Žasnem nad ochotou osadenstva tohto fóra poradiť na n otázok typu "Poraďte pri výbere bajku". Takmer som založil n+1 tému, pričom pod "n" si dosaďte najmenej 350!!!

Nedávno som sa do jednej témy priplichtil, ale vlastne by som sa chcel opýtať inak. Existujú tu niekde nejaké články, ktoré by tú otázku výberu MTB vyriešili principiálne? Lebo to je pekelne ťažká téma. Prelúskal som si tu veľa vlákien a už sa začínam orientovať, ale...

Asi pred 20 rokmi som toho najazdil veľmi veľa. Z tých čias mi zostal hlinikáč Atala a nedávno som ho vytiahol z garáže. Vyčistil, naolejoval a pojazdil po okolitej rovine. Po niekoľkých výletoch som si kúpil nové delené sedlo, lebo mi tŕpli nohy a pomohlo to.

Pred pár dňami sme vybehli s kamošom po tom strašnom daždi z Limbachu k Veľkému Javorníku, potom po hrebeni až takmer k Babe a potom zjazd dolu. Chalaň sa krásne zrúbal pri zjazde, aj defekt chytil. Boli sme od bahna špinaví až za ušami. Na pár kilometroch sme si vymenili cajgle, bolo potrebné len prehodiť pedále, lebo ja ešte používam klipsne. Kamoš ma láme na full, on má Meridu 2000D, ale na to moje jazdenie mi to pripadá ein bischen overkill. Ja totiž nemám ani prednú odpruženú vidlu! Ale hrdinsky sme potom každý na svojom stroji fičali po dosť zlej ceste a bolo to fajn, už som aj zabudol, aký to je pocit.

Nahor som fučal ako slon (180cm ,metrák živej váhy, takže pupkatý foter), ale na môj údiv to išlo lepšie, ako som čakal. Šatka na hlave sa dala žmýkať...

Tak som si povedal, že vymením všetky lanká, prehadzovač visí už len na pár drôtikoch. Musím zistiť, či náhodou nehrozí, že opotrebované ráfky neskolabujú pod tlakom bŕzd (áno, naozaj nemám hydraulické...) a po odmeraní reťaze sme zistili, že je vyťahaná asi tak na 50%, to je prosím pekne, pôvodná z roku 1992. Nechápem, nabehal som na ňom tisíce kilometrov s dĺžkou trás aj 120km za deň. To som bol, pravda, ešte mladý a pojašený.

PatrikL ma uzemnil, že na toto sa už neoplatí kupovať nové veci, vraj ani vidlu by som zrejme nezohnal. Fakt sa nedá zohnať taká retro výbava? Kamarát poznamenal, že je veľmi prekvapený ako dobre sa mu na ňom išlo.
No a pravdepodobne je ten rám navyše malý. Ako vlastne zistím, či je to 20 palcový rám, aký by som asi potreboval?

Vravím si, najprv ešte na ňom pojazdím, nový bajk si treba zaslúžiť, ale vlastne neviem čo by som mal chcieť. Mne sa javí, že by to chcelo hardtail, ale nemám to príliš podložené. Tak sem napíšem nejaké tie svoje výjazdy na mojom milovanom retro cajgli a snáď tu niekto poradí, ako vôbec taký patričný bicykel vybrať. Vopred vďaka za komentáre.
17.09.2014 - 15:16:50
03
Existujú tu niekde nejaké články, ktoré by tú otázku výberu MTB vyriešili principiálne?

No ako si už isto zistil je to veľmi individuálne a každý má ten rozhodovací proces trochu iný (ty máš napr. očividne svoj starší bicykel celkom rád :) ). Samozrejme sa dá spraviť nejaká pekná príručka a s niekoho pomocou by som sa na to asi aj odhodlal, ale:
a) zachytiť všetky varianty osadenia/geometrie/dostupnosti/funkčnosti/... je veľmi ťažké
b) ich hodnotenie je v niektorých prípadoch vysoko individuálne
c) v rámci celku môžu u kupujúcich mať rozličnú váhu
d) a aj tak by sa ľudia stále pýtali na to isté, alebo by chceli potvrdenie svojho výberu.

Google asi nájde nejaké príručky, len drvivá väčšina budú len nejaké povrchné články a ak chceš ísť do hĺbky musíš si ďalšie informácie nájsť sám.

PatrikL ma uzemnil, že na toto sa už neoplatí kupovať nové veci, vraj ani vidlu by som zrejme nezohnal. Fakt sa nedá zohnať taká retro výbava? Kamarát poznamenal, že je veľmi prekvapený ako dobre sa mu na ňom išlo.

Dá sa zohnať, len či to nebudú vyhodené peniaze. Takú jazdu akú ponúkne výhodný bicykel z bazáru za 200-300€ nikdy nedosiahneš, už len kvôli tomu že ozaj dobrú vidlicu tam nedáš (nejakú by si zohnal určite, to som nenapísal že by sa nedala žiadna nájsť) a zaostávať môže geometria rámu, tuhosť celku, ak nevymeníš komplet pohon/brzdy/kolesá tak aj tá funkčnosť a spoľahlivosť bude zaostávať.

