Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, dlhšie som anonymne prezeral toto fórum a rozhodol sa nakoniec pre Scott Scale 965, nakoľko som ho mal fyzicky dostupný blízko bydliska. Týmto príspevkom by som rád poskytol zopár detailov na ktoré som prišiel po kúpe.

Meriam 187cm, vybral som si teda XL verziu, na ktorej som aj tak musel vymenit predstavec za kratší. Mám dlhšie nohy, no na bicykli som ležal veľmi vpredu.
Bike má plné obidve osy, riešilo sa to tu raz a nebolo to jasné.

Brzdy sú naozaj asi najslabší článok celého bicykla. Sú jednoducho slabé. Tie hliníkové kotúče som skrivil hneď po prvej jazde z kopca, trvajúcej asi 20 minút, aktívnym brzdením. Obe brzdové páčky sú mäkké, riešil som to s predajcom a vravel že som mal ísť do vyššej triedy bicykla bohužiaľ :)
-možno by ich stačilo len odvzdušniť?

Všimol som si aj časté padanie reťaze, hlavne pri rýchlej jazde z kopca. Nastavujem si totiž nohy do vodorovnej polohy tým, že prekrúcam dozadu. Predajca ma na to upozornil že všetky komponenty sa majú (a sú aj tak dizajnované) točiť len dopredu...
-je možné napnúť reťaz B skrutkou?

O probléme jemného pukania pri pedálovaní, na zadnej oske som predajcovi už radšej nič nehovoril. Pravdepodobne nájdem spoľahlivejšiu alternatívu na opravy.
-zatiaľ čítam len rozobrať a zložiť stred, deje sa to aj pri nových bicykloch?

S bikom som napriek tomu nadmieru spokojný, je ľahký, príjemne sa ovláda. Rukoväte boli vymenené hneď po prvej jazde - originálne sú strašne mäkké a "zabárajú" sa do nich ruky.

Určite odporúčam priplatiť a nekupovať verziu 970. Za tých cca 200eur je toho oveľa viac k dispozícii na 965ke.
Zobraziť komentár 28.02.2022 - 20:22:40
00
Ty vole, brzdit 20 minut z kopca, to by si prehrial aj rafiky. :) Nauc sa s tymi brzdami pracovat normalne, resp. sa nauc jazdit tak aby si ich nemusel mat stale stlacene, lebo inak Ti zlyhaju kazde brzdy a zabijes sa. A nie, retaz sa napnut neda, v tom rozhodne chyba nebude. Kedze tomu zjavne vobec nerozumies tak radsej do toho ani nevrtaj. Chod za serioznym servisakom a povedz mu co potrebujes vyriesit.
Zobraziť komentár 28.02.2022 - 21:14:58
03
Bolo by dobre skontrolovat aj dlzku retaze ci je spravna. A tie brzdy a kotuce to je tak na hradzu je to blato . Kupsi tam deore m6100 brzdy aj kotuce. To je dobry zaklad a uplne ina liga.

A teda nepisal ze 20 minut brzdil z kopca ale ze jazda trvala 20 minut. Aj ked aj to prve sa da ?
Zobraziť komentár 28.02.2022 - 21:45:01
00
Ten bike mam aj ja, pravda, brzdy som menil ako prve aj ja za XT, a potom kolesa (strasne slabe rafiky i19mm), Popravde z povodneho uz mam len ram a riaditka a sedlovku. Ja mam pri mojej vyske 185 velkost L a je to ok. Gripy som dal ergon a3, odporucam, ruka si tam oddychne na tych kridielkach. Inac sa mi ten bajk paci a jazdi sa mi skvelo na nom. Ja skor AL ako karbon. Uzivaj si ho zdravi!
Zobraziť komentár 28.02.2022 - 22:08:16
00
ja som ho tiez kupil, pred pol rokom, tak moje dojmy....zhrniem - nemal som to kupovat.
- Ide tazko (v porovnani s poslednym kellysom, co este mam) - uz to staci, aby som lutoval kupu
- prevodov ma sice 12 ale pouzitelne 10 - pri najrychlejsom (co je aj tak tragicky pomaly) pri silnom zabere preskakuje retaz (nie, nie je vytahana), pri najsilnejsom prevode este lepsie - spadne z ozubenia na strede. celkove nechapem, ako niekto mohol takyto sytem 1-12 vymysliet :-), mal som zostat 3-9...nechal som sa presvedcit...
- Dalej vrzganie niekde v strede - pride po c 2 hodinach slapania, dovtedy OK
- pri 3tej jazde som stratil packu na upinanie predneho kolesa (ak niekto nasiel medzi bezovcom a klenkovym vrchom, sem s nou...). predajca povedal, ze take nieco este nezazil aprkticky ani nie je mozne aby odpadla...
takze za mna - nie. Ale mozno mam iba prave ten jeden nepodarok z tisica, ktoremu sa neda pri vyrobe vyhnut.
Zobraziť komentár 13.10.2024 - 14:19:03
00
Pripomenul si mi tento vtip:

