Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.

Španielsky výrobca bicyklov z Baskicka ponúka pestrú paletu modelov, ktoré sú určené hlavne mimo spevnené cesty. Na svoje si prídu pretekári, ktorí si v ponuke nájdu bicykle zo svetového pohára XCO a XCM, alebo napríklad zo známeho etapáku Cape Epic. Pretekové tempo samozrejme v portfóliu dopĺňajú enduro modely. Nezabúda sa ani na zábavu a výletníkov. Poďme sa spolu pozrieť na modelové rady a konkrétnych reprezentantov v danej kategórii.

Orbea Laufey

Tento trailový bicykel je určený hlavne pre zábavu na bicykli. Základ tvorí hliníkový rám, ktorý dopĺňa mix komponentov podľa úrovne výbavy. Najvyššie stojí H-LTD, ktorý sa svojím osadením nezahanbí nikde. Pohon je tvorený kombináciou Shimano SLX/XT a celok dopĺňajú 4-piestové brzdy M6120, takisto od výrobcu Shimano. Zdvih 140 milimetrov hovorí za všetko, zastúpený na poste od značky FOX 34 s modelom Float Performance. Ostatné komponenty dodala Orbea so svojou značkou OC1 a kolesá s vnútornou šírkou 30 milimetrov sú od značky RaceFace. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka do náročného terénu.

Najväčšou zaujímavosťou je skrytý úložný priestor v dolnej rámovej rúrke, kde sa dajú schovať všetky drobnosti na servis aj nejaká desiata. Cena začína na 1 499 eurách a model H-LTD stojí 2 499 €. Viac informácií o modeloch a výbave nájdeš na stránke výrobcu alebo v MTBIKER shope.

ORBEA LAUFEYORBEA LAUFEY

Orbea Onna

Tento modelový rad je určený skôr pre začiatočníkov, ktorí radi objavujú kopce a lesy vo svojom okolí. Okrem všestranného modelu s dvojprevodníkom je k dispozícii aj model s jednoprevodníkom. Aj keď je to cenovo dostupnejší model, nájdete tu kvalitný pohon od značky Shimano a kvalitné odpruženie so zdvihom 100 milimetrov. Okrem rozmeru 29 palcov sa ponúkajú menšie veľkosti XS a S v 27,5-palcovom prevedení.

Najvyšší model ONNA 10 je osadený systémom Shimano 1x11, ktorý je rokmi overený a spoľahlivý. O pruženie sa postará vzduchová vidlica RockShox Judy Silver. Na poste bŕzd nájdeme tiež výrobcu Shimano a ostatné komponenty dodala Orbea zo svojej továrne – aj preto sa cena nevyšplhá vyššie ako nad 1 000 €. Pestrú ponuku tohto modelu nájdete aj v MTBIKER shope.

orbea onnaorbea 2024

Alma - KOM Hunter

Prísnejší modelový rad v kategórii HT bicyklov od Španielov prináša karbonový rám bez kompromisov. Nízka hmotnosť, tuhosť, moderná geometria a prenos sily, toto je už kvalitné pretekárske náčinie, ktoré sa nestratí ani pri časovke do kopca.

Model Alma M50 poháňa systém Shimano Deore 1x12 a o brzdný účinok sa postarajú brzdy Shimano MT201. Pohodlie zaručí vzduchová vidlica RockShox Judy Silver v kombinácii s karbónovým rámom, ktorý je navrhnutý pre komfort jazdca a tuhosť v zábere. Príprava na teleskopickú sedlovku značí väčšiu variabilitu tohto stroja a možnosť použiť ho aj v náročnejšom teréne. Ostatné komponenty dodalo OC1, teda domovská značka. Cenovka MOC tohto modelu je 1 999 € a po zľave v MTBIKER shope je za 1 799 €.

orbea almaorbea alma

Orbea Oiz - maratónska klasika

Dlhoročný model v ponuke španielskeho výrobcu prešiel za dobu svojej existencie viacerými zmenami a priniesol medzi nás aj mnoho vychytávok. Či už to je UFO alebo i-Line systém, patria tieto bicykle medzi favoritov v XCO a XCM kategórii. Samotný modelový rad ponúka rámy v hliníkovej a karbónovej verzii, kde si zachovávajú rovnaké vlastnosti geometrie a rozdiel tvoria len použité materiály.

