Výbava pre dámy – aby bola jazda komfortná

Dobrý pocit z jazdy okrem výberu cieľovej destinácie, počasia, sprievodu či stavu kondície, v nemalej miere ovplyvní aj to, čo máme na sebe. Značka Sportful nám vie, milé dámy, pomôcť tento problém vyriešiť.

Obzvlášť my ženy sme v mnohých veciach citlivejšie a nie vždy nám všetko sadne tak, ako by sme si predstavovali. V nedávnom článku som vám priblížila svoj pohľad na špecifiká dámskeho šatníka, dnes budem o niečo konkrétnejšia a predstavím vám pár kúskov z mojej výbavy.


Značku Sportful väčšina z vás asi aktuálne registruje najmä vďaka Petrovi Saganovi. Jej sortiment je okrem cyklistiky zameraný aj na ďalšie outdoorové športy. História tejto talianskej značky siaha až do roku 1946, keď rodina Cremonese otvorila fabriku na výrobu pleteného oblečenia. Ďalší vývoj nasmeroval značku na oblasť bežeckého lyžovania, odkiaľ sa vďaka svojmu úspechu dopracovala aj k cyklistike.

Ako som už v predchádzajúcom článku spomínala, menej je niekedy viac. Často stačí naozaj pár základných a kvalitných vecí, na ktorých sa dá vyskladať plnohodnotný a funkčný športový šatník. Dobre padnúci strih, funkčnosť a kvalita použitých materiálov sú základným kritériom komfortu.


Nohavice BODYFIT PRO

Muž či žena, každý si chce výjazd užiť, a to bez zbytočných “následkov”. Z môjho pohľadu sú cyklonohavice najdôležitejším prvkom, ktorého výberu by sme mali venovať dostatok pozornosti. Ako som už spomínala v predchádzajúcom článku, tento rok mám premiéru s nohavicami na traky, konkrétne vozím model BODYFIT PRO. Už na prvý pohľad sa mi páčil ich dizajn a zároveň aj fakt, že majú čierne traky, ktoré sa ani pri častom praní nebudú zapierať. Základom každých nohavíc je výstelka, ktorá sa v ideálnom prípade postará o to, že si aj po celodennom výjazde budete môcť aj na druhý deň vysadnúť do sedla.

Pri tomto modeli je použitá BODYFIT PRO vložka, ktorej rozličná hrúbka výplne v jednotlivých častiach zaisťuje optimálny komfort. Jej anatomický tvar a bezšvové vyhotovenie zabraňujú treniu alebo dráždeniu. Pre mnohých z vás je to samozrejmosť, ale napriek tomu sa ešte stále stretávam s tým, že si mnohé ženy a dokonca aj muži dávajú pod cyklistické nohavice spodné prádlo. V tomto prípade sa naozaj aj tá najkvalitnejšia výstelka míňa účinku a darmo sa budete odvolávať, že sa boľavý zadok môže práve ona.


Na nohaviciach je použitý Aeroflow Compress materiál pre lepšiu aerodynamiku a podporu svalstva. Pri prvej jazde to bol pre mňa vyslovene zvláštny pocit, keď som v oblasti stehien cítila výraznú kompresiu. Vďaka 250 gramom Lycry®Power a 30% elastanu sa táto tkanina vyznačuje vysokým stupňom pružnosti, takže ma vôbec neobmedzuje v pohybe. Má pevnú štruktúru, chráni pred ultrafialovými lúčmi a poskytuje dostatočné pohodlie. S mojou výškou 176 cm mi sadla veľkosť M a cena týchto nohavíc sa pohybuje okolo 100 €.


Dres BODYFIT PRO EVO

Z dámskej kolekcie BODYFIT PRO je aj dres EVO, ktorý farebne dokonale ladí s nohavicami. Má mierne predĺžené krátke rukávy, ktoré majú priliehavé, elastické manžety so silikónovou vnútornou stranou. Vďaka nim veľmi dobre sedia na mieste a v prípade použitia návlekov ich dobre zachytia. Na rukávoch a rovnako aj na bočných paneloch je použitý elastický a veľmi priedušný materiál. Dres má aerodynamické prevedenie, jeho prepracované detaily vytvárajú čistý a uhladený vzhľad, kde nič neprekáža a nie je navyše. V jeho spodnej časti sa nachádza elastický pás s protišmykovou silikónovou vrstvou na vnútornej strane, vďaka čomu sa dres neposúva ani v jazdeckej polohe.