V džungli zajmú domorodí ľudožrúti Nemca, Američana a Slováka. Náčelník im vravi :
- ,,Aby sa nepovedalo, že vám nedám šancu na oslobodenie, tak vám dám úlohu. Každý dostane 2 sklenené gule a ak mi ukáže niečo čo som ešte nevidel, budete slobodní.,, Každého zatvoria do chatrče a dajú deň na nacvičovanie. Na druhý deň sa náčelník vyberie do chatrče, kde je Nemec a pýta sa, čo mu predvedie.Nemec položí gule na zem a tie sa kotúľajú po zemi, po stenách, dokonca aj po strope. Náčelník nato hovorí:
- ,,Veľmi pekné, pôsobivé, ale to som už videl. ZABIŤ!
,, Potom vojde do chatrče s Američanom, položí mu rovnakú otázku a čaká, čo mu predvedie. Američan vyhodí gule a tie lietajú a blikajú. Náčelník je z toho nadšený a vraví:
-,,Toto je fakt dobré, veľmi dobré, ale tiež som to tu už videl.Takže ZABIŤ.,, Nakoniec sa vyberie za Slovákom, vojde do chatrče, ale po pol minúte vychádza a púšťa Slováka na slobodu. Ostatní domorodci sa ho pýtajú:
- ,,No čo?
,, Náčelník krúti hlavou a hovorí:
-,,Tak toto som ešte nevidel. On jednu guľu stratil a druhu rozbil.,,
Zobraziť komentár 13.10.2024 - 15:18:15
07
arrow_leftmartinbujna napísal:
ja som ho tiez kupil, pred pol rokom, tak moje dojmy....zhrniem - nemal som to kupovat.
- Ide tazko (v porovnani s poslednym kellysom, co este mam) - uz to staci, aby som lutoval kupu
- prevodov ma sice 12 ale pouzitelne 10 - pri najrychlejsom (co je aj tak tragicky pomaly) pri silnom zabere preskakuje retaz (nie, nie je vytahana), pri najsilnejsom prevode este lepsie - spadne z ozubenia na strede. celkove nechapem, ako niekto mohol takyto sytem 1-12 vymysliet :-), mal som zostat 3-9...nechal som sa presvedcit...
- pri 3tej jazde som stratil packu na upinanie predneho kolesa (ak niekto nasiel medzi bezovcom a klenkovym vrchom, sem s nou...). predajca povedal, ze take nieco este nezazil aprkticky ani nie je mozne aby odpadla...
takze za mna - nie. Ale mozno mam iba prave ten jeden nepodarok z tisica, ktoremu sa neda pri vyrobe vyhnut.

V podstate mas problemy s komponentami, ktore su aj na inych x znackach... ja sice 1x12 nejazdim, ale maju ich prakticky vsetky jednoplackove bajky od cca 900-1000 eur vyssie, preskakovanie retaze a podobne problemy hlasia ludia aj na podstatne drahsich bajkoch (aj) inych znaciek. Ja si teda neviem predstavit, ze pri tom vyoseni retaze pri najvyssich resp. najnizsich prevodoch vzadu to aj moze fungovat bezchybne :?:
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 12:25:58
00
Meriam 187cm, vybral som si teda XL verziu, na ktorej som aj tak musel vymenit predstavec za kratší. Mám dlhšie nohy, no na bicykli som ležal veľmi vpredu.
Bike má plné obidve osy, riešilo sa to tu raz a nebolo to jasné.

Nepoznám síce tvoje ostatné parametre, ale podľa toho čo píšeš by ti sedelo skôr L-ko (meriam rovnako ako ty a Scott mi sedí L-ko) no môžem sa aj mýliť :-) To neber ako radu, len ma to zaujalo, keďže si dával aj kratší predstavec...

Brzdy sú naozaj asi najslabší článok celého bicykla. Sú jednoducho slabé. Tie hliníkové kotúče som skrivil hneď po prvej jazde z kopca, trvajúcej asi 20 minút, aktívnym brzdením. Obe brzdové páčky sú mäkké, riešil som to s predajcom a vravel že som mal ísť do vyššej triedy bicykla bohužiaľ :)
-možno by ich stačilo len odvzdušniť?

Nie, odvzdušniť ich isto nestačí. MT200 a ich ekvivalenty sú brzdy, vhodné niekam na cyklotrasu po rovine a pre ľahkého jazdca, ženu alebo dieťa... Jednoducho je to najlacnejší základ, so slabým výkonom, skoro žiadnym chladením a moduláciou. Dvadsať minút aktívneho brzdenia položí aj lepšie brzdy...nie to ešte takéto základné.

