niečo o whisky :) https://www.interez.sk/zaujimavosti-whisky/
02.12.2017 - 19:29:11
00
Dostal som na vianoce :)
Prvý krát som pil takúto Whisky, zaujímavé chute. A vône.

Prílohy:

LRM_EXPORT_20171226_152606.jpg
LRM_EXPORT_20171226_152606.jpg 573.71 KiB thumb_up1thumb_down

26.12.2017 - 15:28:31
03
v práve uplynulom roku sa mi podarilo navýšiť zoznam o destilát z čučoriedok, nie je to vôbec zlé...ale snom zostáva malinovica, rečnícka otázka znie, kde sa dá dostať k väčšiemu množstvu lesných malín?
01.01.2018 - 20:07:37
00
U ciganov -:)
01.01.2018 - 20:31:23
03
moc sa im to nechce zbierať, lebo česákmi sa to nedá
01.01.2018 - 20:43:05
00
nove lahvinky :)

Prílohy:

IMG_20180103_174609.jpg
IMG_20180103_174609.jpg 158.65 KiB thumb_up2thumb_down

03.01.2018 - 17:51:14
00
je to ešte dosť ďaleko, ale plánujete niekto ísť? http://www.whiskyfest.sk/
16.01.2018 - 19:36:04
00
Moj sused urcite:-)
16.01.2018 - 23:02:41
00
Kamarát likviduje bar, tak mi dal

Prílohy:

IMG_20180116_230109.jpg
IMG_20180116_230109.jpg 650.64 KiB thumb_up0thumb_down

16.01.2018 - 23:11:00
02
imro1 napísal:
No keby to bol tie 3 % tak to by som bol šťastný človek :) .Ja som z 5 l sudka vytiahol po roku niečo cez 3 l, takže strata bola cca 30 %, a koštoval som fakt minimálne, možno 0,5-1 dcl max. dokopy a pochybujem, žeby otec tomu až tak moc pomohol :) . Bolo to v pivnici v dome, alkohol je z toho super, no tie straty fakt-aspoň v mojom prípade veľké. Pri väčšom sude to asi tak výrazné nebude, ale aj tak čo som čítal tak okolo 8-10 % sa to môže pohybovať, za čo by som bol tiež rád :) . Už som do toho suda dával asi 5 x a už to cítiť, že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok. 1.x som to mal 10 týždňov, potom cca 6 mesiacov, 9, rok a zas rok. Ale je to ako aj s barrique sudmi pri víne, tie sa tiež používajú max 3 x, teda pokiaľ sa má víno predávať ako barirque, samozrejme môže sa použiť aj viac krát (pre vlastnú potrebu) no chuť po sude bude stále slabšia.
Na takú degustáciu by som tiež veľmi rád prišiel :) , aké domáce pálenky máš?

* ...no tie straty fakt - aspoň v mojom prípade veľké... - 8-10 % je naozaj veľa. Tú stratu máš veľkú možno kvôli tomu, že si nedal súdok napučať. Ja vždy pred napustením súdka vínovicou dávam na 2-3 dni doplna vodu, aby sa drevo napilo vody a nie môjho alkoholu... :) Alebo máš na súdku trochu redšie drevo, ktoré nie je tak vodotesné...
* ...že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok... - rok je málo, navyše, keď súdok použiješ viackrát. Aj najmladšie VS musí byť v súdku aspoň 2 roky. Po roku to v súdku chytí len takú jemne slabú farbu a príchuť...Po 3 rokoch v súdku som bol aj ja z toho trochu nervózny, stále farba vymočenej slamy... Potom sa to však zlomilo a krásne to začalo tmavnúť do jantárova, chuť sa vylepšovala... V tomto prípade platí : "trpezlivosť nie len ruže prináša..." ;)
V tomto súdku 32 L (zmeska vínovice) to mám už vyše 5 rokov, isto sa blížime k XO-čku a je to poznať. Prvé vzorky môjho brandy som zarobil koncom roka a veľká spokojnosť moja, aj kamarátov. Alkohol síce klesol za tie roky z 53% na 44%, ale aj tak som to riedil na 40% takže to nebol problém. Ideálne však do súdka dávať destilát neriedený, 60-65 %.
Ďalší 32 L súdok (čistý Veltlín) bude mať zatiaľ len rok. Ten ešte ani neotváram...
Súdky mám originál na brandy, francúzske z limousinského dubu, z vnútra vypálené a používam ich len raz...
* ...aké domáce pálenky máš ?... - mám toho rôzne. Najviac je vínovice, rôzne odrody, rôzne ročníky... Iršai Oliver, Muškát moravský, Veltlín, zmesky a ich vzájomné "kupáže"... :) No a tie horespomínané 2 x 32 L naložené súdky... Zatiaľ, uvidíme, či tento rok nezaložím ešte jeden...
Potom mám celkom dlhoročnú zbierku hruškovíc, ktoré som si kupoval po 1, 2, 3 - 10 L, keď sa mi z nejakého zdroja páčili. S nimi som tiež experimentoval, maceroval som v nich rôzne odrody hrušiek a pod.
A nájdu sa aj iné domáce destiláty, slivka, marhuľa, jablko, višňa...

