Všetkých Vás pozdravujem. Chcem vymeniť bike za full ale neviem sa rozhodnúť pre priemer kolesa. Teraz mám 26" palcový Scott a s 29" palcovým a 27,5" priemerom nemám skúsenosti. Jazdím 80 % lesné cesty a ročne cca 3500 km. Čo radíte, do ktorého priemeru ísť ? Ďakujem
Nájdi si predajňu, kde sú testovacie biky. Ja som si testovaciu 29 skúsil pri jednom maratóne, kde boli k dispozícii.
Kto na 29 nesedel, môže jo jej výhodách či nevýhodách len teoretizovať.
V tomto prípade by som skôr volil 27,5" veľkosť kolies, ale dôležité je aj aký máš cenový limit a bicykel akej kategórie s akými vlastnosťami hľadáš. Výber je teraz v niektorých kategóriách dosť slabý.
V tomto prípade by som skôr volil 27,5" veľkosť kolies, ale dôležité je aj aký máš cenový limit a bicykel akej kategórie s akými vlastnosťami hľadáš. Výber je teraz v niektorých kategóriách dosť slabý.
Ak som dobre pochopil, pisu tam, ze sa kruti, tj ram sa kruti?? Myslim, ze tu by bolo treba skutocnu skusenost, ze sa niekomu ram skrutil alebo nie, ci sa robia osmicky na kolesach...
Ja mam 29, ale asi len 10km za sebou... Takze zatial sa nic nekruti, len kolesa... Ale tie nech sa krutia cim viac.
Teoreticky je to takto:
Rovnaký rám, dlhšia zadná stavba = menšia tuhosť.
Rovnaká vidlica, dlhšie vonkajšie nohy = menšia tuhosť.
Rovnaké komponenty kolesa, väčší priemer ráfiku a dlhšie špice = menšia tuhosť.
Prakticky je to tak, že rámy rovnaké nebývajú a rozdiely medzi jednotlivými modelmi od rôznych výrobcov sú omnoho väčšie ako rozdiel 26" a 29" verzie nejakého rámu.
Vidlica môže byť v 29" prevedení tuhšia ako v 26", vďaka veciam ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné - napr. dlhšie vnútorné nohy. To nie je ale nejaký častý prípad pokiaľ viem.
Kolesá budú menej tuhé s rovnakými komponentami isto pri porovnaní rozdielnych priemerov, kto chce tuhé 29" kolesá, bude musieť zniesť vyššiu hmotnosť alebo kúpiť nejaké extra drahé kolesá.
PatrikL ma to logiku, co pises... pises, ze rozdiel v tuhosti velmi ovplyvnuje ako je ram dizajnovany. Takze nejaky 29 ram moze byt tuhsi ako iny 26. Vedel by si identifikovat, ci je ram navrhnuty relativne "tuho"? Napriklad ja mam dema auron 7.0 a verim, ze ho snad v tej senici navrhli dobre...
... Giant will up-size all of its most important 26 inch all-mountain and dual-suspension trailbikes to 27.5 inch wheels, as well as down-size its 29er XC-racing hardtails and short-travel dual-suspension bikes to 27.5 as well. Giant will still offer its key 29er XC racing bikes next season and the Reign-X and Glory will be 26-inch only - for now ...
trochu off topic: po dlhsom jazdeni rekreacneho XC na drahsom 26" full-susp (100mm) som sa pred rokom vratil k hardtailu vdaka nastupu 29" a akosi to restartovalo moje nadsenie pre hardtail aj MTB celkovo. Podobne ako skoro vsetci, aj ja vylucujem navrat k 26" v akejkolvek podobe a je skoro iste, ze sa k nej uz nevrati ani trh. Full mi nateraz tiez vobec nechyba, hoci treba povedat, ze najazdim toho podstatne menej ako zakladatel temy.
trochu off topic: po dlhsom jazdeni rekreacneho XC na drahsom 26" full-susp (100mm) som sa pred rokom vratil k hardtailu vdaka nastupu 29" a akosi to restartovalo moje nadsenie pre hardtail aj MTB celkovo. Podobne ako skoro vsetci, aj ja vylucujem navrat k 26" v akejkolvek podobe a je skoro iste, ze sa k nej uz nevrati ani trh. Full mi nateraz tiez vobec nechyba, hoci treba povedat, ze najazdim toho podstatne menej ako zakladatel temy.
no pre hobika je to asi dobre riesenie.... ak mu nevadi vyssia hmotnost a nizsia ovladatelnost..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Kto na 29 nesedel, môže jo jej výhodách či nevýhodách len teoretizovať.
Inak mne 29" kolesá sedia a nemenil by som, na 26" sa určite nevrátim.
http://www.kubicasport.eu/shop/goods/haibike-sleek-sl-29--2013-carbontmavo-seda-175-?goods=15767
http://www.coolbike.sk/produkt/scott-spark-930-2013-l-cierna-biela
Ak som dobre pochopil, pisu tam, ze sa kruti, tj ram sa kruti?? Myslim, ze tu by bolo treba skutocnu skusenost, ze sa niekomu ram skrutil alebo nie, ci sa robia osmicky na kolesach...
Ja mam 29, ale asi len 10km za sebou... Takze zatial sa nic nekruti, len kolesa... Ale tie nech sa krutia cim viac.
Rovnaký rám, dlhšia zadná stavba = menšia tuhosť.
Rovnaká vidlica, dlhšie vonkajšie nohy = menšia tuhosť.
Rovnaké komponenty kolesa, väčší priemer ráfiku a dlhšie špice = menšia tuhosť.
Prakticky je to tak, že rámy rovnaké nebývajú a rozdiely medzi jednotlivými modelmi od rôznych výrobcov sú omnoho väčšie ako rozdiel 26" a 29" verzie nejakého rámu.
Vidlica môže byť v 29" prevedení tuhšia ako v 26", vďaka veciam ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné - napr. dlhšie vnútorné nohy. To nie je ale nejaký častý prípad pokiaľ viem.
Kolesá budú menej tuhé s rovnakými komponentami isto pri porovnaní rozdielnych priemerov, kto chce tuhé 29" kolesá, bude musieť zniesť vyššiu hmotnosť alebo kúpiť nejaké extra drahé kolesá.
Že by ti "plávala" zadná stavba, rôzne sa v teréne na šikmom povrchu napr. vykrúcala, to pocítiš skôr na nejakom fulle.
http://www.pinkbike.com/news/650B-For-All-Giants-Elite-Level-Mountain-Bikes.html
a ten Trance 27,5 sa mi pozdava
no pre hobika je to asi dobre riesenie.... ak mu nevadi vyssia hmotnost a nizsia ovladatelnost..