Ahojte,
už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou kúpiť si prvý MTB bike. Normálne jazdím na cyklocrossovom biku, ale ten je na MTB maratóny alebo dlhé jazdenie v lese nevhodný.

Nikdy som MTB nejazdil. Na ceste sa snažím v lete jazdiť celkom dosť (na pomery amatéra, ktorý robí aj iné športy).

Za posledné dni som sa snažil toho naozaj veľa prečítať a napriek tomu neviem ani odpoveď na základnú otázku či kúpiť HT alebo full :/

Keby som mal možnosť kúpiť bike 5000+ tak asi určite full. Nanešťastie nemám taký rozpočet. Po ďalšie je to môj prvý MTB a nechcem to hneď prehnať.

Moje výjazdy si predstavujem 30-50km v karpatoch + 20km presun domov po alfalte (toľko to mám do karpát). Okrem toho nejaké tie MTB maratóny (začnem stredné trate a ak to pôjde tak časom asi aj tie najdlhšie). Nejdem tam určite hneď vyhrávať, ide mi skôr o tú atmosféru. Samozrejme chcem ísť čo najlepšie v rámci svojich možností a aby ma bike neobmedzoval.

Jedna z mojich hlavných otázok je, či sa neoplatí takýto "pretekársky" bike zložiť. Prípadne mi poradiť niekoho, kto sa tomu venuje.
Prípadne, či existuje možnosť kúpiť nejaký slušný bike, ktorý mi potom predajca výmenou komponentou doladí na pretekanie.

Osobne sa prikláňam asi k ľahším bikom, preto asi HT. Tam ma ale zase straší náročnosť jazdy a zjazdov na zlom
povrchu. Na to nie som z cesty príliš zvyknutý, hoci občas nejaký ten terén idem.

Nepreferujem žiadnu značku, hoci radenie by som chcel asi Shimano, keďže ho mám na cestnom. Čo sa týka rozpočtu, tak by som chcel vojsť povedzme do 2000 Eur. Ak to bude naozaj potrebné, tak pritlačím :). S tým, že ak to budem cítiť potrebné, tak niečo upgradnem. Čiže asi najdôležitejšie je mať hneď kvalitný rám a kolesá a minimálne slušný prehadzovač. Určite sú aj ďalšie veci na ktoré sa zamerať, ale to už si nechám poradiť.

Prepáčte tak dlhý príspevok, ale snažil som sa to čo najlepšie zhrnúť. Za každú radu dopredu veľmi pekne ďakujem.
15.08.2020 - 16:14:01
00
Tento bike by mal odpovedat tomu co pozadujes. Za lepsiu cenu v podobnom osadeni tazko nieco zozenies.
Ak ta pretekanie chyti, casom vymenit kolesa za nejake lahke karbonove, vyhodit duse a mas poriadnu raketu.
Problem bude s odskusanim pred kupou, jedine niekde na testovacich dnoch, alebo zohnat niekoho kto ten bike ma a necha ta povozit sa.

https://www.canyon.com/cs-sk/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-sl-6.0/2426.html?dwvar_2426_pv_rahmenfarbe=BK%2FWH&quantity=1
16.08.2020 - 10:33:09
00
Canyon maju super konfiguraciu vzhladom na cenu, ale:
- ako napisal bajaja vyssie, tazko si to teraz vyskusas
- reklamacie riesis priamo s dodavatelom z Nemecka
- ide o pomerne zastaraly model, pravdepodobne na konci zivotneho cyklu

Teraz je trosku problem, ze su bicykle dost rozpredane, ale casom sa nieco mozno objavi - pozrel by som napr. Mondraker Chrono Carbon R alebo Orbea Alma.
Pripadne celkom zaujimava zlava na tento odvazny model: https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske-bicykle/pevne-a-hardtail/ghost-lector-universal-model-2020.html
Alebo pokukaj ci nenajdes niekde v zlave napr. Trek Procaliber 9.7 alebo Specialized Epic HT.
Pripadne na bazari najdes v tej cene bicykle, ktore maju najazdene par mesiacov a povodne stali do 3000 euro.

