Realne posobenie sil, kotuc 160 vs. 200mm

Predpoklady:
- v oboch pripadoch je pouzity stejny brzdic;
- koef. trenia plast - podklad je dostatocne velky (nie lad).

2. obrazok znazornuje situaciu, kedy je brzdna sila posobiaca na brzdici rovnaka pri oboch kotucoch (zvolena). Brzdic pri max. stisku paky vyvinie obmedzenu silu = tlak na piestiky, nasobeny koef. trenia dosticky-kotuc. Ostatne sily su dopocitane v spravnom pomere, smere a posobeni. Je mozne si vsimnut na fialovej sile, ze kym. napr. pri kotuci 200mm by trebars uz islo koleso do smyku (povedzme), pri 160mm este nie (mensia velkost fialovej sily). Vyslednice posobenia sil su zrejme z obrazku.

V skutocnosti na tvrdom povrchu je situacia odlisna od teoretickej:
- cim je kotuc vacsi, tym vacsia je vyslednica (zelena) oboch brzdnych sil (modra + fialova);
- cim je kotuc vacsi, tym je aj priebeh/strmost brzdnej sily ostrejsi, kotuc menej "presmykuje", dynamicke namahanie vidlice je vacsie (brzdne "razy");
- to plati pri povrchu s dobrou adheziou (asfalt), vynimkou je samozrejme povrch s malou adheziou (mokro, lad), kedy sa koleso dostava do smyku tak ci tak (samozrejme nie cielene, teoreticky) a mal by platit zaver z predch. prispevku.

Moj zaver (a nazor) je, ze vacsi kotuc v praxi namaha vidlicu spravidla viac ako mensi, ako dynamicky tak aj staticky.

Len prosim nepiste, ze aj s brzdami s velkym kotucom je mozne jemne pracovat, pomaly stlacat, atd, atd. Je to vsetko sice pravda a skutocne namahanie vidlice zalezi aj od jazdca a sposobu brzdenia, v teoretickom rozbore sa vsak taketo veci nedaju postihnut.

28.3.07
- vlozeny obrazok v JPG namiesto PDF, ak nebude vyhovovat, dajte vediet a vratim povodny;
- este mi napadli nejake suvislosti s problematikou, ktore sa daju vycitat z rozkladu sil. Ak budem vecer este vladat a mat chut, nieco prihodim, ak je zaujem.

comment Komentáre ku fotografii

thumb_up0thumb_down reply

Pekny cestak ked ho budes predavat tak kupim .....za polovicu

thumb_up0thumb_down reply
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up