Kalendár podujatí

Cyklo Camp Spiš

Zraz bajkerov z fóra MTBiker.sk.
Pozvánka na Cyklo Camp Spiš 2011

Ak Vám tento názov nič nehovorí, dovoľte aby som Vám to objasnil. Celý nápad
usporiadať niečo iné ako preteky sa zrodil niekedy v roku 2008, keď sme rekapitulovali našu
bikerskú sezónu. V rámci celoročného jazdenia sme si užili všetko to, čo horská cyklistika
ponúka.

Užili sme si „pátračky“ v neznámom teréne po neznámych zvažniciach a lesných cestičkách, celodenné výjazdy po okolí ale aj sladko - trpkú príchuť maratónov. Všade na okolí sa niečo dialo a do toho diania sme chceli zakomponovať aj okolie Spiša. Lenže preteky sú organizačne náročné tak sme si vymysleli niečo, čo na Slovensku v tom čase nik nerobil. Vymysleli sme si stretnutie bikerov, kde by hlavným programom boli spoločné výjazdy niekde v okolí Spišskej Novej Vsi. Na túto myšlienku sa začali namotávať ďalšie nápady na program a celkovú organizáciu. Aby sme to celé zrealizovali založili sme MTB club Spiš a akciu nazvali Cyklo Camp. Vybrali sme najvhodnejšiu lokalitu, ktorou bola Poráčska dolina a v nej situované rekreačné stredisko Úsmev. Prvý ročník bol náročný, pretože sme sa pustili do niečoho nového a neznámeho. Dali sme do toho všetko čo sme mohli dať a výsledkom bola spokojnosť dvanástich účastníkov. Ďalšie dva ročníky pod názvom Cyklo Camp Poráčska dolina sme už organizovali s nadobudnutými skúsenosťami a počet účastníkov sa každým rokom zvyšoval. Dnes už je smerovanie organizácie Cyklo campu ujasnené na základe ohlasov účastníkov. Dnes už vieme, že hlavnou myšlienkou musí byť jazdenie v peknej prírode s návštevou zaujímavých miest a dobrá zábava. Tejto myšlienke je podriadená aj príprava štvrtého ročníka so zmeneným názvom Cyklo Camp Spiš 2011.

Cyklo Camp Spis 2010
So zmenou názvu došlo aj k zmene miesta konania akcie. Cyklo camp sme presťahovali do obce Hnilčík do lyžiarskeho strediska Mraznica. Obec Hnilčík sa nachádza cca 15 km od Spišskej Novej Vsi a je to starobylá banícka obec, ktorej prvá písomná zmienka sa datuje od roku 1315, kedy veľmož Batyz Mariassy daroval a potvrdil ľuďom, ktorí prišli do tejto časti lesa zvanej Malý Hnilec slobodu. Rozvoj osady je úzko spojený s dobývaním medenej rudy a baníckou činnosťou v oblasti osady Bindt, kde sa do dnes zachovali zbytky štôlní so zachovanými portálmi, zbytky úpravnických areálov a pražiacich pecí. Súčastná podoba obce Hnilčík má ale úplne odlišný charakter. Utlmenie baníckej činnosti malo za následok pokles počtu obyvateľstva, ktoré odchádzalo za prácou do blízkych miest. V rokoch 2000 – 2002 klesá počet obyvateľov pod hranicu 500 obyvateľov a obrat nastáva až v súčastnom období. Zámery a rozvoj obce majú súvislosť s regionálnymi zámermi o oblasti turizmu. Najväčšou zmenou prešlo lyžiarske stredisko Mraznica, ktoré nový majiteľ dokázal oživiť, vybudovať zasnežovanie a dnes je tento lyžiarsky komplex vyhľadávaným lyžiarskym strediskom v okrese.

Toto je v skratke odpoveď, prečo sme sa rozhodli pre túto lokalitu. Ďalším, nie menej podstatným dôvodom je aj členitosť terénu, ktorý poskytuje výborné podmienky pre aktívnu cykloturistiku. Pre účastníkov Cyklo Campu Spiš 2011 máme pripravené úplne nové trasy, počas ktorých navštívime zaujímavé miesta v Slovenskom raji a jeho okolí. Samozrejmosťou bude každovečerný program, opekačka, bezplatný servis a záverečná tombola. Ak sa chcete dozvedieť viac, je to už len na Vás. Stačí sa iba prihlásiť.

Na Vás všetkých sa teší celý realizačný team MtbclubSPIŠ.

drotar
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up