Predstavenie: Novinky RockShox na sezónu 2023

Americký koncern SRAM, pod ktorého krídla patrí aj značka RockShox, poňal predstavenie tohtoročných noviniek vo veľkom a početnom štýle.

Základom je príchod novej tlmiacej patróny Charger 3, no nových technológií a technických riešení má RockShox podstatne viac. Ak vás zaujíma, na čo všetko sa pri nových vidliciach a tlmičoch môžete tešiť, tento článok je určený presne pre vás.


Vidlice

Pod staronovým dizajnom sa ukrýva rad nových technológií.
Všetky novinky ohľadom vidlíc sú zakomponované do trojice nových modelov PIKE, LYRIK a ZEB. Z hľadiska dizajnu nepôsobia vynoveným dojmom, pretože hlavné zmeny sa udiali najmä v rámci ich vnútorností. Okrem spomínaného Chargera 3 prichádza RockShox s novými technológiami ako ButterCaps, DebonAir+, Pressure Relief Valves alebo nové adaptéry na koncovky nábojov.

Zaujímavou zmenou je prekopanie zdvihov vidlíc, podľa ich určenia. Po novom model PIKE (trail) ponúkne iba zdvihy 120/130/140 mm, model LYRIK (all-mountain) 140/150/160 mm a ZEB (enduro) 160/170/180/190 mm. Priemer vnútorných nôh zostáva zachovaný. Modely označené prívlastkom Ultimate budú disponovať o 53 % dlhšími spodnými puzdrami. Vďaka navýšeniu tuhosti by sa tým pádom mal zabezpečiť hladší chod. Napriek tomu, že na tvare to príliš nevidno, modely PIKE a LYRIK majú vďaka optimalizácii lepší pomer tuhosti k hmotnosti ako ich predchodcovia, konkrétne torzná tuhosť pre PIKE sa navýšila o 13,5 % a pre LYRIK až o 20 %.


Charger 3 - svätá trojica s novou patrónou

Trojkový „čárdžer” je kompatibilný so všetkými novými vidlicami PIKE, LYRIK a ZEB na rok 2023. Ak vám práve skrsla v hlave myšlienka, že upgradujete svoju staršiu vidlicu, tak vás musím sklamať. Výnimkou je iba model ZEB (modelový rok 2021 a viac), ktorý je s novým Chargerom kompatibilný. Už od pohľadu má nová tlmiaca patróna masívnejšie „točítka”, ktoré ponúkajú nezávislé nastavenie rýchlej a pomalej kompresie. Prepracovaný bol aj dizajn ventilov.

Srdcom patróny je tzv. IFP (Internal Floating Piston), ktorý disponuje oceľovou pružinou miesto bladdera. Výsledkom má byť absolútne nehlučný chod a omnoho lepší pocit pri utiahnutí kompresie, kedy by ste nemali dostávať rany do rúk, no zároveň RockShox tvrdí, že pocit kontroly pri riadení zostáva zachovaný. Nový Charger ponúka nastavenie pomocou 15 klikov pomalej kompresie, 5 klikov rýchlej kompresie a 18 klikov odskoku.


ButterCaps - riešenie problému, o ktorom ste možno ani nevedeli, že ho máte

ButterCaps je úplná novinka, ktorej účelom je eliminovať prenos vysokofrekvenčných vibrácií, ktoré sa prenášajú od prekážok cez vidlicu do vašich rúk. Papierovo by sa malo jednať o redukciu vibrácií až o 20 % a táto technológia (okukaná z motokrosu a motorových píl) predstavuje sústavu gumených „silentblokov” umiestnených v spodných nohách vidlice. Vo vidliciach radu Ultimate sú štandardom, ostatné modely 2023 sú však kompatibilné a môžete si do nich ButterCaps doinštalovať, ak vám nebude vadiť hmotnostná penalta vo výške 37 gramov.


Pretlakové ventily „Pressure Relief Valves“

Eliminujú nežiaduci pretlak vzduchu v spodných nohách vidlice, ktorý je spôsobený zmenami nadmorskej výšky alebo teploty. Stlačením tlačidla ventilu dosiahnete vyrovnanie tlaku do normálu a konzistentný pocit odpruženia. Podobne ako aj v prípade ButterCaps, aj tu sú pretlakovými ventilmi vybavené len najvyššie modely (Ultimate a Select+), ostatné modely 2023 sú však kompatibilné a umožňujú dodatočné doplnenie ventilov.