    16.08.2020 - 22:01:57
    00
    Canyon prave vydal nove Exceedy, takze predosly koment uz neplati :) (ale mal som pravdu o konci zivotneho cyku)
    19.08.2020 - 00:34:05
    00
    Kecinko a bajaja: Ďakujem za rady. Ja sa neozývam, lebo nič iné nerobím a len čítam a čítam :) Zatiaľ nemám favorita. Určite čoskoro niečo napíšem a snáď mi poradíte :)
    19.08.2020 - 02:25:21
    00
    ja by som si počkal na toto:

    https://www.cube.eu/sk/2021/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-c62-sl-greynred/
    23.08.2020 - 19:20:00
    00
    Nejazdil som nikdy Cube, ale v recenziach pisu ze je to dost nepodajny nepohodlny bicykel. Akoze osadenie za cenu super, to je fakt. Ale nie je to len o prehadzovacke....
    23.08.2020 - 21:04:27
    00
    lubo_j napísal:
    Nejazdil som nikdy Cube, ale v recenziach pisu ze je to dost nepodajny nepohodlny bicykel. Akoze osadenie za cenu super, to je fakt. Ale nie je to len o prehadzovacke....

    ...slovo "píšu" a "že vraj" môže prispievateľ používať v každej jednej diskusii a ku každému príspevku (napr. o menštruačných bolestiach) bez toho, že by mal reálnu čo i len "vzdialenú" skúsenoť - tým pádom tieto príspevky a ich hodnotu považujem za bezpredmetnú :shake:

    problém EXIT2 je, že nikdy nejazdil MTB a nemá vôbec žiadnu skúsenosť vlastne so žiadnymi komponentami a výrobcami, absolútne nevie, čo mu vyhovuje a čo nie...takže i keby si kúpi bajk za 7500 evri, tak sa môže stať, že mu nesadne.... a taktiež si nemyslí, že niekto z cesty prejde trailami na zadnom kolese so zmrzlinou v ruke hned na 1krát... ja som starší a konzervatívnejší :geek: - iste by som pochodil predajni, posadal na bicykle, určil si velkosť u jednotlivých značiek čo mi vyhovuje. Mám pocit, že rozpočet ho nejak netlačí - je to na nom, ci kupi niečo a po roku zistí, že vymení bez riešenia financii (šťastný to človek).... príde mi to ako s motorkármi : aku motorku si mám kupiť, aby som nemusel meniť - tak mu poradia 200 konovú. Dotycný ale nikdy nedorastie k výkonu tej motorky, lebo to nie je motorka na učenie - v konečnom dosledku by mu pomohla viac motorka podstatne jednoduchsia, kde by mohol objavovat jej limity a po case sa uprace, prehodnotí si sám a vyberie, už podla svojich skusenosti. Ako vravim, ak netlaci rozpocet, nech kupi cokolvek, zle to nie je, len mu to nemusí sadnuť, ale ked ho netrapi financna stránka, nech skúša)....

    PS:
    1. poznám mladého muža, ktorý "objavil cyklistiku lebo korona", kúpil bicykel za cca 900 eur - o týžden ho šiel vrátiť a vymeniť za karbona v trojnásobnej cene, lebo ako mi predajca povedal, mladý muž tvrdil, že ten bicykel mu už nestačí, ved oni s kamarátom dali za dva dni skoro 80km (po asfalte) :muscle: :muscle:
    2. osobne som bol prítomný pri diskusii dvoch puberťákov, z ktorých jeden dostal celopéro karbon 140 - 150 - čisto náhodou nejaký od CUBE a druhému rozprával, že aký to je šrot a pokúšal sa jazdiť na zadnom kolese . potom prešiel okolo chalanisko ochráničovaný ako zbrojnoš na inom fulle (z videnia poznám a na amaterskej urovni docela uspesne preteká) a oni: vidíš, to je dobrý bajk, tomu sa jazdí, ked má taký bajk - nie ako tento šrot...

    Zaver: chod niekde do predajne, ak je tam normálny človek, čo sa rozumie, poradí ti (ak sa ti nebude venovať - chod inam).V dnešnej dobe, ked sa melú výrobcovia medzi sebou, sú bicykle v porovnatelnej cene komponentovo + - rovnako vybavené. Pokial su financie, kupi vyskusa osobne, pokial je financne na hrane - kupi hliníka z bazaru, vyskusa, o rok predá s minimálnou stratou a kupi podla seba, bude riešiť uplne iné veci a otázky ako teraz .

