Kalendár podujatí

Logo: JKBOZ Gavurky ride JKBOZ Gavurky ride

Reportáž z podujatia

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Uplynulú nedeľu sa súťažilo na cestných pretekoch v okolí Dobrej Nivy. Na treťom ročníku tohto podujatia došlo k zmene trasy, čo prilákalo silnú konkurenciu cyklistov.

Podujatie má pomerne krátku históriu, pričom premiéra sa konala v apríli 2022. Preteky si ma už od úvodného ročníka získali svojou perfektnou atmosférou, organizáciou a trasou s charakterom jarnej klasiky.

Prípadných záujemcov do ďalších ročníkov by som rád hneď v úvode upozornil, že na podujatie Gavurky Ride je možné prihlásiť sa výlučne cez online systém. Za prihláseného sa považuje pretekár, ktorý uhradí štartovné do stanoveného dátumu. Na mieste sa už prihlásiť nedá.


Vďaka tomuto systému prihlasovania sa na prezentácii nečaká ani chvíľku. Len prídete, zoberiete štartovací balík a môžete sa pripravovať na preteky. V prípade, že sa z nejakého dôvodu nemôžete zúčastniť, viete si štartovné preniesť do ďalšieho roku a tak o peniaze neprídete.

Pôvodná myšlienka pretekov

V zázemí pretekov som sa stretol aj s hlavným organizátorom, ktorého som trošku vyspovedal, pričom ma zaujímala najmä myšlienka usporiadania pretekov a organizačná stránka veci:

V tomto ročníku sa pretekalo na 103 km s prevýšením 1640 m.
OZ Šport klub Dobrá Niva už v minulosti organizoval viacero pretekov, a to hlavne bežeckých. Keďže sa ich partia skladá zo športových nadšencov a k ich obľúbeným športom patrí aj cyklistika, tak prišla myšlienka usporiadať preteky. Hlavným cieľom bolo spropagovať obec Dobrá Niva a okolitý región. V úvodnom ročníku išlo skôr o lokálne podujatie, no keď sa event stretol s pomerne vysokým záujmom, tak sa do podujatia podarilo dotiahnuť aj viacero významných sponzorov, napríklad firmu JKBOZ a preteky tak nabrali na celoslovenskej popularite.


Zvyšujúca sa úroveň podujatia

Z môjho pohľadu sa výborná organizácia, zaujímavé ceny a prize money postarali najmä o zvýšenie konkurencie a takisto sa zvýšila úroveň podujatia ako takého. Je vidno, že predovšetkým sa tu dbá na bezpečnosť a komfort pretekárov.

Výber trasy je riešený hlavne po zrekonštruovaných cestách s nižšou frekvenciou premávky. Toto riešenie vidím ako veľkú výhodu oproti mnohým iným akciám, pretože nie je potrebné toľko zasahovať do chodu bežnej premávky a tak nevzniká zbytočná nervozita z pohľadu vodičov a nedochádza k ohrozovaniu účastníkov.

Gavurky ride 2024

Nová trasa

Najzásadnejšou inováciou prešla trasa pretekov. Oproti minulým ročníkom sa navýšil objem kilometrov aj výškových metrov. V tomto ročníku sa pretekalo na 103 km s prevýšením 1640 m, čo je už celkom slušný náklad. Trasa viedla nasledovne: Dobrá Niva – Sása – Pliešovce – Zábava - Senohrad – Sucháň – Čebovce – Kosihovce – Opava – Cerovo – Litava – Sucháň - Senohrad – Zábava – Pliešovce – Sása – Dobrá Niva.

Počas etapy si pretekári mohli vyskúšať aj súboj o prémie, a to prémie 1. kategórie na 2,2 km a 16,1. km, a potom prémie 2. kategórie na 85,3 km a 99,1 km. V rámci nich sa taktiež súťažilo o prize money.

Nový bike a moja „forma“

V tomto roku som do poslednej chvíle čakal na nový bicykel. Ten prišiel tri dni pred podujatím a tak som ho v podstate pokrstil rovno na pretekoch. Trochu som sa bál, či mi sadne a či nebudem počas pretekov trpieť bolesťami krížov, tŕpnutím rúk alebo kŕčmi do nôh. Našťastie mi bike sadol a oproti predchádzajúcemu bicyklu som nepociťoval v posede žiadny rozdiel.

