíjať moju elektroniku a na fajront to dal susedovi do obchodu nabíjať, že ide domov. Sused, že môžem tam ostať spať, len “no sex”. Tak som zaspal, v noci prišiel a že poďvon. Platil všetko, ráno však nemal dno, tak som si išiel do jeho obchodu peši pre veci, musím pokračovať. Ale ďakujem, ani neviem ako sa volá. On tam už spal.