    PS: tuto tému pozrelo naozaj kopec ľudí a je tu k tomu veľmi málo príspevkov - prečo? Lebo otázka je tak zoširoka položená, že minimálne 30 bicyklov by sme mohli dotyčnému poradiť a všetci by sme mali pravdu ;)
    25.08.2020 - 07:19:35
    04
    Suhlas s prispevkom hore. Tolko bicyklov, ktore splnaju poziadavky zakladatela temy ze az. Pre mna nepochopitelne ako ludia chodia na toto formu a pytaju sa druhych aky si maju kupit bicykel. Sam som si vyberal svoj prvy vaznejsi mtb minuly rok a 3 tyzdne som stravil citanim roznych clankov, studovanim geometrii, komponentov atd. Treba sa len dobre zamysliet co chcem jazdit. Kludne si to napisat na papier a clovek by nemal mat problem nasledne zistit aky typ bicykla vlastne hlada. Nasledne uz len vyberas podla ceny, farby, aka zaruka, komponenty atd. Nic zlozite...

    Ja som hladal trail bike na blbnutie v lese, ktory sa nestrati ani na asfalte pri dochadzani do roboty. Vazim jemne cez 100kg a tak som sa zameral na trail biky s vyssou nosnostou, dozivotnou zarukou na ram, 29 kolesami, teleskopkou, pri rozpocte max 1500 euro. To boli moje priority. Jasne, ze karbon to nebude pri tej cenovke cize jednoznacne hlinikove trailove HT. Akonahle ma clovek v tomto jasno uz len prezera ponuky a vybera podla farby, komponentov atd.

    Chce to len viac snahy a zaujmu. 2000 euro nie je zrovna mala suma pre zacinajuceho mtb jazdca. Ja osobne by som si dal zalezat na vybere, ak sa da siel si bike aj vyskusat a az potom nejaky kupil.
    25.08.2020 - 14:37:22
    02
    Inajoros a aky si nakoniec vybral? Lebo mam to dost podobne ako ty. Mam 95kg, 184cm a hľadám niečo co bude do lesa a aj na asfalt. Ja sa ani nevien nejak rozhodnúť ci mi bude stačiť 1-prevodnik alebo nie. Pozeram po rock machine blizz trl 40-29 2021. Pozeral som video Trailhuntra a teda ten jednoznačne bike odporúča len do terenu.

    Ďakujem.
    25.08.2020 - 15:25:56
    00
    Kupil som Kona Honzo 2020 a max spokojnost. Trosku som si ho este upravil k svojim potrebam..

    https://m.vitalmtb.com/product/guide/Bikes,3/Kona/Honzo,28062

    https://m.youtube.com/watch?v=XrOAgTbfYAo

    Jednoduchost v 1-prevodniku je super. Mozem len odporucit. S 12sp kazetou nemas problem jak v kopcoch tak na rovine. S 32 prevodnikom viem v pohode slapat cez 30km/h na asfalte ak chcem. Ale to nie je priorita u mna.
    25.08.2020 - 21:31:18
    01
    Ten Blizz ma moc neohuril. Pruzinova vidla, pohon od microshift..nic moc. Skus pozriet Ghost Nirvana. Celkom schopny a podla mna pekny trail bike. Pevne osy vpredu/vzadu, vzduchova vidla, 1 x 12 Shimano SLX pohon, trailova geo. Brat ho kupil a je celkom spokojny. Stoji 1100€ ale 10% zlavu ti da hocikto cize vysiel by na cca 1000ku. Mne osobne sa paci aj Commencal Meta HT ale 2021 modely su tusim vsetky na 27,5 kolesach. Orbea Laufey kukni..mne sa pacil 2020 model ale bolo tam zopar veci co mi vadili.
    25.08.2020 - 21:55:52
    00
    Ahojte všetci. Ďakujem za príspevky do témy. Hlavne galerida to zhrnul veľmi pekne. Tak prešiel nejaký čas a skúsim napísať moje myšlienky aj keď to bude asi ťažké a každý deň sa to mení. Dúfam, že týmto pomôžem aj iným "pacientom" :)

    Imajoros: Posledné dni nič iné ako čítanie nerobím. Píšem si biky, komponenty, váhu (ak ju zistím) atď. Okrem toho si robím poradie komponentov, aby som pri výbere biku vôbec vedel na čo sa pozerám. Preto sem ani nepíšem, lebo som maximálne preťažený a celé noci čítam a porovnávam biky.

