Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Najväčšia cyklistická exhibícia na svete priniesla množstvo noviniek – medzi iným aj na poli rôznych komponentov a doplnkov.

Kým predošlý článok sa niesol najmä v znamení príslušenstva, v tomto „zabrdneme“ skôr do komponentov. Nechýba množstvo elektroniky, inovácií, ani „odtajňovania“ technológie, ktorú sme doteraz videli skôr na profi pretekoch.

Brzdi silnejšie, ľahšie, bezpečnejšie

Značku Trickstuff netreba cyklistickým „labužníkom“ bližšie predstavovať. Brzdy s typickým dizajnom, vyrábané z leteckého hliníka, by mohli byť viacnásobným ašpirantom na zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Model Maxima je podľa slov výrobcu brzdou s najsilnejším výkonom na svete, využívanou aj v svetovom pohári v zjazde. Graf potvrdzuje.

Trickstuff Maxima

Ak vám naopak nejde o to, aby ste pri každej druhej príležitosti leteli cez riadidlá, zaujať dokáže model Piccola Carbon HD. So svojimi 199 gramami ide o najľahšiu brzdu na svete.

Trickstuff Piccola Carbon HD

Mimochodom, keď sa bavíme o rekordoch, tak model Maxima dokážete zohnať za cca 1 300 € a Piccola za zhruba 1 100 €. A to se, Horste, vyplatí!

Vráťme sa však nohami na zem a cenami medzi brzdy pre bežných smrteľníkov. O výrazne napredujúcom segmente cargo bicyklov už niečo málo popísal v svojom článku Kimlo a v budúcej časti sa im tiež trochu povenujeme. Čo je však dôležitejšie, výrobcovia bŕzd berú na zreteľ fakt, že ich nie vždy „osedlajú“ skúsení cyklisti. Preto Magura v spolupráci so systémom Bosch ABS prichádza na, pomoc – zatiaľ čo ľavá brzdová páka brzdí iba predné koleso, pravá brzdí zároveň obe. Papierovo to prináša o 40 % kratšiu brzdnú dráhu a, samozrejme, spoľahlivejší brzdný účinok.

Brzdy Magura

Konkurencia nikdy nespí

Pri Magure ešte ostaneme. Keď sa ešte prednedávnom povedalo „elektronická teleskopická sedlovka“, hádam každý by zareagoval RockShox Reverb AXS. Konkurenciu jej však začína robiť Magura Vyron MDS-V3, ktorá garantuje ročnú výdrž batérie, či Kind Shock LEV Circuit s odnímateľnou a za pomoci USB nabíjateľnou batériou.

Teleskopická sedlovka MaguraTeleskopická sedlovka Kind Shock

Elektronickú reguláciu citlivosti tlmenia predstavil už dávnejšie FOX pod názvom Live Valve, nasledoval RockShox s ich Flight Attendant. Systém TACT od SR Suntour bolo doteraz možné vidieť iba na pretekárskych špeciáloch Toma Pidcocka a Pauline Ferrand-Prevot. Tento XC set je však teraz dostupný pre širokú verejnosť v podobe vidlice Axon 34 a tlmiča Edge TT. V číslach hovoríme o reakcii behom 0,004 sekundy, ktorú zabezpečuje jediný senzor na vidlici a je regulovateľný za pomoci mobilnej aplikácie. Systém napája batéria, ktorá by mala byť ukrytá v ráme – tým pádom „neutrpí“ ani vizuál biku.

RockShox Flight AttendantSR Suntour TACT

Gravel sa na nič nehrá

Už sme si zvykli, že gravel je disciplínou, kde neplatia pravidlá, farby môžu byť od výmyslu sveta a hlavným posolstvom je sloboda. Dôkazom je aj tento Marin.

Gravel Marin
Hoci prvotná myšlienka gravelu bola bezúdržbovosť, trend a smerovanie tohto segmentu je jasný. Gravel a bikepackingové preteky naberajú na náročnosti a túto náročnosť reflektuje vývoj radu RockShox XPLR, či Fox Taper-Cast.

RockShox Rudy XPLRFox 32 Taper-Cast

Kde sa však náročnosť terénu a požiadavky zákazníkov odrazili výraznejšie, sú gravel plášte. Do Getaway od Challenge bola pridaná ochranná vrstva Gold po celej ploche plášťa a vznikol Getaway XP (Xtra Protection).

