Novinka: Liv Pique 29 pre rok 2020 - celoodpružený XC model pre dámy

Výrobca Liv, ktorý má svoje korene v cyklistickom gigantovi Giant, predstavil unikátny rad horských bicyklov, uspôsobených práve pre ženy s označením Pique 29.

Ak sa sami pýtate, čo je na tomto počine výnimočné, odpoveď je jednoduchá: Liv zaradil do svojej ponuky prvý horský model s 29“ kolesami - tie dokážu spôsobiť citeľnú zmenu v správaní bicykla, ale aj v pocite z jazdy. Pozrime sa teda na detaily, ktoré v sebe skrýva.

Pique – zaužívané meno s čerstvými vylepšeniami

S názvom „Pique“ ste sa už mohli stretnúť v minulosti. Avšak oproti nej dokázali inžinieri v Liv vykonať niekoľko zmien, umožňujúcich lepšie sa adaptovať na odlišné potreby jazdkýň cross-country naprieč svetom.


V prvom rade sa zmena týka spomínaného osadenia rámu 29“ kolesami. S týmto podstatným aspektom sa viaže nevyhnutná úprava geometrie. K tomu Liv využil technológiu 3F Design, ktorá sa odvíja od merania jednotlivých kriviek a proporcií ženského tela. A že nejde len o jednoduché meranie.

Celkovo sa analyzujú tisícky dát, odvíjajúce sa od ženskej anatómie tela, odlišných veľkostí a výkonu, ktorý jazdkyne podávajú. V konečnom dôsledku vstupuje do procesu výroby aj sám užívateľ, v tomto prípade užívateľka, Kaysee Armstrong, pretekárka tímu Liv Racing s jej spätnou väzbou.


Aby sme však priblížili túto výkonnostnú raketu v technických detailoch, musíme sa zamerať na jej hlavné prvky. Kľúčovou časťou sú 29“ kolesá, ktoré sa vyznačujú lepšími hodnotami pri dlhých a energeticky náročných tratiach a výjazdoch. Väčší priemer kolies zabezpečuje jednoduchšie prekonávanie prekážok v podobe kameňov, koreňov alebo nerovností. S tým sa spája aj navýšenie stability či účinnosť pri šliapaní.

Zmena kolies ide ruka v ruke so zmenou geometrie rámu. Keďže je tento model určený na okruhy svetových pohárov v cross-country, cieľ je jasný: premeniť silu v rýchlosť bez strát a dopriať istotu v technicky náročných pasážach. Konkrétne hovoríme predovšetkým o zdvihu, pevne stanovenom na 100 mm vpredu aj vzadu. Agilita v zjazdoch je docielená položenejším hlavovým uhlom, 68,5 stupňa a kolmejším uhlom sedlovej trubky, 74 stupňov. Krátka zadná stavba (438 mm) a krátka hlavová trubka (90-110) sú miestom k dosahovaniu potrebnej rýchlosti.



Zároveň je k dispozícii patentovaný systém pruženia Maestro, ktorý zdieľa Liv s Giant-om. Plávajúci čap umožňuje efektívne šliapanie aj počas prejazdu nerovnosťami a súčasne sa dostatočne vyrovnáva s nástrahami trailov a náročných zjazdov. Zadný tlmič s Trunnion-mount je prispôsobený pre dámsky štýl jazdy a jej potreby.

Pique Advanced Pro 29 a Pique 29

Celá séria sa delí na dvoje, vzhľadom na použitý materiál rámu. V dvoch variantoch sa predstavujú karbónové špeciály Pique Advanced Pro 29 a až trojicu verzií ponúkajú dostupnejšie hliníkové modely Pique 29.


Prvým v poradí je Pique Advanced Pro 1, ostávajúci verný 12-rýchlostnej sade a teleskopickej sedlovke. Odpruženie od RockShox spoľahlivo spolupracuje so systémom Maestro. Jeho cena je stanovená na 4 899 €.


Druhým z karbónových verzií je Pique Advanced Pro 2, skrývajúci v sebe technologicky dominantný základ s dostupnejším osadením, v ktorom nájdete základné prvky predchádzajúcich modelov, len s cenovkou 3 799 €.


Ak by ste očakávali pokles kvality v hliníkovej sérii, určite by ste sa sklamali. Hliník AluXx z produkcie Giant je už osvedčený zdroj tuhosti a odolnosti. Pique 29 1, ako najvyšší z trojice, sa pýši veľkým rozsahom kazety s 12 rýchlosťami či agresívnym kokpitom. Cenovka 3 799 € ho radí k prijateľnejším voľbám.


Druhý, Pique 29 2, sa spolieha na jednoprevodníkovú sústavu v znamení Shimano SLX v spolupráci s Fox odpružením. Cena je stanovená na 2 699 €.


A nakoniec posledný, avšak stále atraktívny, Pique 29 3, má všetko, čo jeho predchodcovia – teleskopickú sedlovku, vnútorné vedenie laniek, jednoprevodník s 12 rýchlosťami od Sram a veľké kolesá. To všetko za 2 249 €.


Viac informácii o jednotlivých modeloch nájdete na domovskej stránke značky Liv.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Liv, to nie je iba Giant v „ružovom". Je to hlavne vývoj, založený na skúsenostiach profesionálnych pretekárok. Môže byť Pique 2 vstupnou bránou do sveta XC „fullov"?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Unboxing: Liv Devote Advanced 2 – gravel pre akčné dámy

Unboxing: Liv Devote Advanced 2 – gravel pre akčné dámy

Obľúbenosť bicyklov z kategórie gravel má rastúci trend. Je to najmä pre ich všestrannosť na každej ceste. Čo ponúka dámsky model Devote Advanced 2 od Liv?
keyboard_arrow_up