ČERGOV, 1050 m (pohorie: Čergov) – cyklovrchol 8

Vrch Čergov (1050m) patrí medzi najvyššie vrchy Čergovského pohoria, ktoré je po ňom aj pomenované. Pohorie sa tiahne na území horného Šariša v dĺžke vyše 25 km medzi údolím rieky Poprad na severozápade až po Šarišskú vrchovinu na juhovýchode. Samotný vrchol sa nachádza v juhovýchodnej časti pohoria. Z vrcholu je pekný rozhľad na východnú stranu, za jasného počasia vidno Vysoké Tatry (vzdušná vzdialenosť 70 km). Ako na dlani je vidno takmer celé čergovské pohorie: od južnej vetvy – rázsochu Lysej (3 km vzdušnou vzdialenosťou) až po 15,5 km vzdušne vzdialený najvyšší vrchol pohoria Minčol (1157 m). Na vrchole sa nachádza vrcholový smerovník a typický samorast. Čergovský hrebeň je mierne zvlnený, striedajú sa lúky s kríkmi, stromami a lesíkmi. Na úpätiach prevládajú bukové a zmiešané lesy. V lete býva hrebeň značne zarastený a tak aj bicyklom ťažšie priechodný (avšak v zime je prechod hrebeňom ideálna lyžiarska túra, ktorú ocení každý milovník prírody).
Na vrchol sa dá bajkom dobre vyjsť zo sedla Čergov od chaty Čergov (915m) po chodníku či cestičke, ktorou vedie aj červená a modrá značka (vzdialenosť chata – vrchol je 1,5 km). Stúpanie je miestami strmšie, ale pre horského bajkera zvládnuteľné. Čergovská chata http://www.treking.cz/chaty/cergov.htmje jedna z dvoch typických horských chát na východnom Slovensku, ktoré v súčasnosti fungujú celoročne (tou druhou je chata Lajoška blízko Košíc).(Poznámka: Je však vhodné telefonicky si overiť, či si chatár náhodou neodskočil, aby plánované osvieženie, ktoré vždy padne v milom prostredí veľmi vhod, neostalo len nesplnenou túžbou).
Ku chate sa dá dostať bajkom zo štyroch hlavných strán: od juhu po červenej značke od Hradiska, po modrej značke od Lysej, dlhou dolinou cez Majdan a Ambrušovce alebo horskou cestou a z podhorskej obce Hertník. Jednoznačne najlepší prístup na chatu je v dĺžke 7,5 km z Hertníka (460 m), ktorý je vzdialený od Bardejova 12 km. Väčšina cesty je asfaltová, len na konci necelé dva kilometre je tvrdá lesná cesta.
Dobrý prístup je aj pekným dlhým údolím cez Majdan a Ambrušovce. Z rázcestia v Majdane na chatu to je necelých 10 km, pričom do Majdanu vedie cesta z Pečovskej Novej Vsi (na ceste Sabinov-Lipany) cez Ľutinu (tam sa možno dobre občerstviť v hostinci „U Reviľčaka“) Žiaľ táto cesta sa v posledných rokoch sa v záverečnej strmšej časti dosť zhoršila, pretože nie je dostatočne udržiavaná a dažde ju značne vymleli. Pred záverečným stúpaním na konci rozbitej asfaltky sa nachádza idylická chalupa, pri ktorej sa vždy rád zastavím.
Tretia možnosť prístupu na chatu je zo známeho lyžiarskeho strediska Lysá (1068m). Odtiaľ na chatu je to po výraznej bočnej rázsoche hlavného čergovského hrebeňa 5 kilometrov (modrá značka), sú tu však kratšie náročnejšie úseky. Satisfakciou tohto variantu sú pekné výhľady na hlavný čergovský hrebeň, ktorý sa pri chate Čergov lomí z východu na severozápad, ako aj časť cesty cez veľmi pekné horské lúky a za pekného počasia výhľady na Vysoké Tatry.
Z južnej strany od Prešova (štvrtá možnosť) je prístup k chate z Terne cez Hradisko (po červenej značke dĺžka 12 km., prípadne dolinou a potom zvážnicami.
Dlhší prístup na vrchol Čergova je po čergovskom hrebeni zo sedla Priehyba alebo Lysina. Krajinársky však ide o veľmi pekný úsek. Existujú aj iné možnosti ako sa dostať na čergovskú chatu či hrebeň Čergova, ale tie sú vhodné len pre „čergovských vlkov“.
Každopádne Čergov (pohorie, vrchol i chata) stoja za to a odmenou za výšľap je ozaj pekná a relatívne neporušená horská krajina.

Jednou vetou: Cyklovrchol na malebnom hrebeni milého pohoria, v blízkosti ktorého sa nachádza príjemná horská chata.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up