Lokalizácia
Formulár sa odosiela
@peterK2
gratulujem, ja som ho mal tiez ako povodnu volbu, ale nakoniec kvoli tej nedostupnosti som pred mesiacom kupil ten Kellys Gate70 no a s tymi otazkami mi presne citas myslienky :D
Rovnake pocity som mal aj ja, tiez som presiel zo starej 26"-ky :)

1. velkost si len klasicky pomeraj a porovnaj v tabulke, najviac rozdiel uvidis v rozmerch TopTube alebo Reach
https://www.ctm.sk/p/rascal-4-0-29

2. rajdy mam ja 72cm ale aj to je mega rozdiel oproti doterajsim 68 minus rohy. Vyskusaj par dlhsich jazd a uvidis, ja som si uz na sirku zvykol ale mam rovne/flat a budem isto kupovat so zahnutim + vyvysene (trpnu dlane). Ak ti zahnutie sedi, posun si brzdy, prehadzovacky na uzsie a pojazdi, uvidis kolko cm ti pasuje. Odrezat mozes flexou (ak vies rezat kolmo) alebo v servise. Ak chces trochu zahnut, radsej by som rovno kupil nove, bezne stoja do 20e

3. ukazovatel aj mne chyba :D, ale nakolko XT prehadzuje cisto, tak neni problem pocitovo prehodit aj v zabere, pri najhorsom si odratam prehodenim od kraja. Mne ide zase najhorsie zaradit najlachsie. Ak su ostatne prevody v pohode, treba sa pohrat s dorazovou skrutkou (youtube), ale ak nechces spekulovat, to ti nastavia pri prvej garancnej prehliadke.
Stred mam 34z takze ten najtazsi prevod mam pocitovo rovnako ako predtym 3x8. Ak ti bude chybat rychlost a nechodis kopce, kludne daj aj 36z, len si zisti ci ti vojde.

4. mal som presne to iste (mam rovnaku vidlu a tiez remote lock). Skus imbusom 2.5 zatiahnut tu strednu skrutku o cosi viac ako ju zatahuje lanko, podrz v zatiahnutej polohe a skus zapruzit. Mal by si citit ze stuhne - pohyb len cca 2-3cm. Ak ano, tym padom len povol lanko tou druhou malou skrutkou a naspanuj ho trochu viac. Ale ak vydrzis, mali by ti to spravit na tej garancke tiez.

5. bonus - ak chodis po terene aj dole kopcom, urcite odporucam dokupit teleskopku, cca 200e a uplne iny pocit v zjazde :)

Pre zmenu este mam otazky na teba:
- tie Deore 6100 brzdy, ubrzdis bez vacsej namahy aj 1 prstom ? Ja pri zjazde, musim na mojich MT410kach (nizsia rada) brzdit dvoma prstami.

- mal si moznost odvazit kolko ma realne kg ?
Diky a uzivaj ;)
Zobraziť komentár 23.09.2022 - 21:48:21
00
@laky18 , díky moc, tebe tiež gratulácia k čerstvému biku :)..Tiež som mal v hľadáčiku tvoj Kellys, ako alternatívu, ale vyčíhal som jeden deň, keď sa objavilo pár ks voľných rascalov po zrušených objednávkach, tak som neváhal, lebo u mňa rozhodla emócia, prvý dojem :)
Rám som už skontroloval, pomeral, takže už som v kľude veľkostne je to v poriadku.
Ja mám tie rajdy 76 cm, na starom som mal 64 cm, takže pre mňa je to veľký skok, pár cm asi musím dať dole.
Čo sa týka prevodov ja mám vpredu iba 32z, možno tých tvojich 34 by bolo pre mňa lepšie, časom to poriešim.
Nad teleskopkou zatiaľ neuvažujem, to si odkladám ako bonus na neskôr, keď sa rozjazdím..
Brzdenie jedným prstom som zatiaľ neskúšal, ešte som na ňom taký strnulý, neistý a priznám sa ani mi to nenapadlo :)..Váhu nemám veľmi možnosť skontrolovať, ale zaujímalo by ma, aká je skutočnosť.
Chcem sa Ťa spýtať, že aké vylepšenia, doplnky si už stihol realizovať? Mne napadajú ako prvé pedále, rozmýšľam nad krátkymi baranmi, viem, že sa to asi veľmi nehodí, ale som zo starého na ne veľmi zvyknutý, Ty si tiež spomínal, že si na starom mal, riešil si ich aj teraz? Dával si si na nový bike aj nejaké ochranné polepy?
Zobraziť komentár 24.09.2022 - 09:51:20
00
Mozes pouzit normalnu vahu, len musis drzat ten bajk ;-)

