Kalendár podujatí

WBS Bučovice

Reportáž z podujatia

Reportáž: Odštartovala séria pretekov WBS v Bučoviciach

Bučovický lesopark obsadilo 173 pretekárov chtivých jazdy na bicykli z kopca v závodnom tempe. Takto milo sme boli privítaní na prvom preteku RPM stav wood bike series 2016. Lesopark Kalvárie bol pre tento pretek perfektne pripravený miestnou partiou, pod taktovkou riaditeľa preteku Svati Piňose, ktorá urobila maximum a vyhrala sa s detailami tratí a ich bezpečnosti.

Už v piatok dopoludnia, hneď ako bola ukončená výuka malých divákov na základnej škole, kde bol centrum preteku, sa uskutočnil tréning, behom ktorého sa prihlásilo do preteku neuveriteľných 100 pretekárov. Prialo aj počasie, a tak prvému preteku WBS v tomto roku už nič nestálo v ceste.


V sobotu sa odštartovalo načas, no aj keď sa nám teplo posunulo do iného mesta, atmosféra okolo trati, vďaka všadeprítomným divákom, bola neskutočne kladná a povzbudzujúca. Diváci, ktorí zavítali na tento pretek, sa mohli tešiť pohľadu na dve trate a v rovnaký čas štartujúcich pretekárov. Pri veľkom počte jazdcov sa išlo na dve časomiery, a tak si ako divák zákonite musíte ukrútiť hlavu pri snahe udržať si prehlaď nad dianím na oboch tratiach zároveň. Bikerally je atraktívny šport a v Bučoviciach, no a v centre mesta, je o to zaujímavejšie. Krátke, ale technické trate s niekoľkými rôznorodými povrchmi potrápili aj tých najskúsenejších. Proste, na úvod po zimnej prestávke, to bolo ideálne.


Od úvodného úseku sa rozhorel súboj o prvenstvo medzi Martinom Kolajíkem, Tomem Navrátilem a Martinom Kulhánkem. Kolajík síce vyhral prvú a tretiu RZ, nakoniec sa však musel skloniť pred o 0,7 sekundy rýchlejším Kulhánkem. Tomáš Navrátil štartoval na hardtaili, vyhral poslednú RZ a celkovo priletel na 3. miesto na stupňoch víťazov v mužoch, aj absolútne. Juniori tentokrát moc nestíhali. Dany Kroupa bol najrýchlejší junior na troch úsekoch, ale problém s reťazou ho odsunul do hlbín výsledkovej listiny. Nakoniec teda vyhral Petr Janeček o tri desatiny pred Tomem Škarkem. Tretí, Kristian Poruban, bol o ďalších šesť desatín späť.


Oficiálne hardtaily ovládol Aleš Rogožan, pretože Navrátil štartoval normálne v kategórii muži. Strelcov do 15 rokov odštartovalo trinásť a najrýchlejší bol Kryštof Santer. Medzi dievčatami vyhrala Simona Porubanová. V zlatej ére woodbiku, pred desiatimi rokmi, štartovalo vo vtedajšej „žiakovskej“ kategórii Super 15 po štyridsať mlaďochov na každom preteku. Kategóriu Masters nebolo treba ani vypisovať, nebolo pre koho. Dnes je situácia opačná. Strelcov štartuje cca desať na každom preteku. Zato kategória Masters nad 35 rokov, je na vzostupe. Do Bučovíc vážilo cestu 16 pánov bikerov, aby si to rozdali o česť a slávu. Poradie? Vlasta Hynčica, Víťa Malý a Michal Černý…


Ďalší pretek seriálu, na ktorom vás radi privítame, je už tento víkend, a to 3.4.2016 v Otrokoviciach.

Výsledky:

  1. Kulhánek Martin - Rockbike.cz (2:12,9)
  2. Kolajík Martin - SBT Fryšták (+ 0,7)
  3. Navrátil Tomáš - Peksport Specialized (+ 1,3)
  4. Macek Libor - Mondraker (+ 2,0)
  5. Srněnský Vladimír - Rockbike.cz (+ 2,6)
  6. Šůstek David - DH Slovan Luhačovice (+ 3,3)

Zdroj fotografií: bikegeneration.cz
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up