No a pravdepodobne je ten rám navyše malý. Ako vlastne zistím, či je to 20 palcový rám, aký by som asi potreboval?

Okolo 18-20" rám by mal byť pre teba OK. Ale na terajšom pozri hlavne dĺžku. Novšie by mali byť snáď všetky o dosť dlhšie pri rovnakej výške, nejako takýto trend prevláda a väčšina ľudí to hodnotí pozitívne - napríklad stačí kratší predstavec a v prípade požiadavky na možnosť zmeny polohy rúk stačia kratšie rohy, čo sú veci ktoré sa jednoznačne dajú oceniť najmä v teréne.


Vravím si, najprv ešte na ňom pojazdím, nový bajk si treba zaslúžiť, ale vlastne neviem čo by som mal chcieť. Mne sa javí, že by to chcelo hardtail, ale nemám to príliš podložené.

Ako som napísal už v predchádzajúcej téme, tých pár stoviek za nejaký bazárový bike by bola moja voľba. Ak máš vyšší cenový limit tak pokojne aj nejaký nový bike. Ak máš svoj rád tak ho môžeš trochu dať dokopy a ešte ho potrápiť (do začiatku budúcej jari :) ), ale daj si pozor koľko do neho vrážaš.
17.09.2014 - 18:44:02
01
Teoreticky by sa dalo niečo narýchlo kúpiť za 2-3 stovky, ale asi si najprv pojazdím na starom a budem trošku skúmať svoje preferencie, možnosti a túžby. Potom by som radšej priplatil a kúpil niečo jazdené za 600-700 evry.
Zatiaľ zvažujem nejaký 29 palcový HT so slušnou vidlou. Full je mimo cenovo a tiež mám radšej jednoduchšie konštrukcie, menej servisovania atď.
17.09.2014 - 19:13:06
00
PatrikL Teba by mal cervo zamestnať ako MTBiker radca na výber bicykla :D
17.09.2014 - 20:07:58
013
Najzákladnejšia otázka je, ako má byť odpružený. Vačšinou hovoríme o získavaní výškových metrov po lepšej ceste, potom hojdačka v lesnom teréne po hrebeňoch a potom rachotivý zjazdík do civilizácie. Aká vidla sa k tomuto hodí?
Zadný tlmič je luxus alebo nutnosť? Je to vec pohodlia, alebo s ním naozaj zvládnem zjazdy bezpečnejšie? Rýchlejšie? V čom to bude pre jazdca hlavný rozdiel?
18.09.2014 - 07:51:15
00
Ked jazdis na hardfulle, tak aj hardtail so zakladnou elastomerovo/pruzinovou vidlicou bude posunom vpred co sa tyka komfortu. :) Ale samozrejme kvalitna vzduchova vidlica je komfortnejsia, lahsia a nastavitelna presne na Tvoju hmotnost.

Zadne odpruzenie nie je nutnost, ale vec pohodlia. Bezpecnost zadne odpruzenie zvysuje pri kombinacii rozbitych usekov a velkej rychlosti. V nizsich rychlostiach nie je v rozbitych pasazach full podla mna bezpecnejsi ako HT. Ale samozrejme clovek musi mat aj nejaku zakladnu techniku, co vsak asi mas ked jazdis na hardfulle. Rychlost v zjazde vs. zadne odpruzenie je diskutabilna tema - ja pri mojom jazdeni nepozorujem zvysenie rychlosti v zjazde po presadnuti na full. Je to dane aj terenom (prevazne hladke Karpatske single) a aj tym, ze nejazdim full so zdvihmi 140+, ktory uz dovoli viac a teda netreba spomalovat pred narocnejsimi pasazami.

A ako si sam pisal - pri fulle rastu naroky na udrzbu a servis. Cize HT urcite nie je zla volba na rekreacne jazdenie v Karpatoch.
18.09.2014 - 13:32:46
01
...a z toho servisu zas netreba robit strasiaka,raz "za rok" nechat pozret tlmic spolu s vidlicou a "2 roky" nejake loziska v stavbe vymenit stacia lacnejsie len dobre natlacit vazelinou....

