Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
ps: mera to dobre, mam digitalny prenos tak tam nema co rusit a porovnaval som to aj rucne
No a to je ten rozdiel , vonku si niečim motivovaný , môžeš sa postaviť atď. lenže dnuka nič , preto je nižší. Aspoň ja to tak vnímam.
si sa s konom zrazil? chory nikdy nechod ano stvrtmaraton, pokial nechces v 50-ke vyfasovat umelu chlopnu!!!
Aktuálne mám min. 40 bpm,, max. pri behu 180, na bicykli 170
Na vyjazdoch mam priemerny tep stale okolo 170, ale uz nefucim ako lokomotiva. Posun nastal aj pri slapani zo sedla - predtym som vydrzala len par sekund, lebo som to nedokazala udychat, teraz si musim sadnut nazad preto, lebo ma palia stehna
EDIT: Asi za tym zlepsenim bude aj doplnanie zeleza... bola som na kontrole na hematologii a uz som len na udrziavacej davke. Hemoglobin v norme a ferritin sa z 4 vyskrabal na 53 (10 - 291).
Príklad: Vzhľadom na to, že každý sme jedinečný a máme rôzne ANP, tak povedzme si takto... ja pri svojom priemernom cyklistickom tepe cca 137 úderov/m. spálim za hodinu tak do cca. 600 kalórii... Niekto kto má vyšší priemer, keď som tu videl hodnoty kolo 170, tak si myslím, že možno sa kalóriami za hodinu blížia tak 1000-ke.
Celý môj problém spočíva v tom, že:
1) Je moje tvrdenie ohľadne spálených kalórii pravdivé? Prípadne môže byť rozdielny pri rovnakom tepe, hmotnosti (aj pomere svalov a tuku) a výške počet spálených kalórii za rovnaký čas, alebo tie hodnoty musia byť zhodné?
2) Ak je splnený bod 1) potom: Môžeme mať rovnaký výkon, ale ja sa pri tom z hľadiska spálených kalórii nadriem menej, ako kolega, správne?
3) po splnení bodov 1) a 2): Keďže menej spálim, rovnako musím mať aj nižší príjem, tak?
Ak mi niekto potvrdí všetkú túto teóriu až sem, asi začnem závidieť tým, ktorí majú od Boha dar vysoké tepu
uz len bazalny-kludovy metabolizmus mame kazdy iny.najdenie rovnovazneho energet. stavu je subjektivna zalezitost.
Teda čím väčšiu porciu si dáš, tým budeš ťažší, tým viac energie potom pri výjazde spotrebuješ a tým viac budeš môcť po výjazde doplniť
Výkon = práca (vynaložená energia) / čas.
Je pravdepodobné, že ten, čo pôjde ten kopec na 180 tepoch, pôjde rýchlejšie, teda s vyšším výkonom a hore bude skôr. Ten 120 kár síce pôjde pomalšie, ale nižším výkonom bude pôsobiť dlhšiu dobu, takže energeticky to vyjde na rovnako.
Tie rozdiely v tepe možno súvisia s tou "vnútornou účinnosťou organizmu" (trénovaný cyklista bude mať určite vyššiu účinnosť - organizmus bude mať lepšie "naučený" na cyklistický pohyb etc.) ale nepovedal by som, že ak idú dvaja podobní cyklisti vedľa seba, tak ten, ktorý má o 20 úderov vyšší pulz, musí nutne "viac makať"...
maja kludová je cca 45-50 a moje pluca sú v prdeli
max co som siel napr na maratone bolo 176 dva ci tri roky dozadu..(tam snad kazdy dava co to da)
minuly rok co som sa ako snazil max 171..
kde je problem a ci vobec daky je?
kludovy tep rano cca 53
zeby astmou?