    Začnem tým najpodstatnejším. Opíšem najprv seba a možno sa v tom nájdu aj iní. Mám 43 rokov a v podstate celý život športujem. V rámci kondičky som behával, ale kvôli nedostatku času som často behal v noci a tak som začal behať po betónových chodníkoch (predtým polia a lesné cestičky). Moje preťažené nohy z iných športov začali robiť problémy. Tak som presadol na bike. Mal som taký retro favorit, ktorý som kúpil za 100 EUR a používal na chodenie na pivko. Začal som tak 30km v rámci kondičky. Nejde teraz o čas alebo rýchlosť. Ide o Watty. Čiže je jedno na akom biku ideš, ale ide o to, čo dostaneš zo seba. Čiže u mňa išlo o to ísť hodinu koľko vládzem. Po roku som si kúpil z druhej ruky cyklokrosový bike Strada. A jaj a prepadol som bicyklovaniu :) Zrazu chodím na tréningy na biku a všade možne. Z hodiny sú kľudne 2-3 a viac. Dokonca som išiel aj na chatu do Banskej Štiavnice a podobne. Proste ma to chytilo. Ešte aj regeneráciu robím na biku :) Stále chodím často aj v noci a kto nebol napríklad na Bielom Kríži v noci, tak nevie o čo prichádza. Má to takú svoju špecifickú atmošku. Ale opäť nejazdím pre časy a podobne. Porovnávam sa iba sám so sebou. Na biku mám napríklad najhrubšie plášte aké tam viem dať. Aj napriek tomu, že mám druhé kolesá s tenkými plášťami. Takto sa nemusím báť zatočiť aj mimo asfalt a dáva mi to väčšiu voľnosť. No ale nie takú, akú by som chcel. Bol som sa párkrát bikovať s chalanmi čo mali MTB a naozaj ma to na tom mojom biku nebavilo. Akonáhle je terén kamenistý alebo vyslovene zlý, tak už to nie je zábava (cyklokrosár zoberie na plece a prebehne :) ). A zjazdy s baranmi sú naozaj "zaujímavé".
    No ale začal som tu na mtbiker čítať Imromanove reporty (nie len jeho) z MTB maratónov a rôzne reportáže z dlhších ciest a to ma zaujalo. Na cestné preteky si naozaj netrúfam. Aj keď mi po ceste jazdiť nevadí ani v premávke. Skoro stále jazdím sám a tak neviem ísť v skupine a nie to v pelotóne. Okrem toho tam keď sa neudržíš v nejakej skupine, tak vlastne ideš o xx km/h pomalšie a prestane ťa to baviť. Tak som sa rozhodol pre MTB bike. To si môžem robiť dlhšie výjazdy (nie výlety) a prípadne ísť aj na nejaký ten MTB maratón a podobne. Samozrejme neviem ako mi to bude chutiť a koľko km v teréne zvládnem. Veď uvidíme. Sám som zvedavý :)

    No a tu začína problém. Imroman nedá dopustiť na full XC biky. A keď začneš čítať, tak zistíš, že tam sa to vlastne celé uberá. Šetrí to energiu a pre dlhé výjazdy ideálne aj kvôli pohodliu. Lenže vo videu o technike jazdy zase odporúča, začať s HT, lebo ten menej odpustí a človek sa naučí lepšie jazdiť (inými slovami to hovorí aj galerida). Takže podľa zistení v posledných dňoch by som si mal asi kúpiť nejaký HT a na full presedlať neskôr (a to som bol už v podstate rozhodnutý pre ten full).