Všimol som si aj časté padanie reťaze, hlavne pri rýchlej jazde z kopca. Nastavujem si totiž nohy do vodorovnej polohy tým, že prekrúcam dozadu. Predajca ma na to upozornil že všetky komponenty sa majú (a sú aj tak dizajnované) točiť len dopredu...
-je možné napnúť reťaz B skrutkou?

B-skrutku nechaj napokoj, ak ti prehadzovačka dobre radí. Nie je určená na napínanie reťaze. Skontroluj si, či nemáš vypnutú spojku na prehadzovačke (malá páčka na jej vrchu). Predajca ťa opäť upozornil správne.

O probléme jemného pukania pri pedálovaní, na zadnej oske som predajcovi už radšej nič nehovoril. Pravdepodobne nájdem spoľahlivejšiu alternatívu na opravy.
-zatiaľ čítam len rozobrať a zložiť stred, deje sa to aj pri nových bicykloch?

Jemné pukanie môže mať mnoho zdrojov. Môže to byť prach medzi sedlovou rúrkou a sedlovkou, môže to byť suchý závit pedálov, slabo dotiahnuté pedále, stredové zloženie, súché osky kolies....treba to postupne premazávať a správne dotiahnúť, čím budeš postupne vylučovať zdroj pukania.

S bikom som napriek tomu nadmieru spokojný, je ľahký, príjemne sa ovláda. Rukoväte boli vymenené hneď po prvej jazde - originálne sú strašne mäkké a "zabárajú" sa do nich ruky.

Určite odporúčam priplatiť a nekupovať verziu 970. Za tých cca 200eur je toho oveľa viac k dispozícii na 965ke.

Ak tieto veci nevieš vriešiť sám odporúčam ti overený seriózny servis. Pozerám, že si z TN, tak nemáš ďaleko ani do Hrádku do nášho MTBIKER servisu. Keďže Scott už predávame aj my, chalani ti isto radi poradia, pomôžu.
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 12:47:33
01
Vieš, že odpovedáš na dva a pol roka starý príspevok? ;-)
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 13:28:24
02
arrow_leftmartinbujna napísal:

ťažko ti môže isť už len preto, že su tam širšie nie len ráfiky (27mm) ale aj plášte (2,4 palca, a tie maxissi su v celku ťažké, na predok fajn ale dozadu bud užší alebo jemnejší vzor) - takže si kúp užší / lahší plášť dozadu a zmenu pocítiš hned :)

čo sa týka tých prevodov - najrýchlejší (10z) ti príde tragicky pomalý ? to máš asi dosť dobrú kondíciu vzhladom na to že je tam 32zubový prevodník ... alebo naopak máš len ,základnú,, kondiciu a nešlapeš na kadenciu (otáčky) ale silovo - to sa ani nečudujem, že ti potom striela reťaz ... ale dôvody strielania môže byť viac - pozri sa či máš dobre nahodenú reťaz - nápismi (na reťazi) k sebe + treba skontrolovať či máš správnu dlžku reťaze v neposlednom rade je dobre zapnuť tu spojku na prehadzovačke - ta malá páčka - zapnutá je ked je pretočená dohora

vrzganie môže mať vela príčín - od nenamazanej osky, nedotiahnutej kazety až po sedlovku, či stred, atd.
... a to vždy sa dostaví až po 2 hodinách jazdy ?
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 15:27:05
00
Nazgul áno, ale normálnej odpovede som sa nedočítal...vieš, niekto možno raz bude mať podobný problém a bude googliť a vygoogli naše fórum a pomôže mu vecný príspevok, nie vtipy a posmešky :-)
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 18:20:01
03
arrow_lefta-biker napísal:
Pripomenul si mi tento vtip:

V džungli zajmú domorodí ľudožrúti Nemca, Američana a Slováka. Náčelník im vravi :
- ,,Aby sa nepovedalo, že vám nedám šancu na oslobodenie, tak vám dám úlohu. Každý dostane 2 sklenené gule a ak mi ukáže niečo čo som ešte nevidel, budete slobodní.,, Každého zatvoria do chatrče a dajú deň na nacvičovanie. Na druhý deň sa náčelník vyberie do chatrče, kde je Nemec a pýta sa, čo mu predvedie.Nemec položí gule na zem a tie sa kotúľajú po zemi, po stenách, dokonca aj po strope. Náčelník nato hovorí:
- ,,Veľmi pekné, pôsobivé, ale to som už videl. ZABIŤ!
,, Potom vojde do chatrče s Američanom, položí mu rovnakú otázku a čaká, čo mu predvedie. Američan vyhodí gule a tie lietajú a blikajú. Náčelník je z toho nadšený a vraví:
-,,Toto je fakt dobré, veľmi dobré, ale tiež som to tu už videl.Takže ZABIŤ.,, Nakoniec sa vyberie za Slovákom, vojde do chatrče, ale po pol minúte vychádza a púšťa Slováka na slobodu. Ostatní domorodci sa ho pýtajú:
- ,,No čo?
,, Náčelník krúti hlavou a hovorí:
-,,Tak toto som ešte nevidel. On jednu guľu stratil a druhu rozbil.,,

