Dakujem vsetkym za rady, nakoniec sa mi to pukanie podarilo odstranit, ale najskor odpisem kazdemu z vas samostatne .

@Swarz, rozoberanie stredu som si potom uz nechaval uplne nakoniec, lebo to puknutie sa sice najskor ozvalo po zatlaceni na pedale, ale vzdy po zatlaceni na pedal a puknuti potom stacilo aj rukou zatlacit na sedlo a puklo to znova, cize aj uplne bez tlaku na pedale. Takze som si hovoril, ze stredom to asi nebude. A s tymi brzdami mas v podstate pravdu, akurat neviem preco, ale platnicky zadnej brzdy sa jednoducho same usadzaju zbytocne daleko od kotuca. Aj som preplnil znovu tie piestiky a brzda potom zaberala velmi pekne, ale po jednej jazde sa tie sproste piestiky zas trosku oddialili . No nie je to taka katastrofa a tvrdost paky je dobra, iba zadna brzda zabera pri rovnakom nastaveni trosku neskor ako predna, ale ked sa na to nesustredim, tak ani neviem. A s tou zadnou osou tiez neviem presne preco to robi. Po poslednom zmontovani uz som ju povolovat neskusal, ale predtym sa mi dvakrat stalo, ze som zatiahol na relativne mierny moment 12 Nm a potom po par prepruzeniach pod mojou vahou som zrazu mal problem tu osku povolit. Aj jej zavit je mierne vydraty na jednej casti. Ako keby zavit tej osky si uplne nesadol so zavitom patky. Naposledy som ju zatiahol na nejakych 14 Nm, aby tam nemohla tak lahko vzniknut vola a uvidim casom.

@pat3, do Radonu som pisal tiez, ci nemaju nejaku radu, ale zatial neodpisali. Nasiel som inak, ze by mal byt ich servisny partner aj cyklogat.cz v Zline. Aj ked zatial som ani neskusal ich kontaktovat. Sedlovka byva veru casto problem, ale tu som zbezne pozrel uz pri montovani bikeu a nejaku vazelinu tam uz dali a bolo to inak ciste a navyse vzdy oblepujem okraj vstupneho otvoru sedlovky v rame ciernou lepiacou paskou, aby sa tam nemala ako dostat spina, takze som si bol pomerne isty, ze sedlovkou to nebude. No neskor som to aj potvrdil tym, ze som ju uplne vybral aj so sedlom a skusal ci to stale puka a pukalo...

@PetrAT, s tym olejom to je celkom dobry napad a to pisem aj preto, lebo to iste napadlo aj mna . Akurat teda trpezlivost nie je mojou silnou strankou, takze cakanie do dalsieho dna nehrozilo a zaroven som aj olej nenakvapkal uplne na vsetky mozne miesta na zadnej stavbe, lebo som si hovoril, ze to mozno aj tak vobec nepomoze a zacal som potom rovno rozoberat .

No a teraz k odstraneniu pukania:
Nakoniec to zabralo "iba" zhruba styri dni. V podstate od utorka obeda do piatka poobede som kazdy den stravil nejaky cas skumanim urcitej casti bicykla, ci ma vplyv na to pukanie alebo nie. Rozobral som postupne skoro cely bike, lebo ako je u tychto veci bezne, bolo skoro nemozne lokalizovat odkial presne to pukanie vychadza a vela som aj na nete nasiel pribehov o pukajucom hlavovom zlozeni, ktore sa ozyvalo pri pedalovani alebo dokonca o voli v predstavci a podobne, takze som isiel na to dost metodicky a aj preto to dlho trvalo. Zaroven som hlavne niekedy uz po pol hodinke mal chut nieco rozmlatit a nechat to vsetko tak a jednoducho nechodit uz nikdy na bikeu , takze som nenapredoval tak rychlo ako viac dusevne stabilni jedinci. Casovo nepomohlo ani to, ze som najskor hlavne rozoberal a skumal, t.j. hladal zodrate plochy a podobne, z ktorych by mohlo vychadzat to pukanie.
Samozrejme neskor uz ani premazavanie drvivej vacsiny veci nemalo ziadny efekt, co v kombinacii s mojou netrpezlivostou a vybusnostou pri takychto veciach viedlo k roznym inovativnym slovnym komentarom, ktore som mal priamo pri otvorenom okne a iba dufam, ze susedia casto pofajcievajuci na balkonoch naokolo nepoculi toho az tak vela...
Kazdopadne som nakoniec mal stastie a neskoncil som na psychiatrii vrieskajuc na personal konspiracne teorie o nemeckej psychologickej tretej svetovej a ich invazii vrzgajucich ramov, pretoze nakoniec to prestalo po rozmontovani poslednych dvoch skrutiek zadnej stavby hned pri zadnej osi a zaroven opakovanom vymontovani patky, vycisteni tychto veci (aj ked nebolo velmi co cistit) a naneseni pomerne stedrej davky vazeliny. Neviem presne v ktorej casti bol problem, ale po tomto kroku to pukanie prestalo. Celkovo som bol prekvapeny, ze vsetky skrutky a celkovo spoje v zadnej stavbe boli kompletne suche. Samotne loziska samozrejme pod tesneniami vazelinu mali, ale inak bolo vsetko uplne bez akejkolvek vazeliny. Rovnako aj patka bola pri prvom rozmontovani komplet sucha, preto som aj prvykrat medzi nu a ram ani nedaval vela vazeliny, skor som iba spoj vycistil alkoholom, ale druhykrat som uz dal viditelny vazelinovy film na vsetky dotykove plochy medzi patkou a ramom. Na skrutky zadnej stavby som tiez dal pomerne stedru davku vazeliny a mierny film aj na stycne plochy v klboch. Celoodpruzeny bike som doteraz takto nerozoberal, takze si nie som isty, ci je bezne, ze byvaju tie capy uplne suche a je dost mozne, ze nanesenim vazeliny na skrutky a ich zavity som iba problem docasne zamaskoval, ale aspon uz viem zhruba odkial zvuk isiel a ak to postupne neprejde v nieco horsie, tak mi je jedno, ze tam musi byt trocha vazeliny, aby to nepukalo.
Mimochodom zatial sa uz neozvalo absolutne nic ani po skusobnej jazde, kde som uz aj vyskusal par malych 30-50 cm skokov na najdenej schovanej trailovej trati v blizkom lese. Ako zaciatocnik v tychto veciach som mal samozrejme smrt v ociach pred kazdou malou rampou, ale tlmenie je super a ked som zrovna nepadal prilis prudko na predne koleso kvoli malej rychlosti, resp. nespravnej technike, tak som dopady ani necitil. A tak som tomu mojmu Swoopu odpustil.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up