Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?

Nad čisto MTB nohavicami do zimy a prechodného obdobia som premýšľal už nejaký ten piatok. Pôvodne som plánoval dokúpiť si nejaké ozaj lacné kraťasy, ktoré by som nosil na zateplených nohaviciach Santini, s ktorými v zime jazdím už dva roky. No počas návštevy centrály VAUDE boli nohavice Virt II jedným z mála bike kúskov, ktoré na mňa ako na cross-country cyklistu skutočne zapôsobili na prvý pohľad. A aké dojmy vo mne zanechalo testovanie?

VAUDE Virt Softshell II test

Dva v jednom. Aj v disciplínach

Už na prvý pohľad je vidno, že sa nohavice skladajú z priliehavejšej spodnej časti a vrchných „kraťasov“. Na začiatok asi niektorých ľudí sklamem, no tieto dve časti sa nedajú oddeliť. Nohavice sú teda 2 v 1 „na furt“. Kým vrchná časť zabezpečuje najmä odolnosť voči nečistotám a vetru, spodok príjemne hreje. K jednotlivým „fičúrkam“ sa však dostaneme neskôr.

Čo ma na nohaviciach zaujalo hneď ako prvé, bolo určenie – na moje prekvapenie som medzi disciplínami okrem klasického endura či all-mountain zbadal aj cross-country. To vo mne vzbudilo zvedavosť. Test sa teda uberal primárne XC smerom s nádychom jemného AM.

VAUDE Virt Softshell II recenzia, softshellové nohavice na bicykel

Voľba veľkosti a prvé dojmy

Pôvodne som plánoval ísť pri mojej výške 188 cm a páse 81 cm do M-ka, no nakoľko som ho poriadne nezapol okolo pása, vstúpilo do hry S-ko. Áno, opäť raz to ustrelené číslovanie… Alebo moja atypická postava. Nič to však nemení na tom, že aj v tejto veľkosti mi nohavice sedia na dĺžku. Možno by som prijal o niečo vyšší pás, no kým som jazdil s termom pod dresom, netrápilo ma to.

VAUDE Virt Softshell IIVAUDE Virt Softshell II review

Prvou vecou, ktorá ma trošku prekvapila, bola absencia vložky. Tým pádom sú dve možnosti – buď v nohaviciach absolvovať len krátke zimné výjazdy, alebo pod ne prihodiť tenké krátke nohavice s vložkou. Vyskúšal som oba varianty a hoci sa to dá zniesť aj bez vložky, prikláňam sa skôr k možnosti č. 2. Okrem toho, keď sa pozrieme do nohavíc, strih v rozkroku naznačuje, že sa s ňou asi aj počíta.

nohavice VAUDE Virt Softshell IIVAUDE Virt Softshell II test

Izolácia a ventilácia

Ako je u VAUDE dobrým zvykom, nohavice sú vyrobené z recyklovaných materiálov a ošetrené technológiou Eco Finish bez použitia PFC. Nesú prívlastok Windproof Pro a tým pádom by papierovo mali poskytovať ideálny pomer medzi vetruvzdornosťou a priedušnosťou. V realite som nikdy nemal pocit, že by cez ne prefukovalo. Čiže v tomto smere spokojnosť. O udržiavanie tepla sa starajú drobné kosoštvorce na vnútornej strane – princíp rovnaký ako pri mojej softshellovej skialp mikine. V medzerách sa zdržiava vzduch, ktorý funguje ako najlepší izolant.

VAUDE Virt Softshell II skúsenosti
Ak vezmem do úvahy, že ich výrobca označuje ako trojsezónne (jeseň-zima-jar), priedušnosť by mohla byť o niečo lepšia. V nohaviciach som jazdil v širšej škále teplôt, od asi -5 po zhruba +10 stupňov. Na spodnej hranici bolo všetko v poriadku, problém prišiel skôr vtedy, keď sa oteplilo a ja som si chcel „zabúchať“ do kopca. Preto by som ich pri vyšších teplotách odporučil skôr gravity orientovaným jazdcom.

