Novinka: Canyon Lux Trail – pod taktovkou downcountry

Mať stále ľahkú a efektívnu „raketu“ na preteky, no pripravenú zvládnuť aj náročný trail a celodenné výjazdy v horách. Podobné ambície má nový Lux Trail.

Slovo downcountry ideálne vystihuje zmysel bicyklov, kam sa radí aj nový Lux s prívlastkom Trail. Jedná sa v podstate o čistokrvnú XC „mašinu" upravenú pre potreby náročnejšieho terénu, ktorá ale nie je klasickým trailbikom – stále je kladený vysoký dôraz na efektivitu, čo najnižšiu hmotnosť a agresívnu pozíciu jazdca. Práve podobný bicykel je tak ideálny pre tých, ktorí majú stále výrazné „športové“ chúťky, no mimo pretekov, alebo aj počas nich si chcú užiť kopec zábavy na trailoch a pri ceste nadol...


Nový Lux Trail tak vychádza z osvedčeného a rokmi prevereného modelu Lux, ktorý okrem iných sedlá aj „démon“ menom Mathieu Van der Poel. Aj vďaka nemu, či Pauline Ferrand Prevot si Lux stihol pripísať víťazstvá vo Svetovom pohári a množstvo ďalších úspechov. Canyon tak vzal osvedčenú platformu, ponechal vysokú efektivitu, nízku hmotnosť a pridal schopnosť popasovať sa s ešte náročnejším terénom. Ako?


Základom je úprava geometrie, ktorú ma na svedomí nový predný rámový trojuholník. Ten je „progresívnejší“ a ponúka o 20 mm dlhší reach (veľkosť M 460 mm) a hlavový uhol na hodnote 67,5 stupňa. Výsledkom úpravy je umiestnenie jazdca viac do stredu a teda celkové zvýšenie stability najmä v strmom teréne.


Základom rámu je samozrejme karbón, ktorý je rovnaký ako u klasického XC modelu Lux, pričom sa celková hmotnosť pohybuje na hodnote 1 895 g (bez tlmiča). Rozdiel je len cca 30 g a je spôsobený práve o niečo dlhším rámom a teda väčším množstvom materiálu. Zadný rámový trojuholník zostáva rovnaký. Viac ohľadom geometrie nájdete v obrázku nižšie.


S geometriou ide ruka v ruke aj zdvih, ktorý sa zväčšil na 120 mm vpredu, vzadu je o 10 mm menej. Vďaka tomu je stále zachovaná pomerne agresívna pozícia vhodná aj na preteky a dlhé stúpania vo vysokom tempe. Stále ostáva zachovaná aj výhoda 2 veľkých bidónov v ráme, čo určite ocenia všetci maratónci.


Celok potom dopĺňa vhodne zvolená a namixovaná výbava. Teda pevnejšie (ale stále ľahké) vidlice ako je napr. nový FOX 34 SC, prípadne SID 35 Select +, ráfiky s vnútornou šírkou 30 mm a rovnako vhodne zvolené obutie v šírke 2,35 – 2,4 palca. Samozrejmosťou je aj teleskopická sedlovka pri každom jednom modeli, nechýba ani bezdrôtové prevedenie Reverb AXS. Celok dopĺňajú 760 mm široké riaditká, pričom predstavec je u všetkých veľkostí v dĺžke 60 mm.


Máte na na výber z celkovo 4 možností vrátane top prevedenia v štýle Emilly Batty, ktoré by sa malo hmotnosťou (bez pedálov) dostať kúsok pod hranicu 11 kg. Kanadská pretekárka je známa svojou záľubou v technickom teréne a tak je top model vyladený v netypických farbách...ak ale sledujete svetový pohár viete, že sú to farby teamové.


Ako sa hovorí, detaily dotvárajú celok a platí to ja pri novom Luxe. Viaceré vychytávky sú v podstate rovnaké ako u XC kolegu, prípadne jemne upravené. Napríklad ochrana proti pretočeniu riadítok v podobe ochranej jednotky IPU (impact protection unit), premyslené vedenie káblov, ktoré by nemali „hrkotať“ ani v náročných rockgardenoch, alebo minimalistické vodítko reťaze. Zaujme aj zadná oska Quixle, ktorá kombinuje pevnosť pevnej osky a jednoduchosť manipulácie klasického upínaku.


Viac podrobností o novom modeli, presné špecifikácie a samozrejme ceny nájdete na domovskej stránke značky Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – na traily aj maratóny

Moderný XC bicykel by mal ponúknuť viac, než len rýchlosť. Technicky náročné trate vyžadujú modernú geometriu ako aj vyšší zdvih. Spĺňa toto všetko Fourstroke LT ONE?
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
keyboard_arrow_up