Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko) - deň druhý

Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko) - deň druhý

Druhý deň Majstrovstiev sveta v cyklokrose v holandskom Hoogerheide bolo rovnaké počasie ako prvý deň – v noci mráz, cez deň chladno, veterno a slnečno. Trávnaté a hlinité časti okruhu vydržali nápor stoviek prejazdov, aj keď v druhej polovici pretekov mužov začala trať pomaly mäknúť.

Preteky žien na 40 minút

UCI CXV kategórii žien obhajovala titul Hanka Kupfernagelová z Nemecka a medzi favoritky sa počítali domáce Marianne Vos (druhá v roku 2008)" title="8) a Daphne van den Brandová (druhá vo Svetovom pohári 2008-2009). Nakoniec Marianne Vosová rozradostnila holandských fanúšikov, keď vo svoj prospech rozhodla záverečný šprint trojčlennej vedúcej skupiny. So ziskom titulu majsterky sveta bola spokojná a po dojazde boli jej prvé slová: Dúfam, že majstrovstvá sveta budú v Holandsku opäť a to čím skôr, pričom narážala na Zeddam 2006, kde tak isto zvíťazila.

V pretekoch najlepšie odštartovala američanka Katherine Comptonová, keď ostatným ušla hneď po výstrele štartéra. Postupne si vypracovala až 17 sekundový náskok. Vtedy ju začala stíhať Kupfernagelová s Vosovou v závese. Celú naháňačku si tvrdo odpracovala nemka, keď jej Vosová nechcela striedať. Po spojení sa do trojice Kupfernagelová aj Comptonová sa snažili zbaviť Vosovej, uvedomujúc si, že holanďanka je špecialistka na záverečný finiš. Vosová sa ich však na tvrdej zamrznutej trati udržala, 200 m pred cieľom nastúpila a s prehľadom vyhrala.
Vosová v cieli: Celé preteky som sa snažila ostať na kolesách. Vedela som, že po páde by sťahovanie straty bolo veľmi ťažké.

Slovensko sa v kategórii žien nemalo zastúpenie.

Štartovalo 38 pretekárok, dokončilo 35.
1. Marianne Vos (Holandsko) 42:29 min.
2. Hanka Kupfernagel (Nemecko) +1 sek.
3. Katherine Compton (USA) +2 sek.

Preteky mužov – elite na 60 minút
UCI CXV kategórii elite boli prítomné všetky veľké mená súčasného cyklokrosu – miestny hrdina a majster sveta z roku 2008 Lars Boom, viťaz Svetového pohára 2008-2009 a majster sveta z roku 2005 belgičan Sven Nijs, ďalší majstri sveta belgičania Erwin Vervecken (2001,2006, 2007), Bart Wellens (2003, 2004) a holanďan Richard Groenendaal (2000), ktorý v Hoogerheide končí dlhoročnú kariéru. Okrem bývalých majstrov sveta patril medzi veľkých favoritov aj čech Zdeněk Štybar. Nakoniec všetkých prekvapil mladý belgičan Niels Albert, ktorý sa v druhom okruhu prepracoval na čelo skupiny, neobzerajúc sa dozadu zrýchlil, nikto za ním neostal v závese a suverénne zvíťazil. Stíhať sa ho vydal len Zdeněk Štybar, ktorý väčšinu pretekov odjazdil na druhom mieste. Suverén sezóny Sven Nijs nakoniec skončil na treťom mieste.

Albertove víťazstvo je pre belgičana sladkou odmenou za nepríjemnou sezónou. Na začiatku sezóny v novembri v Gavere po ťažkom páde pri rozjazdievaní mu museli operovať roztrhnutú slezinu. Vynechal prvú polovicu sezóny, postupne sa však dostával do formy, ktorá gradovala práve na majstrovstvách sveta.

Albert víťazstvom zopakoval Larsa Booma. Ten bol v roku 2007 majstrom sveta v u-23, v nasledujúcom už vyhral elite. Albert minulý rok vyhral v Trevise u-23 a v Hoogerheide si víťazstvo zopakoval v elite.

Belgičania k pretekom pristúpili zodpovedne. Poučili sa z minulého roka, keď v tíme prevládali klubové záujmy nad reprezentačnými a neuspeli. Desať rokov sme mali tím zložený z jednotlivcov, ktorí chceli získať titul len pre seba povedal po pretekoch Sven Nijs. Tento rok sme prišli ako tím, ktorého jediným cieľom bolo získať svetový titul pre Belgicko.

Okamžite po štarte išiel dopredu Boom a s ďalšími holanďanmi sa pokúsili vysokým tempom roztrhať peletón 69 pretekárov. Belgičania sa však nedali, po vjazde do terénu obsadili čelo a zaútočil Sven Vanthourenhout. V predchádzajúcich rokoch by útok likvidoval niektorý belgičan, teraz si to však museli odpracovať holanďania Al Thijs a Lars Boom. Po dostihnutí Vanthourenhouta okamžite zaútočil Niels Albert. Vydal sa za ním Zdeňek Štybar, holanďania zaváhali a preteky boli rozhodnuté... Až do ciela sme mohli na TV Eurosport sledovať spanilú jazdu Alberta, ktorého stíhal Štybar. Holanďania sa ich pokúšali dostihnúť, avšak po mechanických problémoch Booma a jeho dvoch zastaveniach v boxoch bolo po holandských nádejách.

Mám rád trate, ktoré sú tvrdé a rýchle povedal Albert. Bolo to pre mňa ideálne, mohol som ísť svoje vlastné tempo. Vedel som, že ak budem dostihnutý, tak zaútočí iný krajan.

Vedel som, že najdôležitejšia bude rýchlosť a tak som veľa času strávil trénovaním technických pasáží. povedal Štybar. Alberta som skoro dostihol na schodoch, ale pri naskakovaní na bicykel som netrafil nohou pedál a Niels svoj náskok opäť natiahol. Preteky vyhral najlepší. Počas posledných troch okruhov som mal toho už dosť a len som dúfal, že udržím pozíciu.
Sven Nijs: Štybar je dobrý jazdec. Chcel som ho dostihnúť, ale nakoniec som rád, že dúhový dres je v belgických rukách.

Posledné dva tituly získali mladí pretekári, čo môže znamenať striedanie stráží v cyklokrose. Či je to tak sa uvidí na budúci rok v českom Tábore.

Slovenskí reprezentanti neprekročili svoj tieň – najlepší z nich bol opäť Milan Barényi na 38. mieste.

Štartovalo 69 pretekárov, v cieli klasifikovali 64.

Výsledky:
1. Niels Albert (Belgicko) 1:02:24 hod.
2. Zdeněk Štybar (Česko) +22 sek.
3. Sven Nijs (Belgicko) +38 sek.

37. Milan Barényi +3:11 min.
46. Martin Haring +4:48 min.
53. Maroš Kováč 6:26 min.
Václav Metlička – nedokončil

Zdroj: TV Eurosport, eurosport.com, cyclingnews.com, velonews.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Uplynulú nedeľu sa súťažilo na cestných pretekoch v okolí Dobrej Nivy. Na treťom ročníku tohto podujatia došlo k zmene trasy, čo prilákalo silnú konkurenciu cyklistov.
Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Trate v okolí parku v Budmericiach opäť nesklamali. Rýchle, ale technické lesné cestičky, krátke stúpania a hlavne zázemie v priestoroch nádvoria kaštieľa boli výbornou reklamou horskej cyklistiky.
La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
keyboard_arrow_up