Gravel plášte ChallengeChallenge Getaway XP

České Tufo prináša aktualizovaný plášť Thundero s prívlastkom HD (Heavy Duty), ktorý poskytuje zvýšenú odolnosť, hustotu vlákien 64 TPI a poslúži najmä vtedy, keď je bike „obvešaný“ batožinou. Gravelking od Panaraceru zas prichádza s novým rozmerom (45 mm) a špeciálnymi farbami – pre tento rok modrá a oranžová.

Tufo Thundero HDPanaracer Gravelking

Ak sa pri plášťoch presunieme na asfalt, mnoho výrobcov ide takisto cestou širších plášťov, bezdušových prevedení a vylepšenej ochrany bočníc.

Praktické aj oku lahodiace pohony

Stánok koncernu SRAM nelákal ľudí len na vystavené špeciály Nina Schurtera či Wouta van Aerta. Predstavený bol aj vynovený rad cestnej/gravel sady SRAM Force.

Sram Force
Čo však zaujalo viacerých okoloidúcich (vrátane mňa), bola možnosť otestovať odolnosť nového radu XX voči bočnému nárazu. Odkedy dal SRAM zbohom svojim UDH pätkám a „šalter“ vešia priamo na rám, je o to dôležitejšia. Na tomto mieste sa vystriedala naozaj slušná skupinka ľudí a každý si ochotne tresol. „Povrchovka“ i funkčnosť však ostali neporušené...


Ak sa však radi odlišujete od ostatných, alternatívou ku gigantom môže byť značka TRP. Okrem pekného vizuálu zaujme aj možnosť podraďovania až o päť stupňov (podľa nastavenia radenia).

TRP EVO 12

Ekologicky aj štýlovo

Jazda na bicykli je budúcnosťou dopravy aj v mestách. Do popredia sa tak dostáva napríklad vývoj odolných mestských plášťov, ktoré sa popasujú s každodenným jazdením, vyššou hmotnosťou e-biku, či premenlivým počasím.

Mestské plášte Maxxis
Alpina sa v „urban“ segmente zameriava skôr na vývoj prilieb. Prvoradou je, samozrejme, bezpečnosť, dosiahnutá okrem iného aj integráciou klznej vrstvy MIPS. Pre praktické mestské jazdenie sú však zaujímavejšie zabudované LED svetlá. Tie ponúkajú štyri módy svietenia vrátane brzdovej funkcie.

Alpina Brighton MIPS

Výbava aj do prachu a blata

Parafrázujúc Rasťa Chválu: „Bystré MTBIKER-ovské očko si určite všimlo, že má Alpina nové, minimalistické logo.“ Čo je však dôležitejšie, toto logo sa prenáša napríklad na vylepšené trailové prilby, či novú kolekciu DH okuliarov Circus. Samozrejmosťou je antizahmlievacia vrstva, podporená výraznou ventiláciou a ohybný rám.

Alpina Root MIPSAlpina Root MIPS

Za zmienku stojí aj technológia Quattroflex, za pomoci ktorej je okolie rozjasnené a prostredníctvom polarizácie zároveň eliminuje odrazené lúče.

technológia Quattroflextechnológia Quattroflex

Drobnú „dieru“ v svojej ponuke dopĺňa Alpina novými chráničmi kolien a lakťov. Sloboda pohybu, možnosť pedálovania, priedušnosť a bočná ochrana ich jasne vysielajú na traily. Veľký palec hore si ale Alpina zaslúži za ekologickú stránku veci. „Vešiak“ chrániča je totiž zároveň aj blatníkom a do koša tým pádom putuje iba drobný obdĺžnik, slúžiaci na zavesenie.

Chrániče kolien Alpina
Novú full-face prilbu s pevným štítom a masívnymi vypchávkami predstavilo aj Giro. Model Coalition stavia na klznej vrstve Spherical a zaujme najmä svojou skutočne nízkou hmotnosťou – minimálne v porovnaní s „integrálkou“ Bell Sanction odvedľa.

Giro CoalitionBell Sanction

Galéria článku nám opäť poslúži na doplnenie noviniek, ktoré sa nezmestili do článku. Nájdete tu limitovanú bielu edíciu vidlíc Marzocchi, nový tlmič Fox Float SL s optimalizovaným piestom, ventilom a IFP alebo 3D športové sedlo od Wittkop s technológiou Third Dymension. Toto ale stále nie je z noviniek všetko a tešiť sa môžete aj na finálnu, tretiu časť o frankfurtskej výstave.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

Eurobike

calendar_today 21.06.2023 - 25.06.2023
label Nesúťažné podujatie
place Messe Frankfurt (Nemecko)

LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (1. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (1. časť)

V akom duchu sa niesol Eurobike a aké „novoty“ si pripravili jednotlivé značky?
Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
keyboard_arrow_up