VEĽKÝ LOPENÍK, 911 m (pohorie: Biele Karpaty) – cyklovrchol 11

Veľký Lopeník je 6.najvyšší kopec pohoria Biele/Bíle Karpaty, ležiaci na česko-slovenskom hraničnom hrebeni. Na vrchole je postavená pekná rozhľadňa (z roku 2005), z ktorej je nádherný kruhový výhľad na blízky kopaničiarsky kraj a okolité pohoria. Zaujímavosť: Biele Karpaty majú len 6 kopcov vyšších ako 900 metrov. Všetky ležia na území Slovenska či na SK/CZ hranici. Najvyšším kopcom Bílych Karpát, ktorý leží vo vnútrozemí Česka je blízky Malý Lopeník 881 m).

http://www.virtualtravel.sk/sk/panorama/trenciansky-kraj/nova-bosaca/velky-lopenik/pod-rozhladnou/
http://www.treking.cz/vrcholy/velky-lopenik.htm

Najlepší výšľap na Veľký Lopeník je z lúčnatého Lopenického sedla (690 m), do ktorého vedú lesné cesty z viacerých strán: z Mikulčinovho vrchu, osady Lopeník či z Březovej. Na vrchol sú odtiaľ 4 km. Na začiatku je lepšie ísť zo sedla vľavo okolo samoty po lúčnej ceste, ktorá sa serpentínou napojí na zelenú značku. Stúpanie ďalej cez Škratovú a Malý Lopeník je až na vrchol mierne.
Na vrchol vedie aj zelená značka z obce Strání, záverečný úsek je však veľmi strmý. Zo slovenskej strany vedie na vrchol kamenistá cesta (modrá značka) z Novej Bošáce - niektoré úseky sú hodne strmé, avšak špičkoví horskí bajkeri by to mali zvládnuť
(my sme šli touto trasou z vrcholu dole: http://www.treking.cz/cyklistika/bile-karpaty.htm )

Jednou vetou: Nenáročný cyklovrchol s peknou vrcholovou lúkou a nádhernými výhľadmi z rozhľadne.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 3 (z Bošáce 7)

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up