Reach je jeden z parametrov ovplyvnujuci chovanie sa bicykla, podobne ako ovplyvnuje chovanie bicykla hlavovy uhol. Cize rovnako ako vyberas hlavovy uhol vyberas i reach (dlzku ramu) a to tak aby ti co najviac vyhovoval.
A pozor, predstavec nie je sucastou geometrie a teda jeho dlzka geometriu neovplyvnuje. Aj reach aj ett sa meria po vrch hlavovej trubky (os). Ovplyvnuje to spravanie sa biku, dlzku posedu, ovladatelnost, atd, ... ale nie geometriu a jej hodnoty. Zmena predstavca ti nezmeni poziciu predneho kolesa. Ale to je rovnake pri kazdej zmene co urobis. Napriklad vyssie vysunute
sedlo prenesie tazisko viac nad zadok = bude sa ti viac dvihat predok vo vyslape, pritom vyska sedla nie je sucastou geometrie ramu ale fittingu. Samozrejme sa ale bavime o minimalnych zmenach v ramci fittingu. Plati ze teoreticky je pekne to tu popisat ale prakticky je najlepsie bike kupovat tak aby ti co najlepsie sadol. Aby sa ti na nom dopre slapalo, dobre zjazdovalo, aby si na nom nebol extra natiahnuty, aby kolenam nezavadzala horna ramova trubka atd atd.
Ked uz ale dlhsie jazdis tak vies co chces, vies co ti chyba a podla toho vies vyberat. Ja som to napriklad strasne riesil a vybral som si geosku, zdvih a velkost
kolies ktore by mi podla mna sadli. Problem bol ze taky bajk vobec nebol a z tych par garazoviek co to mali tak boli tie bajky strasne drahe alebo nedostupne (akoze platenu loteriu na moznost objednat
ram som zazil len raz

). Takze som cakal dva alebo tri roky kym to ponukla prva dostupna znacka a hned ako to vyslo som do toho siel, bez skusania, s nie uplne dobrymi recenziami. A az na par drobnosti ako nekvalitny lak som s tym bikom spokojny. Jazdi presne tak ako som cakal.