VAUDE – a bude aj planéta celá, aj dobrodruh sýty

Výrobcov, ktorí sa snažia zbytočne nedrancovať planétu a ponúkať nielen kvalitné, ale i ekologické produkty, síce nie je veľa, no postupne pribúdajú. Čím je VAUDE špeciálne?

Keď som sa pred polrokom zúčastnil Eurobiku, dostal som tip: „Choď sa pozrieť do stánku VAUDE, majú tam pár zaujímavých kúskov.“ Na človeka zrazu vyskočia figuríny obklopené rozomletými PET fľašami a ovešané rybárskymi sieťami, bikepackingové brašny, aj niekoľko kúskov cyklistického oblečenia. Dajme tomu, že som sprvoti zostal trochu zarazený. No akonáhle som sa do ponuky VAUDE začal ponárať hlbšie a hlbšie, zistil som, že vzhľadom na moje športové zameranie by to mohol byť skvelý kamarát. Koniec koncov, posúďte sami.


O čom je VAUDE?

Na začiatok si ale zahráme hru. Zatvor oči (samozrejme po dočítaní tohto textíku ) a predstav si zelené lúky obklopené fliačikmi lesa, množstvo slnečných stanovísk, na ktorých sa pestuje chmeľ, jablkové sady, úzke cesty a malé usadlosti, ktorým dominujú dlhočizné stodoly.

Toto, milý čitateľ, je nemecký vidiek pri mestečku Tettnang v blízkosti Bodamského jazera a hraníc so Švajčiarskom. A práve v jednej z miestnych častí Tettnangu, v Obereisenbachu, sa nachádza centrála VAUDE. Toho roku firma oslavuje pomerne významné okrúhliny – 50 rokov sa snaží robiť veci inak. Pre všetkých, vrátane planéty.


Od bikepackingu až po skialpinizmus

Základom úspechu je pokryť široké portfólio záujemcov. VAUDE som zo začiatku vnímal ako výrobcu predovšetkým cyklistického a bikepackingového oblečenia a výbavy. To je, viacmenej, pravda. Do môjho hľadáčika sa okamžite dostali bikepackingové brašny – táto disciplína ma už dlhodobo láka, tento rok ma čakajú minimálne jedny takéto preteky. Cyklooblečenie do zimy, ktoré som mal v rukách, mi prišlo určené skôr na enduro jazdy, prípadne nenáročné výjazdy, pri ktorých sa človek veľmi nespotí.

VAUDE
No na prezentácii budúcoročných zimných kolekcií ma doslova očarili turistické a skialpinistické kúsky. Čo-to už načrtla Veronika vo svojom článku a videu z výstavy ISPO. Praktické kúsky, ktoré okrem toho aj dobre vyzerajú a správne zvolené farby – to je moja obľúbená trojkombinácia. Aby som to skrátil – v portfóliu VAUDE sa dajú nájsť kúsky na rýchle výšľapy či cestovanie naľahko, no zároveň ponúkajú aj modely do najnáročnejších podmienok, a to všetko pri zachovaní priaznivej ceny a kvality. A, samozrejme, udržateľnosti.

VAUDE

Čo pre teba znamená udržateľnosť?

Toto slovíčko sa v súčasnosti stáva akousi „brand nálepkou“ mnohých značiek, ktoré sa aj takýmto spôsobom snažia nahnať si nových zákazníkov. A ako vyrábať udržateľne? Drvivá väčšina (samozrejme, vrátane VAUDE) ide cestou recyklovaných materiálov. To je, pravda, úplne v poriadku.

No Nemci to povýšili na nový stupeň a razia filozofiu, ktorou sa riadili napríklad aj moji rodičia, keď sme boli deti – ak sa niečo pokazí, netreba to hneď vyhodiť a kúpiť si nový kúsok. Vtedy to u mňa boli hračky, dnes oblečenie a výbava. Práve toto v mojich očiach VAUDE výrazne odlišuje od iných ekologických značiek, na internete majú oprave a náhradným dielom k svojim produktom venovanú samostatnú podstránku.

VAUDE  spoločnosť

Podľa slov VAUDE sa snažia maximálne reflektovať požiadavky zákazníkov. Nikto si nekúpi bundu, ktorá je síce z recyklovaného materiálu, no po pár mesiacoch kríva na obe nohy na poli funkčnosti. Preto ide ruka v ruke s udržateľnosťou aj dôraz na životnosť výrobkov. A, samozrejme, na spôsob výroby.

VAUDE firma

Jednou vecou sú materiály, druhou zas spôsob, akým ich výroba spracúva. Vo VAUDE využívajú, ako to častokrát verklíkujeme v testoch, 100 % recyklované materiály a bio vlnu. Kladú vysoký dôraz na recykláciu PET fliaš (výroba polyesteru) a starých pneumatík (výroba polyamidu). Keď sa presunieme do výroby, v roku 2022 boli už všetky ich produkty klimaticky neutrálne a momentálne smerujú k net-zero (absolútne nulové emisie). K tomu prirátajme aj znižovanie spotreby vody optimalizáciou farbenia, využívanie odpadu z výroby na tvorbu iných produktov… Je toho skutočne požehnane a presahuje to rozsah jedného článku.

Koho by táto téma zaujímala viac, všetko dôležité samozrejme nájde priamo na stránke VAUDE. Za seba doplním len to, že sa mi podarilo „zatúlať sa“ do časti centrály, kde vystavujú na obdiv všetky svoje ocenenia, týkajúce sa ekologického prístupu. A že ich bolo požehnane…

VAUDE skúsenosti
Priamo v Obereisenbachu VAUDE vyrába len takzvané aquabags – ideálne pre vozenie nákupov či iných drobností pri dochádzaní do práce. Mám pocit, že VAUDE trochu predbieha dobu, minimálne u nás, keďže commuting tu nie je natoľko rozšírený. Výrobu nám zblízka (z logických dôvodov) fotiť nedovolili, no postupne inovujú a zväčšujú svoje produkčné linky.

VAUDE značka
Teraz sa môžeš pýtať: „A nemá teda táto snaha o eco-friendly produkty za následok ich nižšiu kvalitu?“. Výborná otázka, milý čitateľ! Momentálne by som povedal, že nie. Skôr naopak – materiály mi doteraz pripadali pomerne robustné a vyzerá to, že veľa vydržia. Do rúk sa mi dostalo už niekoľko kúskov a postupne zbieram skúsenosti. No o tom už viac v samotných testoch…
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Batoh VAUDE Bike Alpin 25 + 5 – kvalita nielen pre cyklistov

Test: Batoh VAUDE Bike Alpin 25 + 5 – kvalita nielen pre cyklistov

Cyklistické batohy sú kontroverznou témou. Niektorí ich milujú, iní nenávidia a nosia radšej ľadvinky. Aké výhody má ruksak a ako musí byť konštruovaný, aby ste ho vydržali nosiť celý deň?
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
keyboard_arrow_up