Fenix – vyrazte do tmy s kvalitným osvetlením

Nie každý má možnosť vyraziť von vtedy, keď sú ideálne podmienky, hlavne, čo sa týka množstva svetla. Môžete nad tým mávnuť rukou, vyskúšať trenažér alebo vyraziť do tmy. Práve s treťou možnosťou počíta Fenix, špecialista na osvetlenie.

V dnešnej dobe tá spomínaná tretia možnosť nie je vôbec tak bláznivá, pretože svetlá sú dostatočne výkonné, malé a hlavne spoľahlivé. Presne na tieto dôležité aspekty sa zamerala značka Fenix a ponúka ucelený rad svetiel a čeloviek a na niektoré z nich sa bližšie pozrieme.

Ich výhodou je najmä univerzálnosť použitia nielen na bicykel, ale rovnako na beh či outdoor a môžete tak mať jedno svetlo pre všetky aktivity. Pre náročných jazdcov je ďalšia možnosť ich využitia ako doplnok ku klasickému svetlu, čo sa hodí najmä pri jazde v náročnom teréne. Vtedy sú 2 svetlá ideálne a čelovka vám umožní osvetliť vzdialenejšie časti a zlepšiť tak celkové vnímanie terénu napr. vo vyššej rýchlosti. Okrem samotného výkonu a výdrže je veľmi dôležité dbať aj na optiku a správny uhol svetelného kužeľa, ktorý sa sčasti pri jednotlivých modeloch odlišuje. Rovnako dôležitá je spoľahlivosť, aby ste nezostali niekde visieť, o čo sa postará kvalitná riadiaca elektronika.


HL60R – pre cyklistov a náročných užívateľov

Fenix HL60R je extrémne výkonná nabíjacia čelovka, ktorá ponúka svetelný tok až 950 lúmenov a dosvit 116 metrov. Svetelným zdrojom je LED Cree XM-L2 T6 s teplejším odtieňom svetla (neutral white). Výhodou tohto odtieňa je prirodzenejšie a kontrastnejšie podanie farieb v prírode. Celokovová konštrukcia zaisťuje vysokú odolnosť, optimálne chladenie a zároveň je plne vodotesná. K dispozícii je celkom 6 režimov výkonu, vrátane červeného svetla s výdržou až 100 hodín.


Čelovka je napájaná digitálne regulovaným konštantným prúdom pre zaručenie stáleho svetelného výkonu aj pri znižovaní napätia v batériách. Hladký hliníkový reflektor vytvára široký svetelný kužeľ, ktorý oceníte pri jazde. Na napájanie je možné použiť jeden nabíjací Li-ion akumulátor, ktorý je súčasťou balenia alebo v prípade núdze je možné použiť aj dve 3V lítiové batérie typu CR123A, čo je výhoda najmä pri cestovaní. Navyše je veľmi ľahké ju uchytiť na helmu pomocou držiaka ALG-03. MOC je stanovená na 74.90 €, držiak na prilbu stojí 6.90 €. Podrobné parametre a detaily nájdete na tomto odkaze.


HM50R – malá, odolná a výkonná

Fenix HM50R je malá, vysoko výkonná nabíjacia čelovka. Na napájanie je možné použiť buď Li-ion akumulátor (je súčasťou balenia), alebo jednorázovú batériu CR123A. Akumulátor je možno dobíjať cez micro USB konektor priamo v čelovke. Cez svoje kompaktné rozmery ponúka svetelný tok 500 lúmenov a dosvit 80 metrov. Svetelným zdrojom je LED Cree XM-L2 U2 a hliníkový reflektor vytvára široký svetelný kužeľ.


Čelovka je tiež vybavená funkciou predĺženia výdrže. Pri dlhšom použití v režimoch turbo (500 lúmenov), vysoký (130 lúmenov) a stredný (30 lúmenov), postupne znižuje výkon v malých krokoch pre dosiahnutie dlhšej doby svietenia. Je vyrobená zo zliatiny hliníka s ťažko poškriabateľným povrchom a vodotesná podľa IP68 až do hĺbky 2 metre pod vodou. Jej praktickosť zvyšuje možnosť vyňať svetlo z hlavového držiaka a používať ju aj ako malú vreckovú baterku. MOC je 59.90 €.


