Kalendár podujatí

DOWNHILL Race Banská Štiavnica

Reportáž z podujatia

Downhill race Banská Štiavnica 2016

Už tretí rok sa schádzajú priaznivci zjazdu na horských bicykloch v Banskej Štiavnici, aby si zmerali sily v tejto kráľovskej disciplíne. Tento rok sa organizátori rozhodli usporiadať pretek v  auguste z dôvodu výstavby novej trati. Nová trať sa nachádza v kameňolome Šobov, je dlhá približne 2 km a v porovnaní s predchádzajúcou sa dá hovoriť o zjazdovej trati, ktorá obsahuje 2 rockgardeny, 14 skokov a viacero klopených a neodklopených zákrut.

Po zaregistrovaní 59 jazdcov v štyroch kategóriách sa o 9:00 začal tréning, ktorý trval do 12:30. Tréning prebiehal bez väčších problémov, rideri sa zoznamovali s traťou, ktorá bola prevažne suchá a dosť to na niektorých miestach šmýkalo. Finále bolo naplánované na 13:00, ale z dôvodu pádu jedného pretekára sme štart museli presunúť o hodinu neskôr.


Na štart sa postavila prvá kategória do 15 rokov, v ktorej si to medzi sebou rozdali Fullkári s HTčkármi, ďalej nasledovala kategória HT a nakoniec Full. Pretekári išli na plný plyn, diváci, ktorí sledovali pretek v cieľovej rovine, len žasli nad výkonmi súťažiacich a považovali ich za bláznov . Po dojazde posledného pretekára sa všetci presunuli k občerstveniu a vychutnali si skvelý guláš s pivom alebo kofolou.


Na štart druhej finálovej jazdy sa postavili všetci v takom istom poradí v akom šli prvú jazdu, čiže podľa štartovného čísla. Do druhej finálovej jazdy išli niektorí rideri s cieľom zlepšiť si svoj čas a napraviť chyby z tej prvej, no žiaľ technické problémy s časomierou im to neumožnili, a tak organizátori po niekoľkých desiatok minútach museli pretek ukončiť. Do vyhodnotenia sa bral teda čas z prvej finálovej jazdy. Po vyhodnotení vývoz ďalej fungoval a pretekári si mohli zajazdiť trať aj po preteku.


Výsledky

Žiaci do 15 rokov
  1. Samo Božík - 107,49
  2. Allan Nemček - 113,15
  3. Tomáš Marko - 114,15

Hardtail
  1. Adam Haviar - 108,26
  2. Andrej Pálenik - 111
  3. Erik Jakuš - 122,34

Full
  1. Lukáš Plátek - 97,51
  2. Peter Nováčik - 98,41
  3. Patrik Krátky - 99,11


Trať na Šobove bola pretekom oficiálne otvorená, vidíme sa na ďalšom ročníku a na pojazdoch, o ktorých vás budeme informovať na našej facebookovej stránke. Na záver chcem poďakovať všetkým sponzorom, bez ktorých by pretek nebolo možné zorganizovať. Ďakujeme.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up