O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment29.01.2020, 13:57

Áno píšem o HX a E61 hlave. Ale stále mi nejde do hlavy prečo by sa mala ta masa kovu rozumej E61 group head výrazne ochladiť 20gr kávy a privádzanou horúcou vodou z bojleru? Aj pri 20 sek PI mi nejde do hlavy prečo sa ochladí?

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment29.01.2020, 13:36

To máš niečo divné s tou E61 hlavou. Tá sa väčšinou práve prehrieva, veď preto ju treba chladiť odpúšťaním vody cez hlavu. Samozrejme beriem stav už nahriateho kávovaru + hlavy + portafiltru teda po 30+min. Nechápem prečo by ti mala káva pohltiť toľko tepla aby ochladla hlava...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up3thumb_down
comment28.01.2020, 07:10

mariankHA Takže ide to aj s obyc. kávou, a to som chcel zistiť, len to chce zjavne dostať do ruky. A nie sa učiť na neviem akých kavach za x eurokorun... To až potom budem experimentovať, našiel som si kaviareň kde prazia aj melú ... Vieš ako sa hovorí, nie sme tu tak dlho aby sme...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up1thumb_down
comment27.01.2020, 20:39

... keby teplota bola vyssia (co by naznacoval vyssi tlak), tak prave naopak, kava by stracala aciditu a ziskavala horkost. Acidita môže byť spôsobená ešte zostatkom chémie vo výmenníku. Pri nedostatočnom prepláchnutí je to celkom bežný "jav"

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment27.01.2020, 20:27

Ok beriem späť, ten ručný mlynec z aliho za 50€ by to teda mohol dať. Mne skôr išlo o to, či to nie je triafanie na slepo za 50€ ale pokial je tu otestovaný tak to je iná vec.

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment27.01.2020, 15:27

Obávam sa, že bez kvalitného mlynca a bez čerstvej kávy kľudne z nejakej SK pražiarne si tu Briku nikdy nevychutnáš. Pokiaľ ma pamäť neklame tak na Briku sa melie pomerne jemne teda "skoro" ako na espresso a to ti nezvládne skoro žiadny ručný mlynec a už vôbec nie do...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up1thumb_down
comment27.01.2020, 14:22

No bez kvalitnej suroviny nespravis cremu ani na pakovom kavovare a nie to este na Brike. Takze hned prve co sprav kup cerstvo prazenu kavu, samozrejme zrnkovu a pomliet len potrebne mnozstvo tesne pred pripravou. Mimochodom tie predavane mlete kavy ani boh netusi ako jemno/hrubo boli pomlete

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment16.01.2020, 14:43

Testujem... zatial sa zda ze naplna ocakavania Čo od toho očakávaš resp. čo je predpokladaným prínosom toho tamperu?

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up1thumb_down
comment09.01.2020, 08:35

Bohužial s tým rockym sa to stáva často, že na správnu extrakciu už ideš na limite rockyho. Nechcem byť posol zlých správ ale rocky nie je moc vhodný hlavne pre stredné a bledé praženia. Inak tu skrutku s 6-hrannonu hlavou vymeň za polgulatú imbusovú a poriešiš to...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 21:02

Pri "nasom svetlejsom prazeni" 10 - 11g. Nie som typický zástanca svetlého praženia (aj keď je otázne čo považujeme za svetlé praženie že?) ale skôr taký stred. Samozrejme čierne uhlie nepijem keď nemusím. Mimochodom podľa odtieňu kávy pijem svetlé praženie alebo...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 20:59

V double miske budeš mať s 9gr úplnú placku a nič z nej nevykúzliš. Potrebuješ mať čo najvyšší stľpec kávy a by si mal správnu extrakciu inak ti tlak vody rozbije puk a to už ani nebude kanálkovanie ale len plávajúce zvyšky puku v double miske. Nešpekuluj máš dve cesty ako...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 20:28

Do tej ECM sa zmestí 10-12gr podľa druhu kávy a praženia samozrejme (bledšj sa zmestí väčšia gramáž) a tampuješ klasika 58mm tamperom takže aj to je cesta

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 20:21

Tak entry level a single miska to nejde moc dokopy bez rozdielu na to ci je to LM alebo IMS competition pripadne ECM single. Single je háklivy na všetky zložky takže entry level treba zaškolit na skilled level

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 20:19

Ver alebo nie ale do tej LM misky dostanes 8,5-9gr dokonca pri vašom super svetlom pražení možno aj 9,5gr

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 20:03

Máš Rancilio Silvia? Ak ho máš so všetkým tak aj s tým low cost-ovým plastovým akože tamperom. No a ten užši koniec je vhodný na tampovanie práve tej LM misky. To že je oblý nehrá pri tomto type tampovania/misky až taký význam. Oveľa viacej ale záleží aby ten valec bol čo...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 19:57

scarinko veď to LM je presne to čo píšeš, že by si potreboval, teda mať válcovitý a hrubší puk kávy. Ten stred je presne na to a preto sa aj tampuje 41mm Mne hodne pomáhalo, že som to tampoval na 2x teda napríklad 9gr kávy som najskôr dal takú väčšiu polovicu (odhadom) 5-6gr a...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up3thumb_down
comment08.01.2020, 19:45

Rasto no ja som si na singlovku tak zvykol, že si ráno robím 2x single namiesto jedného double. Pre mňa je to taký normálny rituál a nerobím z toho vedu. Cez deň kľudne 5-6 single espresso a z toho minimálne 2x by sa dalo robiť z double ale ee mne sa to proste páči tak a ide to...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 19:33

No len neviem ako vyzera, ak mozes skus dat foto, ja so singlovkami mam len trapenie Je to táto miska... originál od ECM a tampuje sa normálne 58mm tamperom resp. 58,5mm ten do nej pasuje ako r...

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 18:40

No a teraz daj tu misku Ak si myslel mňa tak originál ECM single miska

O káve Tréning, výživa, zdravie

favorite0thumb_up0thumb_down
comment08.01.2020, 16:45

Zdar všetkým kávopixom Som celkom rád za toto fórum aj o káve a podobných úchylkách a že nás je čím ďalej tým viacej takto postihnutých Mimochodom potvrdzujem, že sa dá vyhrať aj so single miskou a vyčarovať celkom schopné espresso. Len na doplnenie... 10g 30sec a výsledok...

Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up