Test: VAUDE AM Moab Mid Winter STX – zima už nemá šancu

Zimné zateplené topánky sa vám zídu aj vtedy, ak práve nejazdíte v poriadnych mínusových teplotách. Je táto obuv teda vhodná aj na prechodné obdobie?

November. To je čas na zazimovanie bicykla, jeho odloženie do pivnice s pocitom, že ho do jari nechcete ani vidieť. Ak ale čítate tento test, asi to nie je váš prípad. Čo teda pre nás, nadšencov, ktorí zažívajú radi pocity eufórie z jazdenia aj počas nepriaznivého a chladnejšieho počasia?

Potrebujeme kvalitné prechodné/zimné oblečenie. A medzi to patria samozrejme aj topánky. Topánky, ktoré vydržia niekoľko rokov. Topánky, ktoré sú odolné voči mrazu, vode a blatu a pritom v nich nie je zima, ale ani teplo pri teplotách nad nulou. Jednoducho taká obuv, ktorú práve v spomínanom novembri vyberiete zo skrine a na jar založíte naspäť. Presne také topánky od VAUDE som otestoval.

VAUDE AM Moab Mid Winter STX

Zameranie

Výrobca VAUDE predurčuje zimný model MOAB pre AM/EN disciplínu, a teda skôr trailové zameranie ako aj XC (čo mi udrelo do očí, pretože topánky sú celkom masívne na túto disciplínu). Z hľadiska ročného obdobia sú to (podľa VAUDE) celoročné topánky, čo by som mierne poupravil – sú to z môjho pohľadu skôr prechodné až zimné topánky do nepriaznivých podmienok.

Prevedenie a materiály

Kvalita, ako je u VAUDE už zvykom. je na veľmi vysokej úrovni. Prepracovanie podrážky alebo aj zvršku topánky je nadpriemerné, pokiaľ to porovnávam napríklad s Fivetenom.

VAUDE AM Moab Mid Winter STX recenzia
Podrážka je tvorená gumovou zmesou SUPtraction, ktorá by mala zabezpečovať perfektnú priľnavosť. Na prvý pocit je materiál podrážky tvrdší ako u konkurencie. Vzor podrážky je tvorený zo šesťuholníkov s úzkymi kanálikmi, pričom na prednej aj zadnej časti podrážky sú výstupky kvôli podpore pri chodení. Medzipodrážka EVA má za úlohu absorbovať vibrácie počas prejazdu cez nerovnosti.

Zvršok topánky je tvorený z materiálu Cordura a z membrány Sympatex – vďaka nej sú topánky nepremokavé, teda podľa výrobcu ABSOLÚTNE nepremokavé a zároveň priedušné. Ďalším materiálom je práve izolácia Primaloft, ktorá je vyrobená z 90 % recyklovaných materiálov a taktiež membrána Sympatex, tá je v tomto prípade tvorená zo 100 % recyklovyných materiálov. ECO prístup výrobcu VAUDE oceňujem.

VAUDE AM Moab Mid Winter STX test
Za celú dobu tréningu som na chodidlách necítil chlad.
Netreba zabudnúť na návlek/ponožku, ktorý má za cieľ ochrániť chodidlá voči nečistotám, ale aj to najdôležitejšie – ochrániť voči chladu. Na prednej časti okolo prstov a taktiež aj zadnej časti, pri päte, je výstuž, ktorá chráni chodidlo voči nárazom. Ochrana je plne postačujúca na spomínané enduro zameranie.

Vychytávky

Topánku si utiahnete systémom BOA, ktorý sa jednoducho ovláda aj v rukaviciach (tie sú v zime samozrejme hrubšie). Suchým zipsom si dotiahnete pásik ako aj návlek, čo je super, avšak nech som návlek, resp. vrchnú časť topánky doťahoval akokoľvek, stále som nemal nohu pevne obopnutú. Ak by som mohol pri vývoji topánky niečo pozmeniť, pridal by som ešte jeden pásik suchého zipsu na dotiahnutie práve vo vrchnej časti topánky (medzi stredným pásikom a návlekom).