Gavurky ride 2024
Čo sa týka výkonnosti, tak v tomto roku som prekonal viacero viróz, ktoré som schytal od detí. Moja kondícia teda nebola úplne ideálna, a tak som sa rozhodol, že zvolím taktiku, ktorú nazývam: „Zachráň sa, kto môžeš“. Jej princípom je čo najdlhšie sa udržať v čele pretekov a keď príde k vypadnutiu z hlavnej skupiny, so cťou dôjsť do cieľa v nejakej menšej skupinke. Je jasné, že tu o nič nejde, no osobne mám proste radšej, keď mám natrénované a som na preteky pripravený, ako sa niekde trápiť a znechucovať si cyklistiku.

Priebeh pretekov

Pred 10:30 hod. už stojíme na štarte a počúvame poučenie o trase, ktorá nás čaká. V rámci úvodného predslovu boli predstavení aj najlepší cyklisti v pelotóne ako Marek Čanecký, Peter Živčák, Martina Krahulcová, ako aj vlaňajší víťaz František Pašek. Keď sa poobzerám okolo seba, tak oproti minulým rokom je tu fakt oveľa viac ľudí.


Odštartovalo sa zavádzacím okruhom po obci Dobrá Niva. Takýto slávnostný štart je na úvod fajn a dá sa využiť na rozjazdenie, pretože už na 2,2 km od ostrého štartu bola vypísaná prémia prvej kategórie.

Po odpískaní sa ide hneď slušné tempo, držím sa vpredu, no tento rok mi ani nenapadne skúšať šťastie na zisk prémie. Hneď po úvodnom kopci sa balík roztrhol a vpredu pokračujeme asi 40-členná skupina. Ďalšia selekcia nastáva v stúpaní z časti Zábava do vojenského priestoru Lešť, kde je ďalšia prémia prvej kategórie. Tento kopec je hákový, čiže v rámci svojej taktiky som pekne zalezený v skupine a držím sa v zelených číslach.

Nasleduje mierne klesanie do obce Senohrad a tempo sa zvoľňuje, pretože borci sa občerstvujú a trochu aj po špurte na prémii oddychujú. Tento čas využívam a presúvam sa na špicu pelotónu, nakoľko v obci Senohrad mám rodinný fanklub a patrí sa im zakývať zo špice.

Gavurky ride 2024
Po prejazde Senohradom nasleduje zjazd do Sucháňa a potom pár krátkych nepríjemných stúpaní okolo tejto obce. V tejto pasáži je to otvorené a tak podmienky sťažuje aj vietor. Čelná skupina sa znovu selektuje a odhadom nás ostáva už len nejakých 30. Z Čeboviec až do Kosihoviec sa zjazduje nádherným klesaním s výborným asfaltom. Tu letíme cez 80 km/h a prichádzame pred Opavu, kde sa začína peklo.

Stúpanie do Opavy je prudké a pomerne dlhé. Na špici sa formuje amatérska elita na čele s Peťom Živčákom, Marekom Čaneckým a Matejom Mydlom. Keďže od týchto chlapcov som o dosť ťažší, tak tu búcham 500 W a viem, že takto to nevydržím dlho. Skupina sa začala deliť a ja ostávam v druhej, asi osemčlennej skupine, s ktorou pokračujem v stúpaní od Cerova po Sucháň. Pri výstupe zo Sucháňa na Senohrad mám už toho dosť a tak si vystupujem aj z tejto skupinky a pokračujem sám. Pravdaže 2. skupina sa ešte potom totálne rozbila a ja z nej dobieham ďalších cyklistov, s ktorými už v pohode prichádzam až do cieľa.

Preteky celkovo vyhral Marek Čanecký, ktorý len v minulom roku ukončil svoju aktívnu profesionálnu kariéru a tak má ešte stále výbornú výkonnosť. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze a môj záznam trasy v sekcii Výjazdy.


Záver pekného dňa

Aj napriek tomu, že nemám ideálnu kondíciu, som si preteky užil. Nedostal som kŕče a nemal som ani žiadne technické problémy a tak som bol veľmi spokojný. Dokonca vo svojej kategórii to vyšlo na 9. miesto a celkovo som prišiel do cieľa 16.

Trasa bola z môjho pohľadu náročná a mnoho krátkych a tvrdých stúpaní preverilo všetkých pretekárov. Verím, že toto navýšenie objemu v budúcnosti neodradí niektorých ľudí od účasti na týchto pretekoch.

V priestore štartu a cieľa organizátor zabezpečil kvalitné občerstvenie a sprievodný program, pretekom preto nie je naozaj čo vytknúť. Z môjho pohľadu ide o veľmi vydarenú akciu. Ak máte radi jarné klasiky s perfektnou organizáciou a zabezpečením na top úrovni, určite odporúčam.
Zdroj fotografií: Šport klub Dobrá Niva
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up