Test: ABUS Aduro 2.1 – univerzálna prilba aj pre náročnejších cyklistov

Hľadáte kvalitnú prilbu, v ktorej budete vyzerať rovnako dobre na žiletke aj MTB? Už nemusíte! ABUS Aduro ponúka veľa muziky za málo peňazí, navyše v šiestich žiarivých farbách

V Nemecku to s bezpečnosťou jednoducho vedia. Slogan „bezpečnosť postavená na kvalite“ nie je len fráza. Svedčí o tom napríklad aj prilba ABUS ADURO druhej generácie. Prilba ABUS ADURO 2.1 vo farbe shrimp orange je atraktívna stredná cesta pre všetkých cyklistov. Poďme sa na ňu pozrieť trochu bližšie.


Všestrannosť prilby na každodenné použitie

Aj napriek nápisu „offroad“ na samotnej škatuli, je využitie prilby podobne ako u mňa - viacúčelové. Ako je už pri značke ABUS zvykom, aj na výrobu tohto modelového radu prilby je využitá IN-MOLD technológia, zabezpečujúca trvalé spojenie vonkajšej časti s materiálom absorbujúcim nárazy (EPS).

Logo výrobcu po stranách prilby vôbec nenarúša jej povrch. Aj vďaka tomu vynikne 6 atraktívnych farebných kombinácií, ktoré oslovia aj náročnejšie povahy. Vo výbere základná zamatovo čierna (velvet black), polárna biela (polar white), lesklá sivá (gleam silver) a pre „fajnšmekrov“ atraktívna tmavá modrá (midnight blue), smaragdovo zelená (smaragd green) a lesklá neónovo oranžová (shrimp orange), ktorá si ma okamžite získala.


Esko, emko, elko...

Uspokojiť viacero užívateľov sa snaží ABUS výrobou prilby v troch veľkostných prevedeniach: S (51 - 55 cm), M (52 – 58 cm) a L (58 – 62 cm). Jej hmotnosť sa (podľa údajov výrobcu) pohybuje od 275 g pri veľkosti S, až po 325 g pri veľkosti L (M – 295 g). Mnou testovaná prilba bola vo veľkosti M a v „reále“ mala hmotnosť presných 270 g, ako udáva štítok na samotnej prilbe. Holt, niekedy je pravda ukrytá vo vnútri a nie na webe. Pre informáciu, samotný štít má hmotnosť 20 g a jeho demontáciou dosiahne prilba veľmi príjemných 250 g, slušné, nie?!


Nastaviteľnosť naša každodenná!

Ak prilba nesadne na prvý šup, dobré nastavenie už veľa nezachráni. Ak však prilba sadne dobre na prvý pokus, kvalitný nastavovací systém umocní jej kvalitu. Koliesko na nastavenie obvodu hlavy vďaka funkcii „Zoom Ace“ pracuje presne a jednoducho a plusom naviac je horizontálne nastavenie polohy prilby, a to aj počas jazdy!


Vnútorné čalúnenie ako aj remienky sú na dotyk veľmi príjemné. Výstelka je z jedného kusu, uchytená je pomocou suchého zipsu a nachádza sa v leme okolo čela a na vrchnej časti vo vnútri prilby. Chýba mi však čalúnenie na bočných stranách prilby, kde to pri silnejšom utiahnutí tlačilo. Samotná výstelka je odnímateľná, prateľná, čiže praktická a veľmi dobre zachytáva pot.


Čo ešte ponúka táto prilba?

Samotná prilba disponuje trinástimi otvormi, z ktorých sú 3 vstupné a 10 výstupných a výsledkom je dostatočné odvetrávanie priestoru hlavy. Predné tri otvory majú integrovanú sieťku proti hmyzu, čo je veľmi praktický pomocník. Súčasťou prilby je aj štít, ktorý ja osobne kvôli lepšej funkcii fotochromatických okuliarov nepoužívam. Počas testovania pri jazde však vôbec neprekážal a samotnej prilbe svedčal od prvého momentu. Štít sa demontuje veľmi ľahko a ostanú po ňom po stranách len 2 malé dierky.


Zadná časť prilby nemá predĺžený „aero“ tvar a je prudko „skosená“. V  temennej časti okolo stredového otvoru sú použité reflexné prvky v tvare „V“. Ani dlhé vlasy nie sú pre túto prilbu tabu. Vrkoč, prípadne cop sa dá jednoducho prestrčiť cez upevňovací systém.


Prišiel na psa mráz...

Neviem či to je mojou „šikovnosťou“, alebo typom okuliarov ktoré mám, no ja som tie svoje do otvorov prednej časti prilby odložiť nedokázal. Teda nie tak, aby som s tým bol spokojný. Kamarát Bimjeam svoje okuliare do prilby zastrčil bez najmenších problémov. Raz darmo, tieto veci má vždy viac vyšpekulované . Nakoľko sa v prednej časti nachádza sieťka, možností ako odložiť okuliare do predných otvorov je pomenej. Tu záleží dosť od tvaru okuliarov a ich nožičiek. Táto funkcia by mohla byť vyriešená o trochu lepšie.


Plusy

  • všestrannosť prilby na cestné aj MTB použitie
  • atraktívne farby
  • kvalitný nastavovací systém
  • sieťka proti hmyzu
  • reflexné prvky v zadnej časti

Mínusy

  • menej výrazné bočné výstelky vo vnútri prilby
  • možnosť odložiť okuliare do prilby, nemusí byť kompatibilná so všetkými okuliarmi


Záverečné „resumé“

Aktuálny sortiment prilieb ABUS sa vyznačuje vysokokvalitnými materiálmi, najnovšími výrobnými procesmi a profesionálnym dizajnom. Model ABUS Aduro 2.1 nie je výnimkou. To čo treba prioritne vyzdvihnúť, je jej všestrannosť na každodenné použitie. Osobne som prilbu jazdil v teréne, ako aj na ceste a funkčne pracovala v každej situácii.


Prilbe nahráva jej žiarivá farba, integrovaná sieťka, či demontovateľný štít. Atraktívny tvar, samotná farba či reflexné prvky na temene sú pre ABUS štandardom. “Mínusko” za nie zrovna najlepšie zvládnutú možnosť odkladania okuliarov do prilby je jedinou chybou krásy.

Každopádne samotná prilba je určená pre hobby, ako aj pre náročnejších cyklistov, a to vďaka optimálnej rovnováhe medzi bezpečnosťou, dobrou ventiláciou a pohodlným uchytením. MOC je za túto kombináciu stanovená na cca 59 €.

Viac informácií o prilbe samotnej, či farebných variantoch nájdete na stránke ABUS.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
lisiak_a 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Hľadáte ideálneho spoločníka, ktorý vám pri trailových dobrodružstvách spoľahlivo ochráni hlavu? Trailová prilba DARE II od slovenského výrobcu Kellys je skvelou voľbou.
keyboard_arrow_up