VAUDE AM Moab Mid Winter STX
Nakoľko som mal ideálnu veľkosť – v tomto prípade 42 – noha v topánke nelietala a držala na mieste aj pri spomínanom nedostatku. Oceňujem aj fakt, že výrobca pri tvorbe modelu MOAB rozmýšľal a vopred vedel, že najviac namáhaná je topánka práve pri strete s kľukou. Preto je na tomto mieste použitý masívnejší materiál.

Ako sa v modeli MOAB Mid Winter STX jazdí?

Prvý test prebehol na asfaltovom pumptracku pri teplote mínus 2 stupne. Na pumptracku pravdepodobne nevydržíte jazdiť hodinu v kuse, teda aspoň ja nie. Po pár koliečkach si dám 3-5 minútový oddych a môžem ísť znovu. Počas tohto oddychu sa dotýkajú topánky ľadového asfaltu. K tomu som mal na sebe naschvál bežné ponožky, nie zateplené ani zimné, aby som zistil, za čo model MOAB stojí. Za celú dobu tréningu som na chodidlách necítil chlad. Zateplenie naozaj funguje a nemám k nemu čo dodať. Návlek (ponožka) okolo členku taktiež prispieva k tepelnému komfortu.

VAUDE AM Moab Mid Winter STX review
Čo sa týka gripu podrážky, na pumptracku som nemal najmenší problém s tým, že by topánka nedržala na pedáli, alebo že by sa z neho zošuchla. Na druhej strane, je to jazda na pumptracku, kde nie sú žiadne nerovnosti. Áno, musím priznať, bolo cítiť, že podrážka je tvrdšia a piny sa do nej tak nezarezali ako pri niektorých mäkších zmesiach gumy. Rovnako sa mi zdalo, že si ťažko hľadajú svoje miesto – respektíve chvíľu trvá, kým si nájdete na pedáli tú ideálnu pozíciu. Môže to byť tým, že medzery (kanáliky) medzi šesťuholníkovými výstupkami na podrážke sú celkom úzke.

V lese bol grip (kvôli nerovnostiam) ešte o čosi horší, avšak taktiež sa nestávalo, že by mi noha skĺzla z pedálu. A to som testoval model MOAB s lepšími ako aj horšími pedálmi. Celkovo by som to hodnotil tak, že grip je postačujúci, no nie najlepší, aký som kedy na cyklistických topánkach zažil.

VAUDE AM Moab Mid Winter STX recenzia
Topánky som testoval aj počas teplôt okolo 5-6 stupňov, pričom som sa obával, že mi v nich bude už teplo. Moje obavy sa nenaplnili. Roztápajúci sneh a mokré podmienky síce model MOAB zašpinili, rovnako bola vrchná vrstva topánky na pocit mokrá (keď som ju zatlačil rukou), avšak vnútri bolo totálne sucho.

Zhrnutie

Model MOAB Mid Winter STX radím medzi prémiové kúsky zimnej cyklistickej obuvi. Jednoduché zapínanie pomocou BOA systému, kvalitné materiály – či už tie nepremokavé alebo izolačné, ako aj podrážka s dostatočným gripom tvoria jeden kvalitný dojem z tejto topánky. Nemajú najlepší grip, možno nebudú ani najteplejšie, ale tvoria celok, ktorý si obľúbi nejeden biker počas jari, zimy, alebo aj jesene.

Topánky VAUDE AM Moab Mid Winter STX sa predávajú za MOC 273 €, no vaša cena je 218 €. Zaujímavými alternatívami môže byť VAUDE Minaki Mid II STX za 218 €, o ktorých bude tiež spracovaný redakčný test. Prípadne lacnejšie tretry VAUDE Kuro Mid STX za 151 €.
Zdroj fotografií: archív redaktora
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: VAUDE Minaki Mid II STX - môj zimný gamechanger

Test: VAUDE Minaki Mid II STX - môj zimný gamechanger

Vyzerajú robustne a všetko nasvedčuje tomu, že toho zvládnu veľa. Ako obstáli zimné tretry od VAUDE?
Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?
keyboard_arrow_up