softshellové nohavice VAUDE Virt Softshell II, zipsy
Situáciu sa snažia zachraňovať zipsy po bokoch, ktoré zabezpečujú extra ventiláciu. Dohromady sú na každej strane tri. Najspodnejší slúži ako pomôcka pri obliekaní nohavíc. Keďže je spodná časť vysoko priliehavá, prepchať tade nohu by mohol byť problém – preto toto šalamúnske riešenie. Trochu som sa obával, či ma zips nebude tlačiť v tretre, keďže končí až na členku, no model Minaki Mid II STX to má vymyslené dobre a zips som pri jazde vôbec neregistroval.

spodný zips na nohaviciach VAUDE Virt Softshell II
Ostatné dva zipsy slúžia na reguláciu ventilácie. Od pásu po koleno sa pod zipsom nachádza sieťovina, od kolena nadol sa nohavice rozopínajú úplne. Tento spôsob vetrania som častokrát využíval pri jazde do kopca, keďže, ako som spomínal, ventilácia trošku pokrivkávala.

VAUDE Virt Softshell IIVAUDE Virt Softshell II review

Materiály a odolnosť

Okrem toho, že materiály sú recyklované, nájdeme na nohaviciach rôzne rozložené panely. Predná časť spodku je, ako som už písal, zvnútra členená na drobné kosoštvorce a zabezpečuje termoreguláciu. Zadná časť spodku je zas vyhotovená z lycry. Tá sa tiahne až ku kolenám a nohavice sú vďaka nej elastické. Všimnite si však predĺženú časť v oblasti kolena – tu si vo VAUDE očividne dali špeciálne záležať, aby sa vietor nedostal tam, kam nemá. Navyše, chrániče kolien by ste sem mali vopchať bez akýchkoľvek problémov. Ostatok nohavíc je tiež zateplený kosoštvorcami.

softshellové nohavice VAUDE Virt Softshell IIVAUDE Virt Softshell II test

To pravé orechové pre gravity jazdcov.
Prirodzene som bol zvedavý na odolnosť voči vode a nečistotám. Fŕkancom sa, samozrejme, asi nevyhnete, a to aj napriek vodoodolnej úprave. No vyčistiť ich nebola žiadna veda, v drvivej väčšine postačila kefa a voda.

softshellové nohavice VAUDE Virt Softshell II na bicykel

Detaily a drobnosti

Nohavice sa sťahujú dvojicou prúžkov s velcro suchým zipsom. Pre mňa osobne to bola novinka a celé to vyzerá mierne chatrne, no účel to plní až prekvapivo dobre. Netreba sa naťahovať s opaskom, aj pri nosení batohu a bedrového pásu nič netlačí. Zadnej časti nohavíc naopak dominuje elastický pás z gumy.

VAUDE Virt Softshell IIVAUDE Virt Softshell II recenzia

Vrecko nájdeme len jedno a aj to sa snažím využívať minimálne. Mobil som doň vložil skôr len pre ilustráciu veľkosti. Inak sa z druhej strany nachádza sieťovina, takže všetok pot cez ňu prestupuje k obsahu. Odkladal by som sem teda skôr iba drobnosti a na klasické veci by som skôr využil dres. Väčšiu pozornosť si ale zaslúžia reflexné prvky, ktoré sa, bohužiaľ, nachádzajú len na prednej strane nohavíc.

VAUDE Virt Softshell II testsoftshellové nohavice VAUDE Virt Softshell II

A verdikt? Ak sa na nohavice pozriem komplexne a „z diaľky“, myslím, že pre gravity jazdcov to bude naozaj pravé orechové. Chýbajúca vložka až tak nezabolí (doslova ), pri jazde sa neuparia. Ak XC, tak skôr pri nižších teplotách, prípadne výjazdy pri nízkej intenzite. Čo však ocení každý cyklista, je jednoduchá údržba nohavíc a tepelný komfort, ktorý ponúkajú pri nižších teplotách. Nohavice VAUDE Virt II nájdete aj na našom MTBIKER shope s cenovkou 151 €.
Zdroj fotografií: Viktor Tóma
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
Test: VAUDE Moab Hip Pack 4 – vrecká vo vreckách

Test: VAUDE Moab Hip Pack 4 – vrecká vo vreckách

Existuje veľa spôsobov, ako počas jazdenia prepraviť servis, jedlo alebo oblečenie. Časom každý príde na to, čo mu pri jazdení chýba a, naopak, čo so sebou ťahá zbytočne.
keyboard_arrow_up