    Ďalšia vec je, či kúpiť nový bike alebo starý. Pri tom "cestnom", som o inom, ako staršom, ani neuvažoval. Kúpil som ho za 500 EUR. Z môjho pohľadu aj spätne, je to super kúpa. Pri tom MTB sa toho ale bojím viac. Komponenty sú drahé (napríklad predná vidla) a keď ten človek bike naozaj nešetril, tak môžu byť zničené. Ale zase sa dá takto ušetriť dosť peňazí. Čiže toto je moja prvá dilema: Nový alebo jazdený?

    Ak mi bike sadne, tak si ho asi nechám a budem prípadne postupne vylepšovať. Ja nie som typ, čo musí mať novú vec každý rok. Ak mi niečo sedí, tak to mám radšej kľudne aj 10 rokov. Druhá dilema je v akej cenovej kategórii? Naozaj staršie biky (4-5 ročné) sa dajú kúpiť za dobré peniaze. Aj špičkové stroje, s najvyššími sadami a celé karbónové (aj riaditka, kolesá, sedlovka). Alebo radšej kúpiť niečo novšie a prípadne potom upgradovať? Toto je druhé rozhodnutie, na ktoré tiež ešte neviem odpoveď.
    Láka ma mať bike pod 10kg a so zvučným menom. Hoci napríklad, niektoré tie staré biky, nemajú vnútorné vedenie laniek a to dnes pôsobí už naozaj zastaralo. Sranda, lebo veď to ani nejako dlho asi neexistuje :)

    Rám predpokladám, že kúpim už karbónový. Hoci ma celkom zaujal aj ten Specialized Chisel. Len sú na neho také rozporuplné názory.

    Skúsim aj tie predajne trošku prejsť. Hoci si neviem predstaviť, ako mi nastavujú na predajni bike, presne na mňa a ako zistím, či mi práve ten sedí. Ja sa skôr spolieham na to, že pozerám, ktoré biky sú najlepšie hodnotené. Často robia aj "slabšie" verzie:
    - Specialized Epic
    - Canyon Exceed
    - Orbea Alma
    - Ghost Lector
    - Felt Doctrine
    - Scott Scale
    - Rock Machine Blizz
    A kopa ďalších.

    Zaprisahal som sa, že do TdF nič nekúpim. Čakal som, či dá Canyon von nový Lux. Ale keďže aj tak asi nebudem kupovať full, tak aspoň počkám, či nedajú nejaké zľavy. Hoci keď som pozrel dodania tých nových Exceedov, tak som skoro odpadol :/ Pozerám aj inzeráty tu na mtbiker a niekoľko bikov ma naozaj zaujalo. Zatiaľ ich sem nebudem dávať. Možno sa budúci týždeň s nimi podelím a pomôžete mi s rozhodovaním. Určite máte viac skúseností ako ja :)

    Počas pozerania TdF sa ale rozhodnem. Počas etáp bude na to čas :) A hlavne niečo by som už rád kúpil, lebo sa chcem hlavne voziť!
    Keďže bike som si kupovať zakázal, tak tento týždeň som poriešil vozenie biku na aute. Aspoň sa budem vedieť presunúť aj inde, keď už budem mať ten MTB :)
    26.08.2020 - 03:01:28
    00
    imajoros napísal:
    Kupil som Kona Honzo 2020 a max spokojnost. Trosku som si ho este upravil k svojim potrebam..

    https://m.vitalmtb.com/product/guide/Bikes,3/Kona/Honzo,28062

    https://m.youtube.com/watch?v=XrOAgTbfYAo

    Jednoduchost v 1-prevodniku je super. Mozem len odporucit. S 12sp kazetou nemas problem jak v kopcoch tak na rovine. S 32 prevodnikom viem v pohode slapat cez 30km/h na asfalte ak chcem. Ale to nie je priorita u mna.


    Diki moc. Asi nemysline ten isty Blizz. Ale pozrem aj ine modely. Ja osobne mam cenovku max 1500€. Pojdem si vyskusat aj ten Ghost a pozeram este po Cube modeloch 2021.
    26.08.2020 - 06:16:25
    00
    https://www.newbike.cz/rock-machine-blizz-trl-40-29-mat-khaki-neon-orange-black-2021/d13466
    26.08.2020 - 08:58:33
    00
    keyboard_arrow_up