L’Eroica aj tento rok

... Poskytuje prostredie cyklistiky čias dávno minulých - prach alebo bahno, bez technickej pomoci, bez organizovaného občerstvenia, krásnu a náročnú trasu - to je duch Eroici, príležitosti ukázať schopnosť prispôsobiť sa a trpieť. Poskytuje autentické prostredie, aké bolo v časoch cyklistických gigantov, ktorých obraz môžeme nájsť v literárnych a filmových legendách.

Asociácia „Eroica Ciclismo d’Epoca“ od roku 1997 organizuje cyklistické preteky „L’Eroica“ formou cyklomaratónu. Zaujímavosťou podujatia je, že hoci je organizované pre cestných cyklistov, časť maratónu vedie po nespevnených cestách. Poskytuje prostredie cyklistiky čias dávno minulých - prach alebo bahno, bez technickej pomoci, bez organizovaného občerstvenia, krásnu a náročnú trasu - to je duch Eroici, príležitosti ukázať schopnosť prispôsobiť sa a trpieť. Poskytuje autentické prostredie, aké bolo v časoch cyklistických gigantov, ktorých obraz môžeme nájsť v literárnych a filmových legendách.

L’Eroica vznikla ako odpoveď na francúzsku jarnú klasiku Paríž – Roubaix. Od minulého roku organizujú v toskánskej Sienne už dve podujatia – na jar preteky profesionálov a na jeseň preteky pre všetkých.

LNajzaujímavejšie na cyklomaratónskej jesennej akcii konanej 4. októbra bude, že účastníci v hlavnej súťaži môžu štartovať výhradne na bicykloch, ktoré boli vyrobené pred rokom 1987 alebo sú ich replikou. Organizátori síce nebudú kontrolovať dokumenty výrobcov, je však zakázané čokoľvek „moderné“, čo sa objavilo na bicykloch po roku 1987. Takže žiadne nášľapné pedále, žiadny karbón alebo dural, skryté vedenie brzdových káblov, radenie prevodov výhradne páčkami na dolnej rámovej rúre a podobne. Niektoré trate je však možné absolvovať aj na moderných cestných alebo MTB bicykloch. Minulý rok v rôznych kategóriách a na rôznych dĺžkach tratí štartovalo viac ako 3000 cyklistov.

LDlhá 205 km a stredná 135 km trasy sú v súčasnosti trvalo označené, aby sa ktorýkoľvek návštevník Toskánska v ktorékoľvek ročné obdobie mohol previezť po „strada bianche“ (biela cesta). Podrobné informácie o trasách je možné nájsť na adrese www.eroica.it, časť stránok je aj v angličtine.

Preteky profesionálov sa uskutočnia 7. marca na mierne zmenenej trati pod názvom Montepaschi Strade Bianche – Eroica Toscana. Medzi 128 štartujúcimi bude aj minuloročný majster sveta Alessandro Ballan, ktorý minulý rok skončil druhý za Švajčiarom Fabianom Cancellarom.

LPreteky budú prebiehať na 190 km mierne zvlnenej trati, ktorá zahŕňa 60 km prašných a štrkovitých ciest rozdelených do 8 sekcií. Posledná sekcia začína 12 km pred cieľom, ktorý bude na Piazza del Campo v Sienne. Obtiažnosť pretekov je v tom, že nespevnené úseky zahŕňajú stúpania aj klesania s rýchlymi zákrutami na nepredvídateľných a rozbitých povrchoch pokrytých prachom a štrkom.

zdroj: www.eroica.it
foto: www.eroica.it a R. Bettini
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Jarná klasika vo Svätom Jure bude otváracím podujatím v rámci série Škoda Bike Open Tour. Čo nás čaká počas 15. ročníka?
keyboard_arrow_up