HL26R - špecialita pre bežcov

Veľa cyklistov sa aktívne venuje aj behu a práve tam nájde ideálne uplatnenie model HL26R. Zdrojom svetla je moderná LED Cree XP-G2 R5, ktorá je usadená v hlavnom reflektore a ponúka 450 lúmenov s dosvitom 100 m. K doplnkovému svieteniu slúžia dve biele LED Nichia, ktoré vytvárajú široký a veľmi plynulý kužeľ svetla, zlepšujúci periférne videnie pri behu.


Prednosťou čelovky je aj dobrá vodoodolnosť a prachotesnosť. Popruh je opatrený reflexnými prvkami, ktoré zaisťujú dobrú viditeľnosť bežca pri behu po ceste. Napájanie zabezpečuje zabudovaný lítium-polymérový akumulátor s kapacitou 1 600 mAh, ktorý sa nabíja cez micro-USB konektor priamo v čelovke. A čo je podstatné, váži iba 86 g, takže na hlave ju nebudete ani cítiť. MOC je stanovená na 51.90 € a presnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze.


HL32R – ideálna pre outdoor

Tento model prináša maximálny svetelný tok 600 lúmenov (režim burst) a dosvit 73 metrov. Napájanie zabezpečuje zabudovaný lítium-polymérový akumulátor s kapacitou 2 000 mAh, ktorý sa nabíja cez micro-USB konektor priamo v čelovke. Zdrojom svetla je LED Cree XP-G3 s teplejším odtieňom (neutral white) a červená LED Nichia – ideálne napr. večer do stanu. Výhodou neutrálneho odtieňa je prirodzenejšie a kontrastnejšie podanie farieb v prírode. Hlavná LED je usadená v optike, ktorá vytvára široký plynulý kužeľ svetla, čo je vhodné pre turistiku, horolezectvo, pracovné použitie a beh.


Čelovka si zachováva vodoodolnosť podľa štandardu IP66, takže bez problémov odolá aj silnému dažďu a je vyrobená z odolného plastu a leteckej zliatiny hliníka. Hmotnosť je 108 gramov s MOC 54.90 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


HL12R – pre dámy

O niečo nižší výkon, ale zároveň aj hmotnosť ponúka zmenšená verzia HL12R. Má rovnaké vlastnosti ako vyššie spomínaná HL32R a vďaka kompaktným rozmerom sa ideálne hodí pre ženy. Navyše ju nájdete v troch farbách vrátane ružovej a modrej. MOC je v tomto prípade 44.90 €.


HL15 - kompaktná a vždy poruke

Prednosťou tejto čelovky je najmä nízka hmotnosť (60 g) a kompaktné rozmery, vďaka ktorým sa hodí všade tam, kde sa kladie dôraz v prvom rade na spomínanú nízku hmotnosť výbavy, prípadne ako záloha pre nečakané situácie. Výkon 200 lúmenov postačuje aj na prípadný beh a kedže funguje na mikrotužkové (AAA) batérie, nie je problém ani pri dlhšom pobyte mimo možnosti dobíjania. Prednosťou čelovky je aj dobrá vodoodolnosť a prachotesnosť zodpovedajúca štandardu IP67. MOC je stanovená na 29.90 €.


Fenix ponúka na výber široké spektrum ďalších modelov, vrátane tých určených priamo na riadítka, plus množstvo ďalších vhodných na beh, outdoor a pohyb v prírode. Kompletnú ponuku nájdete na stránke baterky-fenix.sk alebo v našom MTBIKER shope.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
Video: Fenix HM61R Amber V 2.0 - (takmer) dokonalá čelovka

Video: Fenix HM61R Amber V 2.0 - (takmer) dokonalá čelovka

Čelovky sú bikermi vnímané zväčša ako doplnok k svetlu na riadidlách. Fenix HM61R Amber druhej generácie je tak trochu borič mýtov.
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
keyboard_arrow_up