Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (1. časť)

V akom duchu sa niesol Eurobike a aké „novoty“ si pripravili jednotlivé značky?

Táto doslova gigantická výstava sa konala druhýkrát na výstavisku Messe Frankfurt. Tri dvojposchodové haly, jedna trojposchodová, stovky značiek, tisícky produktov. Čo nám udrelo do očí najviac?

Zoznámte sa, Sigma ROX 12.1 EVO

Ruku na srdce, keď sme ešte nedávno vyberali cyklopočítač, medzi top favoritov zvykol patriť Garmin, možno Wahoo. Sigma však výrazne zapracovala na svojej vlajkovej lodi, ktorá tentoraz nesie názov ROX 12.1 EVO. Vychádza z predošlého modelu ROX 12.0, no už na prvý pohľad nastalo niekoľko zmien. Prvá sa týka rozmerov, ktoré sú teraz kompaktnejšie, a cyklista už nebude mať pocit, že má na riadidlách nainštalovaný „mobil“.


Dá sa povedať, že Sigma dohnala konkurenciu aj v otázke navigácie a konektivity. V prípade prvého parametra si môžete vybrať navigovanie na adresu, body záujmu (POI), či dokonca nakresliť trasu priamo na mape. Samozrejmosťou je aj párovanie s aplikáciami tretej strany typu Komoot či Strava, rovnako aj nahrávanie .gpx súborov. Na svoje si prídu aj e-bikeri, jazdci s elektronickým radením, radarom či wattmetrami – o spojenie sa stará Bluetooth a ANT+. Navyše, jednotlivé údaje sa dajú na displeji podfarbiť podľa dôležitosti či vlajky. Belgičania a Nemci to majú „v cajku“, Slováci to vraj budú mať o niečo náročnejšie.


FFWD – Návrat kráľa

Kolesá FFWD patria bezpochyby k jedným z najlepších na trhu v pomere ceny a výkonu. Preto bola škoda, keď pred niekoľkými rokmi upustili od výroby maratónskych karbónových kolies pod názvom Outlaw. K dispozícii vtedy zostali len hliníkové modely a oči pre plač. Tentoraz však hlásia návrat kráľa – kráľa, ktorý navyše spĺňa podmienky terajších náročných tratí a kráča s dobou. Vnútornú šírku ráfika oproti predošlému modelu navýšili na 30 mm, čo znamená, že sa dajú obuť aj širšie plášte, a vďaka tomu je univerzálnejší. Kolesá sú momentálne dostupné na nábojoch FFWD. Komu sa bude chcieť čakať, modely na populárnych nábojoch DT Swiss 240 môžeme v predaji očakávať budúci rok.


Hurá na výlet!

Thule už niekoľko rokov zastrešuje rodinné dovolenky „všeho druhu“. Na Eurobiku do očí hneď udrel nosič na ťažné - Epos. Ide o univerzálny model pre prevoz dvoch alebo troch bicyklov, pričom každý bicykel má teraz samostatných držiak. Ten je uzamykateľný a flexibilný – upnúť ho môžete na koleso alebo rám. V prípade potreby dokonca využiť ako montážny stojan.

Držiak bicykla ako montážny stojanDetail odkladacieho priestoru na náradie

Nosič je širší a medzi bicyklami máte viac miesta, aj keď naložíte e-biky so superboost zadnou stavbou a masívnou vidlicou. Mimochodom, ak by k takémuto scenáru došlo a nechcelo by sa vám s bicyklom „nadrapovať“, za pomoci integrovanej rampy ho na nosič jednoducho vytlačíte. Významným plusom je možnosť vybratia prostredného bicykla bez zloženia krajného.


Vozík Chariot už tiež nie je úplne tým, čím býval. Označenie Sport a Lite však ostáva a zmeny sú viac-menej spoločné – možno s výnimkou LED zadného svetla, ktoré je výlučne doménou drahšieho modelu Sport.

Thule Chariot SportThule Chariot Sport

Inak v Thule cielili na maximálne pohodlie dieťaťa, či už sa bavíme o priestrannosti jednomiestnej verzie, alebo odpružení a praktickosti vnútorných priestorov.


Namiesto suchého zipsu nájdeme na zadnej taške klasický zips spolu s pridanými odrazkami a praktickými organizérmi v útrobách.


