Drobnosti do batohu, ktoré vedia pomôcť, prípadne zachrániť výjazd

Či už sa jedná o čistenie, lepenie alebo mazanie, niektoré doplnky zaberú minimum miesta v batohu, a pritom vedia uľahčiť množstvo situácií – najmä na cestách a dlhších výletoch.

Čistiace utierky na brzdové kotúče a reťaz

Počas jazdy sa vám môže stať, že brzdy zrazu nepracujú, ako by mali. Za tým môže byť mastnota usadená na kotúči, prípadne nešťastné nanesenie mazivo počas starostlivosti o pohon. Chytať kotúče rukami taktiež nie je ideálne, pretože aj na nich máme veľmi často mastnotu.

Utierky od Dirt Wash tento problém elegantne vyriešia, pretože sú napustené roztokom na báze alkoholu – v batohu pritom nezaberú v podstate žiadne miesto. Odstraňujú olej, špinu a mastnotu od brzdovej kvapaliny, čím zabezpečujú účinnejšie brzdenie. Emulzia rýchlo schne a nezanecháva po sebe žiadne zvyšky. Balenie obsahuje 6 kusov s cenou cca 2.20 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Ak sa presúvate autom a potrebujete narýchlo odstrániť z reťaze prebytočnú mastnotu, siahnite po utierkach na reťaz. Každá z nich je napustená silným odmasťovačom a vďaka samostatnému baleniu vie byť rýchlo po ruke. Taktiež sa môžu zísť pri viacdňových výletoch a umožnia reťaz udržať v dobrom stave napr. aj pri bikepackingu. Balenie obsahuje 4 ks utierok s cenou okolo 2.80 €.

Čistiace a leštiace utierky na rám

Niekedy potrebujete len narýchlo očistiť rám a najmä mimo možnosti použiť vodu a čistiace prostriedky – napr. ľahko zašpinený rám pred transportom po výjazde. Vtedy výborne poslúžia čistiace utierky napustené špeciálnym roztokom, ktoré ľahko odstránia prach a najmä mastnotu z rámu a zanechajú ho pekne lesklý. Cena za 5 ks sa pohybuje okolo 3.60 €.


SOS Kit

Ideálna súprava do zálohy pre cyklistov, ktorí často zabúdajú na základnú údržbu a následne to „hasia“ na poslednú chvíľu. Rovnako je vhodná aj na núdzovú údržbu niekde na dovolenke. Obsahuje univerzálny olej TF2 Performance, utierky na čistenie kotúčov, reťaze, montážne páky, utierky na ruky a kvalitné samolepiace záplaty od Weldtite. Všetko je zabalené v spratnom cestovnom púzdre s cenou okolo 7.20 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Sada na lepenie a sada na opravu bezdušových plášťov

Vo výbave takmer každého cyklistu by nemala chýbať klasická sada na lepenie - hlavne pri dlhých výjazdoch a pri použití duší. Predsa len, defektov môže prísť viac a náhradná duša nemusí stačiť. MOC sady je cca 3.60 € a obsahuje aj dvojicu montážnych pák. Riešením pre úplných minimalistov sú samolepiace záplaty dodávané v malej krabičke pripravené na použitie ako skutočná záchrana výjazdu.


Ak používate bezdušové plášte, výborným doplnkom je sada s knôtmi na rýchlu a efektívnu opravu v priebehu pár sekúnd. Pritom ani nemusíte dávať dole koleso a náhradnú dušu ušetríte na neskôr. Jej cena sa pohybuje okolo 7.30 €.



Smart systém

Pri defekte je potrebné následne aj dofúkanie, s čím samozrejme vie pomôcť pumpa, no oveľa rýchlejšie a tiež spratnejšie je riešenie pomocou bombičiek CO2. Do batohu sa ideálne hodí Smart systém (MOC cca 23.30 €) vrátane sady na opravu s montpákami a samolepiacimi záplatami. Ventil umožňuje bezpečnú obsluhu a tiež zabezpečí spoľahlivé dávkovanie, aby sa zabránilo zbytočným únikom CO2.

Set je zabezpečený silikónovými popruhmi a obsahuje aj dve 16 g bombičky. Dôležitou súčasťou sú náhradné náplne a bikeri s 27,5 a hlave 29-palcovými kolesami by mali siahnuť po 25 g variante bombičky, ktorá zabezpečí dostatočné nafúkanie aj pri väčšom objeme plášťa. Sada obsahuje 3 ks náhradných náplní a cena je okolo 10.90 €.


Mazanie – TF2 kombinovaná sada

Pri dlhších výletoch, prípadne na dovolenke, vás môžu prekvapiť rôzne podmienky a vďaka mixu 4 mazív budete pripravení na všetky. Od sucha, premenlivého počasia až po blato a mokro. Navyše je každé 50 ml balenie veľmi spratné a aj v batohu zaberie minimum miesta. Cena je cca 12 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Viac podrobností aj o ďalších produktoch sa dozviete na stránkach dovozcu Made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čo sa mi osvedčilo v posledných sezónach

Čo sa mi osvedčilo v posledných sezónach

Ktorú bundu do tatranských mrazov, alebo aká reťaz sa najviac oplatí? Na to, ale aj na iné moje odporúčania sa pozrieme v tomto článku.
keyboard_arrow_up