SĽUBICA, 1129 m (pohorie: Branisko) – cyklovrchol 7

Sľubica je najvyšším kopcom južnej časti Braniska, ktoré je od vyššej severnej časti oddelené hlbokým sedlom Chvalabohu (750 m). V celom Branisku je Sľubica tretím najvyšším kopcom (vyššie sú Smrekovica 1200 m a Patria 1171 m). Branisko je pekné prevažne lesnaté pohorie s dobrými lesnými cestami, ktoré sa v dĺžke 20 km tiahne severojužným smerom a ako hradba oddeľuje regióny Spiš a Šariš. Okolie Sľubice je veľmi pekné. Z vrcholu je krásny polkruhový výhľad na západ, kde dominujú Volovské a Levočské vrchy, dobre vidno aj Nízke Tatry a Vysoké Tatry. Pohľad na Hornádsku kotlinu so Spišským hradom má letecké parametre, prevýšenie je cca 700 metrov. Vrchol je obľúbeným štartovacím miestom paraglajdistov. Do povedomia mnohých bajkerov sa tento kopec dostal vďaka Kráľovskému MTB maratónu, keď bol jeho súčasťou ako horská prémia. Je to jeden z mojich najobľúbenejších cyklovrcholov.

Na Sľubicu vedie viacero lesných ciest rôznej kvality a strmosti. Najlepšia výstupová trasa vedie z juhovýchodnej strany zo sedla Predky (900 m) po zvážnici, ktorá vyjde na pekné hrebeňové lúky (tu sa nachádzajú kamenný kríž a kovový slovenský dvojkríž a sú odtiaľ pekné výhľady na Spiš i Šariš) a potom po hrebeni až na samotný vrchol. Do sedla Predky sú dobré cesty z obce Vojkovce, Hrišovce a rázcestia Peklisko v údolí Svinky (cca 1 km pod motorestom Branisko). V sedle Predky je aj stará značka cyklocesty do obce Víťaz - šiel som to pred rokmi smerom dole, ale cesta bola vo veľmi zlom stave a miestami nezjazdná. Zo západnej spišskej strany sú cesty strmšie, najlepšia cesta vedie z obce Dúbrava pod Rajtopikmi. Na Sľubicu sa dá dostať aj zo sedla Humence (cez sedlo prechádza zvážnica zo spišskej na šarišskú stranu) po lesnej ceste (zároveň zelená značka).
Hlavná výstupová trasa: Vojkovce (520 m) – sedlo Predky (900 m) 3,5 km – Sľubica (1129 m) 6,5 km (priemerné stúpanie Vojkovce - Predky 10,9 %, na úseku od sedla Predky sú krátke strmé stúpania cez 20 %).

Jednou vetou: Výrazný kopec s krásnymi výhľadmi, pekným okolím a dobrou prístupovou cestou, patriaci do Top Ten slovenských cyklovrcholov.

Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 7

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up