SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.

Dalo by sa povedať, že ešte pred pár rokmi boli podobné rošády v rámci pohonu v podstate tabu – najmä, ak sa bavíme o dobe, kedy sa vpredu na MTB ešte hojne používali 3 a 2 „placky“. Lenže v roku 2012 predstavil SRAM sadu XX1 v prevedení 1x11, ktorá začala výrazne meniť pravidlá hry. S ňou prišiel do hry ešte vtedy obrovský 42-zubový pastorok, alebo tzv. narow-wide spracovanie prevodníka s premenlivou šírkou zubov, či xD orech umožňujúci použiť malý 10-zubový pastorok. Pre mnohých fanúšikov znamenala táto sada splnený sen, vrátane mňa...len tá cena. Takže než som sa ku nej dopracoval, skúšal som rôzne adaptéry, alebo náhrady zväčšujúce rozsah klasickej kazety, o čom som už detailne písal v dávnejšom článku o jednoprevodníku.

To sme samozrejme trochu mimo témy, ale toto obdobie bolo pre mňa zlomovým v rámci toho, že už neplatilo len klasické Shimano alebo SRAM. Postupné zjednotenie prevodových pomerov a príchod jednoprevodníka umožnili jednoduchšie mixovanie medzi sadami z rôznych dôvodov – či už finančných, praktických alebo s cieľom dosiahnuť určité požadované vlastnosti. A ja osobne som ho pomerne často využíval.

Pekným príkladom je rok 2017, kedy som jazdil na Bianchi. Shimano mi sedelo z hľadiska radenia, aj kvality prevedenia sady XTR, lenže vtedy ešte nebol systém Microspline a ich kazety neboli určené na väčší rozsah. Predsa len vtedy Shimano ešte stále tlačilo vo veľkom 2-prevodník a teda 10-zubový pastorok im prišiel ako zbytočný. Tak som tam „šupol" kazetu SRAM GX a fungovalo to parádne. To bol pre mňa, dalo by sa povedať, zlomový moment a začiatok dlhodobej skúsenosti, že sa toho netreba vôbec báť a človek si môže vybrať.

Bianchi s XTR kazetou od ShimanoBianchi s XTR kazetou od Shimano

Následný príchod 12-rýchlostných systémov všetko ešte viac uľahčil. Najmä z dôvodu, že v podstate všetky prehadzovačky sú určené pre veľký rozsah kazety, kde sme sa postupne dostali až na rozsah 10-52 zubov. Teraz nechcem nikoho presviedčať, aby nasilu išiel robiť pokusy, len chcem povedať, že môžete využiť jednotlivé vlastnosti komponentov vo svoj prospech. Dôvodom k tejto téme bolo aj dávnejšie predstavenie bicykla Orbea Alma, po ktorom mi prišlo viacero dotazov na funkciu a kompatibilitu. Radenie a prehadzovačka Shimano XTR, kazeta a reťaz SRAM XX1 Eagle, kľuky Quark a prevodník od Absolute Black. Pestrý mix, ktorý spolu ale dokonale funguje.

Aj keď to vyzerá, že teda môžete namixovať, čo len chcete, v rámci spoľahlivej funkcie mám základné pravidlo, ktorého sa držím. Rovnako si vo videu povieme pár dôvodov a vlastností, podľa čoho si vyberám komponenty.


Možnosti tretích strán

Zameral som sa hlavne na 2 najznámejších výrobcov komponentov v rámci MTB, ale do hry vstupuje ďaleko viac hráčov. Rozhodne sa nemusíte obmedzovať a využiť poriadne širokú ponuku. Nech zostanem u vlastných skúseností, do pozornosti dávam napríklad kazety Garbaruk, ktoré sú rovnako vyrábané frézovaním z ocele, ako ponúka SRAM, ale s výrazne lepšou cenovkou a s ešte o niečo nižšou hmotnosťou.

kazeta Garbaruk
Sú dostupné ako pre xD orech, tak aj Microspline a pre 12 aj 11-rýchlostné systémy. Mal som od nich 2 kusy a obidva fungovali výborne, zhoršené radenie oproti kazete SRAM určite nepociťujem.

Len vlastné skúsenosti

Možno vám teraz napadajú otázky, či je možné kombinovať to alebo ono alebo prečo nespomínam aj iné systémy ako 9, či 10-rýchlostné. Odpoveď je, že prezentujem len to, čo mám vyskúšané a overené na základe dlhodobej skúsenosti a na čo si ešte pamätám. Rovnako budem rád, ak do komentára prihodíte vaše skúsenosti, prípadne preferencie.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Shimano a SRAM – porovnanie MTB systémov

Shimano a SRAM – porovnanie MTB systémov

Sú lepší tradiční japonskí rybári alebo moderní a "cool" Američania? Večná otázka, ale tu sa pozrieme na jednotlivé časti 12-rýchlostného pohonu z hľadiska dlhodobého používania a rovnako možností mixovania.
keyboard_arrow_up