visibility 1153
comment 0
thumb_up0thumb_down

No keby to bol tie 3 % tak to by som bol šťastný človek .Ja som z 5 l sudka vytiahol po roku niečo cez 3 l, takže strata bola cca 30 %, a koštoval som fakt minimálne, možno 0,5-1 dcl max. dokopy a pochybujem, žeby otec tomu až tak moc pomohol . Bolo to v pivnici v dome, alkohol je z toho super, no tie straty fakt-aspoň v mojom prípade veľké. Pri väčšom sude to asi tak výrazné nebude, ale aj tak čo som čítal tak okolo 8-10 % sa to môže pohybovať, za čo by som bol tiež rád . Už som do toho suda dával asi 5 x a už to cítiť, že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok. 1.x som to mal 10 týždňov, potom cca 6 mesiacov, 9, rok a zas rok. Ale je to ako aj s barrique sudmi pri víne, tie sa tiež používajú max 3 x, teda pokiaľ sa má víno predávať ako barirque, samozrejme môže sa použiť aj viac krát (pre vlastnú potrebu) no chuť po sude bude stále slabšia.
Na takú degustáciu by som tiež veľmi rád prišiel , aké domáce pálenky máš?
* ...no tie straty fakt - aspoň v mojom prípade veľké... - 8-10 % je naozaj veľa. Tú stratu máš veľkú možno kvôli tomu, že si nedal súdok napučať. Ja vždy pred napustením súdka vínovicou dávam na 2-3 dni doplna vodu, aby sa drevo napilo vody a nie môjho alkoholu... Alebo máš na súdku trochu redšie drevo, ktoré nie je tak vodotesné...
* ...že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok... - rok je málo, navyše, keď súdok použiješ viackrát. Aj najmladšie VS musí byť v súdku aspoň 2 roky. Po roku to v súdku chytí len takú jemne slabú farbu a príchuť...Po 3 rokoch v súdku som bol aj ja z toho trochu nervózny, stále farba vymočenej slamy... Potom sa to však zlomilo a krásne to začalo tmavnúť do jantárova, chuť sa vylepšovala... V tomto prípade platí : "trpezlivosť nie len ruže prináša..."
V tomto súdku 32 L (zmeska vínovice) to mám už vyše 5 rokov, isto sa blížime k XO-čku a je to poznať. Prvé vzorky môjho brandy som zarobil koncom roka a veľká spokojnosť moja, aj kamarátov. Alkohol síce klesol za tie roky z 53% na 44%, ale aj tak som to riedil na 40% takže to nebol problém. Ideálne však do súdka dávať destilát neriedený, 60-65 %.
Ďalší 32 L súdok (čistý Veltlín) bude mať zatiaľ len rok. Ten ešte ani neotváram...
Súdky mám originál na brandy, francúzske z limousinského dubu, z vnútra vypálené a používam ich len raz...
* ...aké domáce pálenky máš ?... - mám toho rôzne. Najviac je vínovice, rôzne odrody, rôzne ročníky... Iršai Oliver, Muškát moravský, Veltlín, zmesky a ich vzájomné "kupáže"... No a tie horespomínané 2 x 32 L naložené súdky... Zatiaľ, uvidíme, či tento rok nezaložím ešte jeden...
Potom mám celkom dlhoročnú zbierku hruškovíc, ktoré som si kupoval po 1, 2, 3 - 10 L, keď sa mi z nejakého zdroja páčili. S nimi som tiež experimentoval, maceroval som v nich rôzne odrody hrušiek a pod.
A nájdu sa aj iné domáce destiláty, slivka, marhuľa, jablko, višňa...

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up