Celorozopínací YKK® Vislon® zips umožňuje rýchle rozopínanie v stúpaniach, čo výrazne pomáha pri regulácii teploty. Počas horúcich letných výjazdov oceňujem aj detail v podobe nízkeho goliera, ktorý má minimum stehov a vďaka tomu ma nič zbytočne neškriabe. Reflexné logo v prednej a zadnej časti zlepšuje viditeľnosť. Do troch dostatočne hlbokých zadných vreciek si viem naskladať veci aj na dlhší výjazd. Dres výrazne kopíruje postavu, je dostatočne dlhý, takže aj pri mojej výške sedí viac než dobre. Konkrétne mne osobne sadla v prípade tohto dresu veľkosť S a jeho cena sa pohybuje okolo 100 €.


Vesta HOT PACK ULTRALIGHT

Povinná výbava pri každom mojom výjazde, ak nerátam hodinku v lete len tak okolo “vody”. Mimoriadne spratná a ľahká pohotovostná vesta, ktorá sa dá zbaliť do vlastného vrecka v jej zadnej časti. Bez problémov sa zmestí do každého dresu, kde zaberie minimum miesta. Ochráni pred vetrom a čiastočne aj pred vodou. Ideálny „parťák“ na výjazd, keď sa nečakane zmení počasie, prípadne vhodná na neskoršie návraty pri nižších teplotách.

Siaham po nej takmer v každom dlhšom zjazde, vyhovuje mi jej priliehavý strih a elastický materiál, ktorý ma neobmedzuje v pohybe. Ventilačné otvory v zadnej časti zabezpečujú lepšiu priedušnosť. Vďaka maximálnej skladnosti nosím vestu so sebou aj pri iných športových aktivitách, ako je beh či turistika. Naozaj nevnímam, že ju so sebou mám, ale o to viac poteší, ak sa zmení počasie alebo vonkajšia teplota - netreba sa teda rozhodovať, či ju so sebou vziať alebo nie. Cena vesty sa pohybuje okolo 120 € a v tomto prípade mi sadla veľkosť S.


Návleky na ruky a kolená 2nd Skin

Šikovní pomocníci v podobe návlekov, či už na ruky alebo kolená, sa hodia aj počas chladnejších letných dní alebo večerov a sú mojou bežnou výbavou počas jari a jesene. Jemný priedušný materiál a bezšvové vyhotovenie sa postará o to, že dobre sedia a nikde nič neťahá. Sú skladné, takže ich bez problémov zmestím do zadného vrecka dresu. Aj v tomto prípade ich využívam nielen pri cyklistike. Poskytujú ľahkú tepelnú izoláciu, ktorú napríklad v kombinácii s vestou ocením na nejednom veternom kopci. Cena návlekov na ruky sa pohybuje okolo 25 € a na kolená okolo 30 €.


Jazdu si viem plnohodnotne užiť, ak ma počas nej nič neťahá, neškriabe a nevarím sa doslova vo vlastnej šťave. Značka Sportful mi výberom svojich funkčných materiálov a zvolených strihov sadla veľmi dobre. Prirodzene, ako každá žena volím výber vecí aj podľa vizuálnej stránky a ani v tomto prípade nemôžem týmto talianskym kúskom nič vytknúť. Čím jednoduchší dizajn, tým sa veci ľahšie kombinujú.


Každá z nás má iný vkus a potreby, moje odporúčanie je hlavne nepodceniť pri výbere kvalitu a materiálové spracovanie, nakoľko to ovplyvní naše pocity z výjazdu. Keď sa k tomu pridá aj pekná vizuálna stránka, potom je skutočne radosť jazdiť!

Viac informácií o uvedených produktoch nájdete na stránke slovenského dovozcu cyklisticke-oblecenie.davorin.sk.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
Test: Gravel košeľa a tričko? Letná pohoda od značky Sportful

Test: Gravel košeľa a tričko? Letná pohoda od značky Sportful

Košeľa alebo tričko namiesto dresu? Aj o tomto je gravel jazdenie. Budú reakcie na takéto oblečenie buď veľmi pozitívne, alebo opačné, ale nič medzi tým?
Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové PR článok

Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové

Dámy, vybavte sa kvalitným, štýlovým oblečením z našej ponuky, alebo posuňte tento článok „vašej polovičke“, ako inšpiráciu k darčeku. Napríklad len tak, z lásky.
keyboard_arrow_up