SRAM GX Eagle AXS – horúca elektrizujúca novinka

Elektronické radenie síce nie je ničím novým, avšak najčastejšie sme ho mohli vídavať len v top sadách. SRAM však tento problém vyriešil jednoducho – obľúbená sada GX Eagle tentokrát prichádza v elektronickom bezdrôtovom prevedení.

Technologický pokrok, ktorý v posledných rokoch zaznamenávame, praje všetkým tým, ktorí si chcú uľahčiť každodenné jazdenie na svojom dvojkolesovom stroji. Jedným z takýchto prínosov je aj adaptácia elektronického systému do pohonu. Káblové sprostredkovanie sily sa tak mení na vec snímača a malého motorčeka, ktorý za vás obstará presné radenie za všetkých okolností. Či už to chápete ako prínos alebo nie, jedna vec je istá – nová sada GX Eagle AXS je ďalšou možnosťou, ako si splniť svoj sen o dokonalom bicykli.


Na trh tak prichádza duo prehadzovačky a radenia, ktoré sú doplnené o batériu, nabíjačku, nástroj na nastavenie pozície prehadzovačky a možnosť zakúpiť si aj kryt na batériu. Čo sa teda ukrýva pod týmto dlho tajeným prekvapením? Poďme sa na to pozrieť.

Prehadzovačka GX Eagle AXS

SRAM uvádza, že funkcia prehadzovačky je rovnaká, či už tlačíte na pílu v strmých kopcoch alebo šprintujete pre získanie najlepšej pozície do zjazdu. Na jednej strane sa môžete spoľahnúť na prednastavenú sekvenciu polôh 12-rýchlostnej prehadzovačky a súčasne vás nesklame ani rozsah prevodov. Tohtosezónna novinka v podobe kazety 10-52 je dostupná aj v tomto prípade. Ak ale obľubujete skôr decentnejšie počty zubov, môžete siahnuť po rozsahu 10-50.


Prehadzovačka GX Eagle AXS využíva aj tzv. Overload Clutch v kombinácii s osvedčenou spojkou Type-3. Zatiaľ čo druhá spomenutá pracuje na kontrolovaní pohybu klietky prehadzovačky a reťaze, funkciou Overload Clutch je zamedziť poškodeniu motorčeka pri nečakanom náraze. Motor sa automaticky odpojí, čím sa energia prenesie a pohltí prostredníctvom voľného pohybu tela prehadzovačky.


Horskí cyklisti ocenia aj kratšie ramienko v spojení s posunutou osou kladiek. To zaručuje lepšiu priestupnosť terénom a súčasne aj hladšie a ľahšie radenie. Navyše, SRAM deklaruje, že vo verzii AXS bude radenie ešte o čosi rýchlejšie a konzistentnejšie. S aplikáciou dostupnou pre váš telefón môžete naviac sledovať charakteristiku vášho jazdného prejavu – ako často radíte, ktorý z prevodov využívate najväčšmi a iné. Prostredníctvom nich získavate ďalšiu možnosť lepšie porozumieť charakteru vlastnej jazdy. Prepojenie komponentov SRAM GX Eagle AXS je sprostredkované cez Bluetooth priamo do vášho mobilného telefónu s využitím SRAM AXS aplikácie.

Pri kontrole stavu batérie postačí stlačiť tlačidlo na radení – zelené svetlo znamená plne nabitú, červené zase takmer vybitú batériu. Podľa údajov SRAM vydrží kapacita batérie na približne 20 hodín jazdného času. Keď sa bicykel nepohybuje, celý systém prejde do úsporného módu. Overiť stav batérie je možné aj cez AXS aplikáciu. Samotné radenie využíva dostupnú batériu typu CR2032.


Radenie GX Eagle AXS

Útle rozmery a dvojica tlačidiel. Nič viac a nič menej. Jednoduchosť a výkon sú práve tým, čo oceníte počas dlhých dní, ale aj v náročných situáciách, kedy nemáte čas na chyby. Vďaka bezdrôtovému prepojeniu ubúda ďalšie „nadbytočné“ lanko a s ním aj starosť. Pri konštruovaní radenia boli aplikované poznatky z ergonómie stláčania a umiestnenia tlačidiel. Okrem adekvátneho miesta si môžete v AXS aplikácii nastaviť, ktoré tlačidlo bude ovládať ktoré smerovanie prehadzovačky.


Pre ešte kompaktnejšie využitie mnohých poteší možnosť spárovať toto radenie s brzdami SRAM pomocou MatchMaker X. Keďže celá séria AXS je založená na vzájomnej podpore, toto radenie je použiteľné aj v prípade iných radov prehadzovačiek – ako napríklad X01 alebo XX1. Keďže sa očakáva, že vaše výjazdy nebudú absolvované iba v ideálnych podmienkach, radenie GX AXS je odolné voči prieniku vody a prachu.


Set – Upgrade Kit GX Eagle AXS

Najmenej komplikovanou voľbou, ako získať plne elektronický pocit radenia, je zakúpiť si celú sadu. To znamená prehadzovačku s radením, doplnené o nabíjačku batérií, batériu a nástroj na nastavenie správnej pozície prehadzovačky.

Kto by sa naviac obával o batériu, pre toho je k dispozícii aj kryt batérie z ľahkého materiálu. S viacerými paralelnými otvormi máte navyše istotu, že batéria sa nebude prehrievať a rovnako ostane chránená.

Stanovené MOC ceny vidíte nižšie v tabuľke. Len pre porovnanie kompletný konverzný kit v rámci top prevedenia SRAM XX1 Eagle AXS vyjde v MOC okolo 1 169 €, u nás na shope momentálne okolo 940 €. Stále to, samozrejme, nie je málo, no posun je výrazný.



Ak sa pýtate, či je možné na váš bicykel osadiť túto sadu, odpoveď je jednoduchá. Ak máte 12-rýchlostnú kazetu, nebude to problém. Aj v nedávnom článku o sadách od Imromana sme si ukázali, že mixovať aj naprieč výrobcami nie je problém. Rovno dodáme, že sa čoskoro môžete tešiť aj na prvé dojmy, keďže práve Imroman sadu určite dobre preverí...

Tieto produkty budú dostupné v obmedzenom množstve približne od polovice apríla.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
keyboard_arrow_up