Ak tam das rohy, tas to orientacne -2cm z kazdej strany, cize najprv ich odkusaj a potom rez ;-)
Zobraziť komentár 24.09.2022 - 10:04:48
01
Dobrý den,

Na příští rok bych si chtěl poskládat celoodpruženého bajka se zdvihem max 140/140, momentálně mám skládané kolo Author Egoist na kterém mám bych řekl v celku dobrou výbavu a tuto výbavu bych chtěl přenést na nový rám a nebo doplnit na novém kole, jsem menší postavy 174 cm takže volba 27,5 kol byl pro mě ideální, co jsem tak vysledoval a početl tak ideální by bylo pro mě kolo Scott Genius a nebo Canyon nerve nebo neuron. Scott se mi zamlouvá nejvíce, protože nabízí zámek vidlice a tlumiče u Canyonu bohužel tato možnost není, dá se prosím na foxu nebo rock shox tlumič a vidle vyměnit, zaměnit zámek manuální za zámek na řídítka bez výměny patrony,
Zobraziť komentár 24.09.2022 - 17:22:35
00
Po vážení na osobnej váhe som môjmu L-ku navážil 12,7 kg.
Zobraziť komentár 24.09.2022 - 19:11:32
00
co sa tyka vylepseni :
- ako prve asi budem riesit nove rajdy, ani nie sirku 72cm je uz ok, ale potrebujem trochu zahnut k sebe, aj ked kazdou jazdou sa mi to zda menej problemove
- potom urcite blatniky, teraz na jesen to je spinave po par metroch, kedysi na 26 byvali poriadne, teraz su uz len tie z folie uchytene stahovackami od 10e, takze planujem si ich radsej rovno vystrihnut z tvrdsej folie, sablony su na nete
- rohy zatial neplanujem, predtym som ich mal hlavne kvoli trpnutiu zapasti, co uz teraz nepocitujem (dalsie plus prechodu z 26 na 29), mozno casom tie penove ESI gripy
- ochranne polepy dam asi pod retaz, teraz je tam taka jemna paska, uvidime co vydrzi, ale na 1kolecku je dalsia z vyhod ze retaz uz "neplieska" o kostru
- urcite nejake svetla + odrazky na kostru alebo tie reflexne pasiky, lebo teraz na jesen sam z auta vidim ako zle vidno neosvetlenych cyklistov na ceste
- do buducna este asi pumpu na vydlicu, aby som sa pobavil s pruzenim a casom sa chcem potesit Garminom 530, namiesto doterajsich drotikovych tachometrov

Inak som s vybavou celkom spokojny, prvotne necakane prekvapenia clovek postupne poriesi, dolezite je co najviac pojazdit a uzivat si novy bajk :)

a ta vaha - aktualne moje XL s teleskopkou + bizuteria ma 13,6kg, povodne mal 12,9
Zobraziť komentár 25.09.2022 - 22:21:02
01
Chcel by som ešte túto tému využiť na nejakú tu radu/odporúčanie ohľadom pedálov, lebo tie potrebujem ako prvé vymeniť, k biku som dostal len totalny základ.
Chcem ploché pedále, nejak som sa preklikal k Shimano PD-GR500 MTB Flat, ktoré sa mi celkom páčia, len neviem, či sú vhodné pre mňa, nejaké extra terény nejazdím - čiže v takom prípade sa mám radšej pozerať po pedáloch bez hrotov?
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 10:19:47
00
pedale by som povedal ze rovnako ako sedlo/rajdy vysoko individualna vec, velmi zalezi kde a ako jazdis, nieze by som bol nejak skuseny, ale mam odpozorovane na sebe a u znamych:
- obycajne / uzsie platformy - uplne v pohode na mestke jazdenie, asfalt, sotolina
- siroke flat - su tazsie, skoro vsetky uz maju piny, vhodne na zjazd, mokro, resp. ak sa ti zosmykuje noha, podla vahy a odolnosti este rozdelene na hlinikove/kompozity
- SPD/naslapne - vyssia efektivita sliapania, potrebne tretry

mne sa napr. na tych lowcost flat za 5e co boli k biku zatial jazdi podozrivo dobre - sotolina/trava/dazd, len som nebol este poriadne v lese v blatovom terene, tam by sa uz zrejme smykali :
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/kellys-pedale-kls-flat-10_30820.html?itm_medium=forum#description

Nakolko mavam dlhsie 30-50km presuny po afalte k cielovym trailom, planujem kupit jednostranne sirsie SPD, co by malo zvysit efektivitu a zabranit zosmyknutiu.

