Čaute, začínam riešiť dosť zapeklitý problém s výberom nového bicykla :D

V súčasnosti vlastním CTM Rocker Comp 2017. S bikom som v podstate spokojný, no chcelo by to už nejakú zmenu, predsalen bike má už 5 rokov . Štýl môjho jazdenia je rekreačný/ nenáročný - každý deň cca 30-50 km, väčšina su presuny po asfalte, sem tam nejaký prejazd cez poľnú cestu. Žiadne traily/skoky atď. Asi si poviete, že na takéto jazdy nepotrebujem full, no kvôli komfortu a bolestiam chrbta je full podmienka a HT neprichádza do úvahy. Preto zháňam bike, ktorý by spĺňal moje nasledovné požiadavky:

- celoodpružený bike (nový, nie bazár)
- cena okolo 2000€
- využitie biku: 95 % jazda po asfaltkách, zvyšok poľné cestičky. Preto by mal byť bike orientovaný skôr na rýchlosť ako na výšľapy
- vidlica + tlmič od Rockshoxu (bike si servisujem sám a Rockshox mi príde na domáci servis "prívetivejší" v porovnaní s FOX alebo inými značkami)
- brzdy Shimano (tiež kvôli jednoduchosti servisu), ideálne možno už rovno 4 piesty

Z uvedených požiadavok mi zatiaľ vyhodilo tieto biky:

- CTM Skaut 4.0 2023 - k nemu sa zatiaľ prikláňam asi najviac, no neviem ako to bude tento rok s dostupnosťou koncom sezóny (bike by som chcel kupovať niekde v období august-december, teda v podstate už "po sezóne")
- CTM Skaut 3.0 2023 - druhý kandidát, oproti 4.0 je iba o 100€ lacnejší, no má o kategóriu horšie brzdy, prehadzovač atď., preto 100€ príplatok za Skaut 4.0 mi príde ako rozumnejšia voľba
- Canyon Neuron Al 5 - síce je teraz v dobrej cene, no napr. oproti Skautu 4.0 má horšie brzdy, vidlicu, len 30z prevodník, kazetu 11-51z a brzdy od Sramu. Neuron 6 a 7 som vylúčil, lebo sú osadené na FOXe.
- Canyon Spectral 125 Al 5 - dizajnovo pekný bike, osadením komponentov a cenou spĺňa moje požiadavky, no pri jeho geometrii určenej skôr na agresívnejšie traily by som sa pri mojom vození po asfaltkách asi "ušlapal" na smrť, je to tak? Ak by tu bol niekto, kto by mi po lopate vysvetlil klady a zápory geometrie tohoto biku a či by bol na môj štýl jazdenia tento bike veľký "prúser" bol by som rád (eventuálne prichádza do úvahy aj výmena plášťov za užšie a viac ladené na XC štýl)
- Cube stereo one22 race - taktiež v podstate spĺňa moje podmieky, jediné čo mi vadí je osadenie len 30z prevodníkom, čo je asi malý počet zubov na moje plánované využitie. Na druhú stranu výmena prevodníka za 32/34z. by nebola asi až taký problém.

Týmto môj výber asi končí, ostatné biky su buď cenovo 2500€+, prípadne sú osadené na FOXe. Moja otázka teda znie: existuje ešte nejaký iný bike, ktorý by bol šitý na moje jazdenie? Bol by Canyon Spectral 125 Al 5 pre mňa absolútne voľba mimo moje plánované použitie?

Bike si plánujem nechať aspoň 5-8 rokov, preto by som uvítal keby bol osadený "aktuálnymi" komponentami (napr. spomínané 4 piesty atď.)

Vďaka za odpovede a sorry za vyčerpávajúci príslevok :D
21.02.2023 - 17:36:48
00
nad spectralom 125 vôbec neuvažuj ? to je nizkozdvihové enduro, to by boto trapenie na cestu nie len pre teba ale aj pre bajk

inak či už ctm alebo cube, ani s jedným nespraviš chybu - oba su v pohode na tvoje využitie

inak čo sa tyka zdvihu, ak jazdiš naozaj prevažne cestu tak ti budu stačiť zdvihy aj 120 mm
a tym padom ani tie 4 piesty podľa mňa nie su nutnosť, záleží samozrejme aj na tvojej vahe

napríklad Rose GROUND CONTROL 1 alebo 2 (1999 resp. 2099€)

btw. ako si sám napísal, prevodník je otazka 20€ takže na to by som sa ani nejak nepozeral
21.02.2023 - 20:10:51
01
Ahoj chcem sa opýtať čo si nakoniec kúpil?
01.11.2023 - 08:59:53
00
keyboard_arrow_up