Kalendár podujatí

Zlínská 50

Pozvánka: Zlínska 50 - zmerajte si sily s najlepšími v lesoch českého krajského mesta

Ani africký mor ošípaných nezastavil usporiadateľov v pokračovaní tradície, a tak aj tento rok v nedeľu 29. septembra o 12:00 na vás všetkých čaká v českom meste Zlín ďalší ročník pretekov horských bicyklov s názvom Zlínska 50.

Zázemie pretekov vyrastie pri Športovej hale Novesta a pretekári sa vydajú do lesov nad mestom Zlín až k hradu Malenovice a pri ceste späť vyšliapu k majáku na Tlusté hoře. Ako motivácia možno pomôže video z minulého ročníka.


Trasy

Dlhšia trasa sa ide na tri okruhy, meria celkovo 42 kilometrov a má prevýšenie 1 050 metrov. Menej náročný variant pretekov je trasa dlhá 15 kilometrov s prevýšením 380 metrov a tú zvládne skutočne každý.


Zmeny oproti minulým ročníkom

Oproti trase z minulých ročníkov pripravili usporiadatelia dva nové úseky. Prvý bude v okolí Malenovického hradu, kam sa pôjde po úzkej ceste na miestach, kde sa predtým jazdili pamätné cyklokrosové preteky. Tak sa pretekári vyhnú nebezpečnej ostrej prašnej zákrute.

Druhou novinkou bude tiahly výjazd až k samotnému vysielaču na Tlusté hoře s následným príjemným zjazdom. Po týchto dvoch zmenách dôjde k miernemu predĺženiu trasy, zdvihne sa prevýšenie a zvýši sa podiel terénu na trati. Stále ale platí, že Zlínska 50 sú preteky pre širokú verejnosť.

Zamerané na fanúšikov

Na trati asi kilometer od štartu vznikne fan zóna. Kto sa minulého roku zúčastnil tak vie, že tam panovala búrlivá atmosféra. „Nechali sme vyrobiť rôzne pomôcky na fandenie - tohto roku to budú trúbky, aby sme divákov aj pretekárov ešte viac podporili.“ hovorí s nadšením Ondrej Kobliha.


S kým si môžete zmerať sily?

Ako sa už stalo tradíciou, do Zlína prídu aj špičkoví českí pretekári a reprezentanti. Minulé ročníky ovládol Martin Stošek, ktorý je tohto roku najlepším českým cyklistickým maratóncom. Podarilo sa mu vyhrať na Majstrovstvách republiky v Mostě, pridal víťazstvo na pretekoch svetovej série UCI v Dolomitoch, na Elbe a Malevillu. Vyhral taktiež Šela maratón v Lipníku nad Bečvou.

Ikonou Zlínske 50 je aj úspešná stálica českého MTB Jana Pichlíková, niekoľkonásobná majsterka a reprezentantka Českej republiky. Na Zlínskej 50 sa tiež ukázal Jan Škarnitzl, účastník olympiád v Londýne a Riu de Janeiro a pravidelný účastník svetových pohárov, majstrovstiev sveta a niekoľkonásobný majster Českej republiky.

Na čo sa ešte môžete tešiť?

Samozrejmosťou bude tiež sprievodný program. Tešiť sa môžete na školu techniky pod vedením pretekárov AmenityExtremsport Zlín a o kultúrnu vložku sa postará spevák pôvodom z Walesu - Dale B. Williams.

Zlínska 50 má tendenciu stať sa rodinnými pohodovými pretekmi na konci sezóny, kde sa na jednej štartovacej čiare stretnú profesionálni pretekári aj nadšení amatérski športovci, ktorí sa chcú porovnávať na nenáročnej trase. Organizátori sa tiež snažia o maximálne zaistenie pretekov a chcú ponúknuť pretekárom a aj divákom maximálny komfort a zábavu.


A kde nájdete ešte viac informácií?

Všetky podrobnosti o týchto pretekoch sa dozviete v propozíciách na tomto odkaze a novinky môžete sledovať aj na facebookovej stránke pretekov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up