Test: VAUDE Minaki Mid II STX - môj zimný gamechanger

Vyzerajú robustne a všetko nasvedčuje tomu, že toho zvládnu veľa. Ako obstáli zimné tretry od VAUDE?

Viem, že som neobjavil drevené želiezko, ale rýchlo som zistil, že zimné výjazdy v zimných tretrách sú veru o niečom úplne inom! Vráťme sa však v čase trochu dozadu. K modelu Minaki Mid II STX som sa dostal vlastne pomerne šťastnou náhodou. Do úvahy pripadal aj model AM Moab Mid Winter STX, ktorý stihol otestovať Tomáš. Ja som však Minaki volil hneď z viacerých dôvodov – poďme sa na to postupne pozrieť.

Voľba modelu a veľkosti

AM Moab vs. Minaki – kde je vlastne rozdiel? Už podľa obrázka bolo jasné, že Minaki sú určené do extrémnejších podmienok. Z diaľky poctivý neoprén. Ak čítate moje články, viete, že v teréne jazdím predovšetkým XC. Po zimných tretrách som poškuľoval už dlhšie a prvou podmienkou bolo to, aby zvládli široké spektrum podmienok. Vzhľadom na zjavne vyššiu ochranu padla voľba práve na Minaki.

VAUDE Minaki Mid II STX
Ako som to už mierne načrtol v komentároch pod Tomášovým testom, pozor si treba dať na výber veľkosti. Pri dĺžke nohy 285 mm som zvolil veľkosť 46, ktorá mi sedí papierovo aj podľa veľkostných tabuliek, ktoré VAUDE uvádza na svojej webstránke.

Pre mňa je to doslova zlatý stred pre zimné jazdenie...
Systém je teda podobný ako u Shimano tretier – oproti obuvi, ktorú nosíte bežne, je potrebné prirátať 1 - 2 čísla. Topánka mi sedí pekne, avšak ak by som chcel jazdiť s hrubšími ponožkami (skúšal som to v modeli VAUDE Wool Socks Long), šiel by som asi do veľkosti 47.

VAUDE Minaki Mid II STX recenzia

Univerzálna podrážka

Test vezmeme pekne od podlahy. Doslova. VAUDE svoje podrážky číselne označuje indexom tuhosti v rozmedzí 3 – 9. Index 3 predstavuje najmäkšiu podrážku, vhodnú predovšetkým na enduro, zatiaľ čo 7 a 8 sa so svojou tuhosťou hodia najmä na XC a cestnú cyklistiku. Podrážka SUPtraction s indexom tuhosti 6 sa blíži skôr k týmto kategóriám.

VAUDE Minaki Mid II STX test
Nikdy som nemal pocit tvrdosti ako pri cestných a MTB letných tretrách (oboje karbónom vystužené Shimano), zároveň ale dá poriadnu prácu topánku prehnúť. Pre mňa je to doslova zlatý stred pre zimné jazdenie, kedy do toho nezvyknem „búšiť“, a tak mi tá minimálna strata energie naozaj nevadí.

VAUDE Minaki Mid II STX reviewVAUDE Minaki Mid II STX

V podrážke sa nachádza kanál na montáž SPD kufrov. Pri rozbalení však bol prekrytý gumeným krytom, čo indikuje, že tretry možno používať ako s SPD pedálmi, tak aj s flatmi. Na tých je vraj v zime predsa väčšia zábava. Inak je podrážka dostatočne masívna a členitá, jediné, čo by som pridal, sú montážne body na hroty. Predsa len, natrafiť v zime na ľad je pomerne bežné a myslím, že v takom prípade by pri tlačení už aj SUPtraction ťahal za krátky povraz.

VAUDE Minaki Mid II STX test

Ochrana a tepelný komfort na úrovni

Už na prvý pohľad udrie do očí masívnosť tretry. Preto som sa dopredu tešil, že si poradia hádam s každými podmienkami a nesklamal som sa. Zvršok je tvorený nubukom s PU záterom, kombinovaným so Sympatex® membránou. Všetko eco-bio-raw, 100 % recyklované. Tak sa mi to páči! Predná časť je šikovne ochránená okopovou vrstvou, v teréne je to „must have“.

VAUDE Minaki Mid II STX review
Keď som si tretry obul na výjazd počas nášho MTBIKER teambuildingu, chalani sa trochu pousmiali, že toto je určené skôr do krutých mrazov (pod Lysou horou bolo 10 °C, hore 2 °C). Rýchlo som sa však presvedčil, že membrána funguje presne tak, ako má – chodidlo sa mi ani pri vyššej teplote výrazne nespotilo, kritickým miestom je dlhodobo skôr členok, kde sa prekrývala ponožka so zateplenými nohavicami.