stary ale dobry....MH, to si ty?
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 20:54:36
00
arrow_lefttomtoylc napísal:
ťažko ti môže isť už len preto, že su tam širšie nie len ráfiky (27mm) ale aj plášte (2,4 palca, a tie maxissi su v celku ťažké, na predok fajn ale dozadu bud užší alebo jemnejší vzor) - takže si kúp užší / lahší plášť dozadu a zmenu pocítiš hned :)

čo sa týka tých prevodov - najrýchlejší (10z) ti príde tragicky pomalý ? to máš asi dosť dobrú kondíciu vzhladom na to že je tam 32zubový prevodník ... alebo naopak máš len ,základnú,, kondiciu a nešlapeš na kadenciu (otáčky) ale silovo - to sa ani nečudujem, že ti potom striela reťaz ... ale dôvody strielania môže byť viac - pozri sa či máš dobre nahodenú reťaz - nápismi (na reťazi) k sebe + treba skontrolovať či máš správnu dlžku reťaze v neposlednom rade je dobre zapnuť tu spojku na prehadzovačke - ta malá páčka - zapnutá je ked je pretočená dohora

vrzganie môže mať vela príčín - od nenamazanej osky, nedotiahnutej kazety až po sedlovku, či stred, atd.
... a to vždy sa dostaví až po 2 hodinách jazdy ?

ano to s rafikmi a plastom mi napadlo, tak ked maxisy zoderiem, kupim uzsie.
no, cez 30 rokov jazdim mtb, od plnooceloveho Cyborga cez dalsich ca 7-8 typov, a jazdim po horach, 2-3 Skoda maratony za rok (teraz uz menej, kedze od pandemie kua stuplo startovne kedze kazdy saso jazdi mtb :-)) kondiciu v ramci mojej bubliny mam vybornu :-). Ze prejavom slabej kondicie je silove slapanie mi pride dost...povedzme...cudne, kedze s kamaratmi idem do kopca, mam o dost tazsi prevod a zanecham ich s prstom v ***** (pozdravujem El Mina :-)) Takze ty myslis, ze slapat lahkyi preevod vysokou kadenciou je znak kondicie? Ale nemusim rozumiet vsetkemu... Ja sam zvyknuty na rychlost tahat 44/11 zubov, ako mam na Madmane. Samozrejme nie do kopca...
tie dovody strielania co pises su OK, ale kupil som ho v specializovanom obchode + prva prehliadka absolvovana, neverim ze nieeco z toho prichadza do uvahy. Skontrolujem
vrzganie detto, vychadza zo stredu, pri prehliadke vskontrolovane - aspom mi tak tvrdili... ano, po +/- 2 hod samozrejme ked idem na plno, nie va vylet s kamaratmi...sedlovka to nie je.

PS dik za dobre mienene rady
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 21:09:04
00
asi som to zle napisal - myslel som to tak že niekto nevie radiť a tlači do pedálov a vyťahá retaz dosť skoro - čiže nemá potrebnú kadenciu na daný prevod (niečo ako keď postáčas motor)

ak ti nestačia prevody na rovinu tak treba väčší prevodník - 34 zubový pripadne skôr asi 36 zubový ak si zvyknutý na prevod 44x 11, teraz tam máš 32 zubový (podla konfiguracie), s tou 36tkou by si sa priblížil o dosť ale zas by ti chybal lahší prevod v kopcoch - záleži čo jazdíš
inak sú aj kazety s najmenšim 9 zubovym pastrokom ale tie su dosť drahé väčsinou takže tuto možnosť by som vylúčil uplne
... mne napr. stačí 32x11 aj na roviny + jazdim aj kopce sem tam takže 34 by uz bolo moc na mňa
Zobraziť komentár 14.10.2024 - 21:19:47
00
arrow_leftAdMich napísal:
Nazgul áno, ale normálnej odpovede som sa nedočítal...vieš, niekto možno raz bude mať podobný problém a bude googliť a vygoogli naše fórum a pomôže mu vecný príspevok, nie vtipy a posmešky :-)

To nebol posmešok, aj keď to tak mohlo vyznieť... Len, že ten chalan tu mal jeden príspevok a možno tu už ani nie je... Ale ten argument samozrejme beriem...
Zobraziť komentár 15.10.2024 - 08:30:07
00
keyboard_arrow_up