Oiz s hliníkovým rámom
Oiz M21 ponúka zdvih 120 milimetrov, vnútorné vedenie kabeláže cez hlavové zloženie, ktoré má funkciu blokovania proti pretočeniu riadidiel. Okrem toho v zadnej stavbe používajú kvalitné zapúzdrené ložiská Enduro a v základe dostávate rám oblepený ochrannou fóliou. Podvozok tu nájdeme od značky FOX s vidlicou FOX 34 a tlmičom FOX DPS, ktoré sa dajú ovládať v 3 polohách uzamknutia. Pohon dodal americký SRAM s mechanickou sadou GX a brzdy konkurenčné Shimano s modelom M6100.

Celok dopĺňa teleskopická sedlovka a bicykel je dostupný aj v MTBIKER shope za 4 799 alebo 4 299 € vo vernostnom systéme. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke výrobcu.

Model Orbea Oiz M21

Rallon

Máš rád jazdu v náročnom teréne mimo civilizácie v hrabanke, alebo radšej každý víkend vyskúšaš nejaký bikepark? V podstate je to jedno a vďaka enduro modelu Rallon môžeš mať rád oboje. Ten ponúka nekompromisnú zábavu v hocijakom prostredí a čaká len na svoju príležitosť predviesť jazdné vlastnosti cestou nadol. Okrem toho ponúka možnosť jazdiť vo verzii mullet a pod košíkom na bidon sa nachádza úložný priestor na potrebné náradie.

Detailnejšie sa pozrieme na model M20, ktorý je takpovediac zlatou strednou cestou. Karbonový rám má v sebe tlmič FOX FLOAT Performance, ktorému sekunduje vidlica FOX 38 so zdvihom 170 milimetrov. Pohon si vzalo na starosť Shimano so sadou SLX M7100 a brzdy sú 4-piestový model Shimano M6120. Kolesá a kľuky dodala značka Race Face a zvyšné komponenty OC1 od Orbey. Samotný model má cenovku MOC 4 999 € s možnou zľavou vo vernostnom systéme v MTBIKER shope. Všetko ostatné nájdete na stránke výrobcu k danému modelovému radu.

orbea rallonorbea rallon

Orbea OCCAM

V tomto prípade máme na výber OCCAM-LT a OCCAM-SL. Prvý menovaný je skôr all mountain bicykel so zdvihom 160 milimetrov a druhý ponúka 140 milimetrov aj s uzamykaním tlmičov. Na výber je hliníkový aj karbonový rám a v prípade verzie SL sa viete dostať s hmotnosťou na 10,9 kilogramu, čo je už veru slušné na plnokrvný trailbike.

Orbea OCCAM
OCCAM LT H20 má hliníkový rám, ktorý má zahladené zvary a rám preto na prvý dojem pôsobí uhladene. Pruženie dodal FOX s vidlicou FOX 36 Float Performance a s tlmičom FLOAT X Performance so zdvihom 160/150 milimetrov. V rámci pohonu tu znovu nachádzame japonské Shimano so sadou SLX a brzdami zo sady Deore. Kľuky a kolesá dodal Race Face a samozrejmosťou je aj teleskopická sedlovka od OC1. Model je v ponuke MTBIKER shopu za 3 699 alebo 3 349 € a viac informácií nájdete na stránke výrobcu.

OCCAM LT H20
Okrem týchto spomínaných modelov má výrobca pestrú ponuku gravel a cestných bicyklov a tiež možnosť personalizovať si svoj bicykel v ich konfigurátore MyO. Okrem toho ponúka Orbea aj výbornú cenovú politiku, kedy si viete nájsť model s kvalitnou výbavou za rozumnú cenu. Naopak, ak financie nie sú problém, ponúkajú aj možnosť vyblázniť sa a mať top bicykel pre svoje účely.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny PR článok

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny

Máte už niečo natrénované a za sebou aj nejaké prvé súťažné skúsenosti? Narazili ste na limity svojho bicykla? Vyberte si u nás svoje nové pretekárske „náčinie“...
Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách PR článok

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.
keyboard_arrow_up