ČIERNA HORA, 1024 m (pohorie Čierna hora) – cyklovrchol 5

Čierna hora je druhým najvyšším kopcom rovnomenného pohoria Čierna hora, ktoré je najvýchodnejším pohorím rozložitého horského celku Slovenské rudohorie (najvyššia Roháčka je vzdialená len kilometer a vyššia je len o 4 metre). Na vrchole je čistinka a skaly, na ktorých je postavená drevená socha Madony v životnej veľkostí a kríž. Výhľady sú síce obmedzené, avšak pekné. Južne vidno vodnú nádrž Ružín s Margecanmi a Volovské vrchy s Kojšovskou hoľou, na západe Branisko a na severe Bachureň. Je to veľmi zaujímavý cyklovrchol, výšľap naň stojí za to!
Zaujímavosť 1: Kluknavčania volajú tento kopec Roháčka (a nie Čierna hora). Keď som argumentoval, že Roháčka je podľa mapy nad Margecanmi a toto je Čierna hora, vysvetlili mi, že to je margecianska Roháčka, kdežto táto je kluknavská Roháčka. Neskôr som zistil, že aj v obci Hrabkov nazývajú Čiernu horu Roháčka. Podľa nich to je Hrabkovská Roháčka.
Zaujímavosť 2: Až sedemnásť slovenských kopcov sa volá Čierna hora, z nich sedem je vyšších ako 1000 m. Takže ozaj veľká čiernohorská rodina!

Najlepšia cesta na vrchol (hlavná výstupová trasa) je z horného konca obce Kluknava. Pri dome č.339 vedie hore kopcom úzka asfaltka, z ktorej treba po cca 2 km odbočiť vpravo hore na štrkovú lesnú cestu. V lokalite Koľvek sa na cestu napája modrá TZ. Cesta za poľovníckou chatkou U smelého srnca je miestami hodne strmá a každým rokom v horšom stave v dôsledku vymytia od dažďov. Z Kluknavy na vrchol to je 7,6 km pri prevýšení 655 m, priemerné stúpanie je 8,6 %.
Vyjsť hore by sa malo dať aj lesnými cestami z doliny Banské a z Hrabkova (s napojením sa na hlavnú výstupovú trasu v oblasti Koľveku). Tieto výstupové trasy nemám ešte odskúšané.
Poznámka: Bajkeri, ktorým nevadí občasné tlačenie, môžu vyjsť na vrchol Čiernej hory aj cez Roháčku (1028 m) zo sedla pod Roháčkou vo výške 900 m (do sedla vedie dobrá zvážnica od chaty Klenov), prípadne použiť túto trasu ako zostupovú (odskúšané),

Jednou vetou:
Cyklovrchol s magickým skalnatým vrcholom a peknými výhľadmi, ktoré sú dokonalou odmenou za náročnejší vyšľap.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 6

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up