tlmic je fajn vec, na hartaili "vacsia unava" treba vyrovnavat vsetko co tlmic popapa technikou",viac stat v pedaloch...a s tymi otrasmi si postupujucim vekom nerozumeju moje krize... ;)
takze pokial nechces vazne pretekat ,to pohodlie stoji za to...
18.09.2014 - 14:49:27
00
Skusim na pruzenie vrhnut iny pohlad, presnejsi.
V prvom rade pruzene koleso lepsie sleduje teren, tym je bicykel ovladatelnejsi pri vyssej rychlosti. Tym si zjazd lepsie uzijes (ak si chces zjazd uzit).
Pohodlie pocas hojdacky na hrebeni je s pruzenim prijemne plus.
Pruzenie pocas stupania je minus (da sa ale zamknut popripade sa daju aktivovat Specializovane Mozgove Propedal srandy).
Takze je na tebe, ktoru cas svojho vyletu si chces najviac uzit. Ja som nazoru ze je lepsie mat full a ak pruzenie vadi, zamykat ho. Ja mam pruzenie vybavene Spec. Brain technologiou a neviem si ho vynachvalit.
Poviem ti prihodu z nedavna, asi na 100m zjazdu som na nerovnostiach dvakrat stratil kontrolu a padol. Az potom som si vsimol ze som si nehodou zamkol prednu vidlu. Po odomknuti slo opat vsetko ako po masle. S neodruzenym kolesom proste stratis kontrolu ovela skor, bez ohladu na tvoje skusenosti.
Zhrniem, ako uz bolo spomenute, rovnako by som v tvojom pripade isiel cestou bazaroveho fulla.
18.09.2014 - 21:42:13
02
Toto vcelku dáva zmysel, ale mám obavy, že ak by som chcel Brain (to bude Spešl, že?), tak už hovoríme o celkom inej cenovej triede.
Toť moja úvaha - v tej istej cene bude v prípade HT úroveň rámu, vidly a komponentov vyššia. Neviem, či sa mýlim, ale zdá sa mi, že full býva pri rovnocennej úrovni o 700 - 1000€ drahší. Ale rád sa nechám skorigovať.

Na mechanických komponentoch asi záleží. Dnes som si do príbehu pridal krvavú skúsenosť - išiel som z roviny do krátkeho kopčeka a nechcel som preradiť, však stačí sa postaviť do pedálov. Ale prásk, preskočili mi prevody a zrúbal som sa na zem. Asi to nemám dobre naštelované a neviem, či sa to ešte vôbec dá.
Odhadujem, že technika za 20 rokov pokročila.
19.09.2014 - 00:37:12
00
V cenach pouzivanych dielov niesom ziaden odbornik, ale moj skromny odhad bude, ze percentualne klesaju vsetky bicykle rovnako. Prikladom to znamena ze bycikel za 500e sa po case preda za 400e tak ako bicykel za 5000e sa preda za 4000.
Pre to, ako som pisal radsej by som si priplatil za dobry pouzivany bike ako kupil novy HT. Ked hovorime konkretne o Braine, minule som na bazari videl Spesl Epic 2014 v slusnej vybave (M5 ram) za 1500e. Alebo tieto starsie:
http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-celoodpruzene/213061/specialized-epic.html
http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-celoodpruzene/210991/specialized-epic-fsr-elite-26quot.html
Je to na tvojom zvazeni.
Camber tiez nieje zly bike: http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-celoodpruzene/212226/novy-specialized-camber-comp-29-2014.html
V modeloch inych znaciek sa moc nevyznam no urcite tam budu super ponuky.
Moj dlhodoby nazor je, ze s kvalitnym naradim si clovek pracu alebo konicky uzije na uplne inej urovni. Dokonca ma v poslednej dobe bavi zehlenie, kupili sme perfektnu zehlicku...
Je to teda na tebe, kolko penazi chces/mozes investovat.
19.09.2014 - 11:57:23
00
tiez jazdim full, niekedy si z nostalgie na traily zamknem tlmic, ale hned to z usmevom naspat odomykam :) ked raz skusis...
19.09.2014 - 12:37:19
01
hmm a ja som sa po trojrocnom jazdeni na fule preorientoval na HT uprednostnil som hmotnost, jednoduchost, tuhost. radius dlzky vyjazdu sa citelne zvysil a uspora mojej energie pri celodenke tiez. aj ked sa pohodlnost jemne vytratila dokazem si to vychutnavat aj na HT :)
momentalne som spokojny a nelutujem vymenu.
19.09.2014 - 14:40:35
01
Normálny smrteľník vačšinou nemá príležitosť vyskúšať si HT a full do takej miery, aby sa vedel rozhodnúť, ktorý bicykel si potom zadovážiť. Keby to mal byť skutočne full a prižmúril by som všetky oči nad nákladmi, asi by som z pozbieraných dát zvolil niečo ako Stumpjumper FSR.
Ale možno to pohodlie odoberá ten autentický pocit, ktorý človeku zaručí HT, na ktorom musím ísť v zapeklitých zjazdoch zo sedla.
20.09.2014 - 02:43:03
00
hlupost
20.09.2014 - 08:52:22
01
HT je hlavne lacnejsie a pre zaciatocnika aj jednoduhsie na udrzbu a nemusi ist do servisu pretoze stale nieco puka. Okrem toho, na zakladne jazdenie HT bohato staci. Uz aj skok zo ziadnej na pruzinovu alebo dokonca vzduchovu vidlu bude paradny.
20.09.2014 - 13:09:36
00
keyboard_arrow_up