Prílohy:

DSC00045 - U2.jpg
DSC00045 - U2.jpg 543.48 KiB thumb_up0thumb_down

DSC08001 - U2.jpg
DSC08001 - U2.jpg 62.58 KiB thumb_up0thumb_down

25.02.2018 - 13:24:47
02
nova lahvinka :)

Prílohy:

IMG_20180319_140040.jpg
IMG_20180319_140040.jpg 1.22 MiB thumb_up1thumb_down

19.03.2018 - 15:19:13
00
Roggi asi som v tejto téme dlhšie nebol, nejak som tvoj príspevok prehliadol. :) No ja to robím tak, že keď vypálime, tak to nechám minimálne týždeň v otvorenom demižóne. Zo súdka to stočím do fliaš a hneď nalejem čerstvé, teda nenapúšťam vodou. no možno je to tak lepšie, asi by tie straty boli nižšie, lebo u mňa sú fakt veľké. 10 % by som teda bral, u mňa je to asi 30% asi tým že to nenpúšťam tou vodou,asi to začnem robiť tak. A rok preto, že keď sme pálili, tak som si to nechal do ďalšieho pálenia, nakoľko mám iba 1 sud a ako píšeš, je to bledšie a nie je to už také intenzívne, ale tiež sa to spraví aspoň trochu. Neviem koľko by mi tam ostalo keby to necham aspoň tie 2 roky, či by mi tam pri tých mojích extra stratách ostala aspoň polovica :) . Dávam iba jablčkovicu, iné nepálime, alebo iné pálime len veľmi výnimočne. No menili sme už nejaké stromy, takže tento rok asi nebude nič, tak to možno tie 2 roky nechám. Teraz sme toho mali málo a nebolo to celkom podľa mojej chuti. Dal som do kvasu na skúšku vinné kvasinky, ako mi raz poradil chlapík v pálenici, že máva z jablk aspoň 10 litrov zo 100, no mali sme ešte menej ako zvyčajne :D asi to tomu uškodilo a aj chuť bola akási iná. Pravdepodobne to prekvasilo skôr. Ale pálenik mi poradil aby som skúsil dať do flaše sušené jablká a nchal to tak. Dosť to pomohlo a to čo mi tam moc nechutilo to vytiahlo a dosť sa to zlepšilo už asi po mesiaci. Určite to tam ešte nechám. Treba skúšať, existujú rôzne finty keď sa to pálenie celkom nepodarí podľa predstáv. Ale v sude sa to samozrejme trochu spraví. Ten tvoj sud s limousinu, tak to je pecka. Toto by som tiež chcel. Kde sa dá kúpiť? Ak by si to nechcel dať sem, tak mi napíš. Viem že limousín je top a používa sa na cognac-brandy, prípadne calvados. Ja by som ešte rád 1 sud kúpil, no teraz to bol s tým pálením a množstvom bieda. Inak tú 1. dávku si ani neviem predstaviť aká by bola, keby som to tam nechal rok :) . Po 10 týždňoch to bolo už fakt koňakové-teda farebne, vôňa silne dymová. Samozrejme keď bol sud nový tak som ho poriadne minimálne 5 x vypláchol, poli tam ešte piliny. Ale vypálenie bolo fakt silné, povedal by somže heavy-ako sa udáva pri barrique :). Budem rád za nejaké bližšie info o tom sude prípadne aj o pálenom aké máš, kľudne do správy, aby sme to tu nezahlcovali, dik :)
19.03.2018 - 18:49:34
00
Niečo na čítanie :), treba si trochu doplniť vedomosti. Pôjdete niekto budúci týždeň na whisky fest?

Prílohy:

IMG_20180406_172714.jpg
IMG_20180406_172714.jpg 139.15 KiB thumb_up0thumb_down

06.04.2018 - 18:42:20
00
a dalsie prirastky :)

Prílohy:

IMG_20180412_132601.jpg
IMG_20180412_132601.jpg 138.13 KiB thumb_up0thumb_down

12.04.2018 - 13:59:44
03
Do pil som prednedávnom Plantation 20y a poviem ti, lepší rum som ešte nepil. Ani Zacapa XO sa nechytala.
12.04.2018 - 19:30:33
01
keyboard_arrow_up