Cyklistický boom v Spišskej Belej – ako to začalo?

V posledných rokoch vkladá nejeden región nádeje do rozvoja turizmu a cykloturizmu. Rovnako aj podtatranské mestečko Spišská Belá pripravilo mikroprojekt s názvom Podpora rozvoja cykloturistiky v meste Spišská Belá.

Kompetentní začínajú chápať silu prílevu či už domácich, alebo zahraničných návštevníkov spojenú so zlepšením ekonomickej situácie a celkovým rozvojom oblasti. Podobný nápad mali aj v Spišskej Belej v rámci Programu cezhraničnej spolupráce PL-SR Interreg V-A 2014-2020. Partnerom tohto mikroprojektu je poľské partnerské mesto Szczawnica.


Hlavným cieľom je prostredníctvom budovania doplnkovej infraštruktúry k existujúcej cyklotrase zabezpečiť ochranu a rozvoj prírodného dedičstva v slovensko – poľskom pohraničí. Unikátnosťou existujúcej cyklotrasy v Spišskej Belej, ktorá je súčasťou Tatranského okruhu – Cesty okolo Tatier je jej funkčné napojenie na oddychovú zónu Beliansky rybník. A práve pri Belianskom rybníku by mala byť dobudovaná doplnková cyklistická infraštruktúra – bike park s pumptrackovou dráhou a s workoutovým ihriskom.


V rámci tohto mikroprojektu sa buduje ucelená a plne funkčná časť nového Bike parku s pumptrackovou dráhou, ktorého 1. etapa – označená ako SO.01, je v dnešnej dobe hotová. Pumptracková dráha bola vypracovaná Ing. Romanom Kaločayom - expertom na tieto projekty, čo zaručuje bezchybné uhly a výborné spracovanie s asfaltovým povrchom. 


 

Projekt

Navrhovaný bike park je technicky zložitou aj finančne náročnou investíciou. Zároveň súčasťou tohto mikroprojektu je aj vybudovanie nového vonkajšieho workoutového ihriska pri rybníku. V rámci tohto mikroprojektu sa uskutoční aj spoločný slovensko-poľský seminár na tému „Stav rozvoja cyklotrás v slovensko-poľskom pohraničí v regióne Vysokých Tatier“. Po dokončení bike parku sa uskutoční jeho otvorenie v rámci športového podujatia „Deň na kolesách” s pretekmi na pumptrackovej dráhe. V prípade úspešnosti termín realizácie projektu je od apríla do novembra 2018. Celkové výdavky projektu sú plánované vo výške 58 600 €, pričom z EÚ by malo byť hradených 49 810 € (85 %), zo štátneho rozpočtu (10 %) 5 860 € a z rozpočtu mesta povinné spolufinancovanie vo výške 2 930 € (5 %).


Poslanci mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej na svojom zasadnutí dňa 5. 10. 2017 schválili projektovú štúdiu uvedeného bike parku. Samotné projekčné a technické riešenie je výsledkom 1 z 8 projektov participatívneho rozpočtu podporeného z rozpočtu mesta. Martin Siska, iniciátor tejto myšlienky, získal od mesta v rámci tohto rozpočtu finančnú podporu na prípravu projektovej štúdie pumptracku v našom meste a jej autorom je Roman Kaločay, autor mnohých známych pumptrackov na Slovensku. Podľa neho v prípade vybudovania celého bike parku v Spišskej Belej to bude jeden z najväčších pumptrackov na Slovensku.

Pumptracková dráha je nový druh dráhy, kde jazdci na bicykli, korčuliach, kolobežkách alebo skateboardoch, pomocou pohybov hore a dolu na dráhe „pumpujú“, a tým namiesto šliapania do pedálov poháňajú kolesá.  Celková dĺžka celej naprojektovanej trasy je cca 695 metrov. Stavba je rozdelená na etapy a v rámci tohto projektu sa vybuduje prvá funkčná časť pumptracku. Okrem bike parku finišujú v regióne aj so stavbou ďalších dvoch cyklistických trás. Jedna spája mestskú časť Strážky so Spišskou Belou a ďalšia vedie z Tatranskej Kotliny smerom na Ždiar. Okrem toho je v pláne aj chodník pre cyklistov zo Spišskej Belej smerom na Slovenskú Ves, ktorý by mal následne postupne spájať obce a mestá až do Starej Ľubovne.


Od roku 2016 je k dostaniu výborne spracovaná cykloturistická mapa regiónu Spišská Magura/Levočské vrchy/Vysoké Tatry. V nej nájdete 23 cyklotúr s popisom v slovenčine, angličtine a poľštine, výškovým profilom, označením typu povrchu úsekov vrátane singletrailov, obtiažnosti a taktiež peších turistických chodníkov.

Viac informácií aj o tomto projekte sa dozviete z pripravovaného rozhovoru s Martinom Siskom, predsedom Regionálneho združenia pre rozvoj horskej cyklistiky. 

Informácie o projekte boli zo stránky mesta Spišská Belá.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Pedále BBB Enigma – pre učenie nových zručností

Test: Pedále BBB Enigma – pre učenie nových zručností

Neexistujú platformové pedále, ktoré by sadli každému. Rovnako na tom sú aj testované pedále BBB, ktoré sú vhodné práve pre špecifickú skupinu jazdcov.
keyboard_arrow_up