Kazdopadne tie Shimana co pises su kvalitne, aj cenou :), akurat su tazsie o 200g oproti beznym.
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 10:51:04
00
Ja som používal na gravely, neskôr na XC, teraz na commuter cyklokrose/cesťaku tieto pedále https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/naslapne-mtb/shimano-spd-pd-eh500-naslapne-pedale-jednostrannezar-sm-sh56.html keďže vážim cca 100kg, nejaký ten gram na pedáloch hore dole neriešim. Sú super, noha tam drží celkom slušne, pohodlné. Na XC som používal aj tieto neskôr, keď som chcel jazdiť viac traily a zjazdy, držali oveľa lepšie ako tie Shimano, navyše sú aj širšie, takže sa na nich lepšie stálo. https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/ht-hti-pa03a-pedale.html Ak sú kolíky príliš ostré, či vysoké, tak stačí použiť pilník na železo.

Inak je to vždy o preferencii daného človeka.
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 11:56:37
00
PeterK2 mám v pivnici Force za cca 15€ podobné tým Shimano čo si tu dal, tie piny aj keď som mal úplne vonku tak noha na tom nedržala dobre...no chcelo by to asi nejakú inú obuv...
mňa prekvapili pedále na Rockriderovi čo som mal požičaný, na tom sa noha ani nepohla a sú to plastové pedále za smiešnu cenu...
nevyskúšaš nevieš ale za platformy 50 + €... ja mám za menej obojstranné SPD a spokojnosť 100%
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 14:48:31
00
pouzivam tradicne HT https://www.snowboard-online.sk/pedale-ht-hti-ans10-supreme-black/ a na zakazku robene Bitery https://www.rgd-bike.com/product-page/biter

Od vtedy viem, ak budem niekedy potrebovat dalsie pedale, tak HT alebo RGD. Na zacitok by som kludne isiel aj do nylonovych HTciek so srobovacimi pinmi. https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/pedale/ploche/ht-hti-pa12a-platformove-pedale.html? podla hodnoteni vyzera ze kvalitka a za tu cenu... :)
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 16:14:10
00
PeterK2
Ak to ctm jazdis tak ak je na fotke co si sem dal tak je nieco zle. Pochybnosti ohladom velkosti si mal tiez takze to tu myslim mozem rozvinut. Bud na tom zle sedis s prilis pokrcenymi nohami alebo mas zlu velkost alebo cely bicykel s nevhodnou geo. Ta kombinacia nizsieho sedla a dlheho posedu vyzera strasne zvlastne.
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 16:25:26
00
Odporucam pozerat profil pedalu. Zaroven sa pozri na topanku a porozmyslaj nad tym co bude lepsie drzat. Je kopa pedalov kde je oska vyssie a vsetky piny zacinaju nizsie. Potom su take kde maju krajne piny zakladnu na rovnakej urovni ako oska (cize aspon cas pinov OK). Tie najlepsie su podla mna take kde je zakladna rovnaka.

Co som pozeral, tak tu je kazdy pedal odfoteny z boku.
https://www.bike-components.de/en/components/drivetrain/pedals/?m108000filterType=platform+pedals&m108000sort=price_asc&m108000page=2
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 16:51:33
00
vrabc0
tá fotka bola čerstvo po tom, ako som bike vytiahol z obchodu, sedlo mi nenastavovali.
Výšku posedu som si upravil doma, išiel som podľa toho vzorca, že nameral som si výšku po rozkrok -10 cm a tú vzdialenosť som preniesol od stredového zloženia po vrch sedadla, snáď je to takto ako tak správne.
Pri mojej výške 182 cm mi v obchode poradili, že L-ko je pre mňa, tak dúfam, že veľkostne to mám v poriadku.
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 20:06:28
00
Ano, to bola dalsia moznost ale nevidel a stale nevidim dovod odfotit to tak a pastnut to sem hned ako je to mozne a to bez dovysvetlenia. Niekolko krat som si precital prispevok ci to tam nie je a i tak som radsej zacal svoj prispevok "Ak to jazdis tak ako je to na fotke ..."
Zobraziť komentár 26.09.2022 - 20:31:16
00
keyboard_arrow_up