Vnútrajšok tretry je zateplený materiálom Primaloft® Gold Footwear. Ak sa pozrieme na opačnú stranu teplotného spektra, tretry som zatiaľ testoval len v našej trnavskej „zime z Wishu“. To znamená teploty okolo nuly, plus aj mínus. (Teda väčšinou, bohužiaľ, plus). V blízkej dobe ma však snáď čaká aj pár výjazdov v Tatrách, takže poznatky z takéhoto jazdenia doplním neskôr.

VAUDE Minaki Mid II STX

Upínanie tretry funguje za pomoci jedného kolieska BOA® L6, ktoré je jednosmerné. Mal som mierne obavy, či bude utiahnutie dostatočné, keďže mám už s jedným BOA kolieskom neblahé skúsenosti a ak sa dá, vyberám radšej tretry s dvoma. Keďže je tu však koliesko kombinované aj s „plátom“, ktorý sa uzatvára velcro páskou, boli obavy neopodstatnené a nemal som pocit, že by tretra vyskakovala.

VAUDE Minaki Mid II STX

Najlepšie sa bude cítiť pri stredne náročných a dlhých zimných výjazdoch...
Noha je naopak pekne fixovaná aj okolo členka. A tento prekryv mi dlhodobo spôsobuje radosť aj z iného dôvodu – neviem, kto to vymyslel, ale zaslúžil by si zvýšenie platu! Celý systém BOA je krásne chránený, dnu nepreniká nečistota – koniec-koncov, viac než tisíc slov napovie jedna fotka.


Milo ma prekvapila samotná odolnosť a ošetrenie zvršku proti vode a nečistotám. Na to, že VAUDE používa majoritne recyklované materiály a zátery bez obsahu PFC, sa nemám na čo sťažovať a bezproblémové bolo aj čistenie.

VAUDE Minaki Mid II STX
Na záver otvoríme 13. komnatu a tému, o ktorej každý zimný XC biker hovorí so strachom v očiach a stiahnutým žalúdkom – a síce hmotnosť tretier. Pri mojej veľkosti 46 činí 626 gramov na jednu topánku. Ak pre porovnanie s inými zimnými tretrami vezmeme výrobcom udávanú hmotnosť (518 g), hýbeme sa niekde medzi stredom ponuky a ťažšími modelmi.

VAUDE Minaki Mid II STX

Plusy tretier

  • tepelný komfort,
  • odolnosť voči vode a nečistotám,
  • prekryv upínania,
  • možnosť jazdiť s SPD aj plochými pedálmi,
  • eco-friendly výroba.

Mínusy tretier

  • BOA koliesko je jednosmerné,
  • chýbajú montážne body na hroty,
  • hmotnosť topánky.

Model VAUDE Minaki Mid II STX ma príjemne prekvapil a uistil som sa, že som v dvojici zimných modelov od VAUDE vybral správne. Najlepšie sa bude cítiť pri stredne náročných a dlhých zimných výjazdoch, no s tuhosťou podrážky určite zvládne aj nejaký ten zimný maratón. Za príjemnú cenu dostaneš tretry, ktoré sa navyše kamarátia aj s prírodou. V našom e-shope tretry stoja 273 €, tvoja cena bude 218 €.

Alternatívou je model VAUDE AM Moab Mid Winter STX s identickou cenovkou. Kto nechce do zimných tretier investovať až takú sumu, zapáčiť by sa mu mohol model Leatt HydraDri 7.0 Clip za 186 €.
Zdroj fotografií: archív redaktora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: VAUDE AM Moab Tech tretry – po rokoch čas na zmenu

Test: VAUDE AM Moab Tech tretry – po rokoch čas na zmenu

Keď si človek nájde niečo, čo mu pasuje a je spokojný, ťažko sa odhodlá na niečo nové. Život je ale zmena. K lepšiemu?
Test: VAUDE AM Moab Mid Winter STX – zima už nemá šancu

Test: VAUDE AM Moab Mid Winter STX – zima už nemá šancu

Zimné zateplené topánky sa vám zídu aj vtedy, ak práve nejazdíte v poriadnych mínusových teplotách. Je táto obuv teda vhodná aj na prechodné obdobie?
keyboard_arrow_up