Upínanie tiahla je ergonomickejšie a vozík sa dá údajne k bicyklu pripojiť aj so zavretými očami. Jednak sa to chlapíkovi od Thule podarilo asi až na tretí pokus a jednak sa oplatí dodatočne poistiť tiahlo lankom. Takže túto funkcionalitu by som ochotne oželel. Po napojení sa (už tradične) dajú kolieska otočiť opačným smerom pomocou jednoduchej páčky.

Upínací mechanizmus k bicyklu

Ak by niekto chcel vziať na výjazd svojho štvornohého miláčika, Thule ráta aj s touto možnosťou. Model Bexey poslúži pre psa do strednej veľkosti, pričom vnútorné výstelky sú odnímateľné pre jednoduchšie čistenie. Kolesá sú síce bez odpruženia, no dajú sa demontovať pre jednoduchšie nasadanie psa.

Thule Bexey

Pevnejší i tajomný microSHIFT

MicroSHIFT a ich rad AdventX svojho času vyčarili úsmev na tvári mnohých amerických a britských jazdcov, najmä vďaka priaznivému pomeru ceny, hmotnosti a prejavu. Následne popracovali na klietke, pričom nový „šalter“ nesie názov Advent X Ver. 2. Klietka je tentokrát kratšia o 20 mm a kladky sú od seba vzdialenejšie, čo zabezpečuje výraznejší tvar písmena S. Tým pádom je radenie rýchlejšie, presnejšie a zvýšila sa tým aj životnosť kazety.

Advent X Ver. 2
K tomu chystá microSHIFT drobné prekvapenie, na ktoré je však zatiaľ embargo. Informovať budeme ASAP.

Vaude pre každého – vrátane prírody

Značka Vaude už na prvý pohľad okrem kvalitných produktov myslí aj na osud planéty – na výrobu oblečenia a príslušenstva sčasti používa polyester vyrábaný z PET fliaš.


Vložky do nohavíc sú vo Vaude rozdelené farebne podľa hrúbky a účelu. Najtenšia 2-vrstvová modrá s názvom T-Pad je určená na trailové jazdenie a krátke výjazdy. Cez 3-vrstovú červenú R-Pad pre cestných cyklistov sa dostávame k 4-vrstvovej zelenej X-Pad. Tá sa nezľakne ani športovej cross-country či gravel jazdy.


Dbajte na bezpečnosť

Zlodeji bicyklov sú v poslednom čase čím ďalej tým rafinovanejší, preto sa oplatí investovať do kvalitného zámku na bicykel. A popravde, výstižnejšiu reklamu než tú, ktorou v Hiploku propagovali svoj zámok D1000, som asi ešte nevidel.


Ak však razíte skôr filozofiu minimalizmu a vlastníte e-bike, určite vás zaujme drobný zámok Velo-Guard. Ten je integrovaný do krku vidlice (kompatibilný s 1,5 “ „tapered" krkmi) a pomocou dvoch magnetov ovládaných aplikáciou znemožňuje otáčanie vidlice.

Zámok Velo-Guard
SKS dopĺňa pole bezpečnosti svojím VeloDetect+. Ten funguje za pomoci Apple AirTag-u a pomáha vyhľadať bicykel, ak by došlo k najhoršiemu. Okrem toho Nemci vylepšili pumpu Rennkompressor NXT, vyvinuli držiak Infinity Universal, ktorý namontujete na akýkoľvek bicykel, a „zabrdli“ aj do bikepackingu.


V galérii článku nájdete drobnosti, ako sú prémiové náboje Hope Pro 5 s vylepšeným utesnením a novým západkovým systémom, vzhľadné kľuky Rotor s integrovaným wattmetrom, dolaďovanie komponentov pod taktovkou Race Face či šikovné smerovky na e-bike. Netvrďte, že ste po nich ako deti netúžili. Popravde, s Eurobikom sa ešte nelúčime a množstvo ďalších noviniek prinesieme už čoskoro.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

Eurobike

calendar_today 21.06.2023 - 25.06.2023
label Nesúťažné podujatie
place Messe Frankfurt (Nemecko)

LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Najväčšia cyklistická exhibícia na svete priniesla množstvo noviniek – medzi iným aj na poli rôznych komponentov a doplnkov.
Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
keyboard_arrow_up