DebonAir+ - vylepšenie dobrého

Vzduchová pružina DebonAir+ prešla kompletnou revíziou a vylepšených bolo viacero detailov, aby bol dosiahnutý ešte lepší priebeh chodu. Inžinieri sa vyhrali s objemom pozitívnej a negatívnej komory, čoho výsledkom je krivka pruženia ponúkajúca extra citlivý začiatok zdvihu, ako aj mimoriadnu podporu v strednej časti zdvihu, ktorú oceníte najmä v strmých terénoch. Pre upgrady platí to isté ako pre tlmiacu patrónu Charger 3.


Maxima plush tlmiaci olej

Po novom sa môžete tešiť aj na spoluprácu so značkou Maxima Racing Oils, ktorá je špičkou v obore mazacích olejov a podľa PR materiálov by sa mal olej tejto značky nachádzať aj v nových tlmiacich patrónach vidlíc PIKE, LYRIK a ZEB.


Nové adaptéry na Torque Caps

Oversize koncovky nábojov pod názvom Torque Caps sú v ponuke RockShox už dlhšie, po novom však v prípade, že takýto predný náboj nemáte, určite oceníte možnosť namontovať redukciu na klasické koncovky v podobe kompaktných adaptérov na inbusovú skrutku a uľahčiť si tak prácu pri vkladaní predného kolesa do vidlice.


Tlmiče

Medzigeneračnému vylepšeniu sa nevyhli ani tlmiče. Konkrétne sa jedná o modely Deluxe, Super Deluxe a Superdeluxe Coil.

Nové RC2T tlmenie - tlmiče s „ekvalizérom”

Podobne ako v prípade vidlíc, ktoré dostali novú tlmiacu patrónu Charger 3, aj tlmiče disponujú novým tlmením RC2T, ktoré disponuje od seba nezávislým nastavením pomalej (LSC) a rýchlej kompresie (HSC), ktorá podľa slov výrobcu predstavuje tlmenie s najširšou možnosťou nastavenia, aké doposiaľ vyrobil. Samozrejme nechýba ani nastavenie prahu citlivosti tlmiča.


Dual Air dizajn tela tlmiča + negatívne tokeny

Rámy s lineárnym priebehom prepákovania fungujú ideálne s tlmičmi s progresívnym dizajnom tela vzduchovej nádoby (tzv. air can). Ten zabezpečí, že tlmič je na konci zdvihu dostatočne progresívny a nebudete dávať dorazy. Priebeh chodu navyše viete vyladiť aj tokenmi v pozitívnej ako aj negatívnej komore.

Rámy s progresívnym priebehom prepákovania naopak fungujú lepšie s tlmičom, ktorý má lineárny dizajn vzduchovej komory. Vďaka tomu viete zachovať citlivosť a využiť každý milimeter zdvihu. Nové tlmiče Debon Air ponúkajú možnosť výberu medzi progresívnym a lineárnym „air can”-om, aby zadné odpruženie spĺňalo presne vaše požiadavky.


Adjustable/Hydraulic Bottom Out - na mieru vyladený doraz

Nové pružinové tlmiče Super Deluxe disponujú nastaviteľným hydraulickým dorazom, ktorý má nápadnú fialovú farbu a označenie HBO. Táto „fičúra" umožňuje nastaviť v piatich rôznych stupňoch úroveň kompresie posledných 20 % chodu tlmiča. Vzduchové tlmiče Super Deluxe, ktoré disponujú nenastaviteľným hydraulickým dorazom, uchránia váš tlmič pri tvrdom dopade pred jeho poškodením. Na rozdiel od tokenov hydraulický doraz neovplyvňuje priebeh chodu tlmiča mimo posledných 20 % zdvihu.


Trailhead - aplikácia pre uľahčenie nastavenia

Poslednou novinkou je informácia o update aplikácie Trailhead, ktorá vám pomôže s nastavením vášho tlmiča na základe sériového čísla tlmiča, údajov o vašej hmotnosti a jazdnom štýle. Po novom nájdete v appke aj metrické tlmiče. Appka sa hodí aj v prípade, že budete zháňať náhradné diely, upgrade-kity alebo servisné návody pre váš tlmič a vidlicu.


RockShox sa na rok 2023 naozaj „hecol" a vysypal z rukáva peknú nádielku noviniek a vylepšení, čím posunul pomyselnú latku opäť o kúsok vyššie. Určite bude zaujímavé sledovať, ako zareaguje konkurencia a kedy tieto novinky začnú presakovať aj medzi nižšie modely vidlíc a tlmičov.

Ak vás predstavené novinky zaujali, kompletné informácie o všetkých modeloch a cenách nájdete na stránke sram.com/rockshox.
Zdroj fotografií: RockShox
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

Dalo by sa povedať, že americký výrobca SRAM má maslo pomerne v obľube. Vo vidliciach RockShox ho totižto nájdete v podobe SRAM Butter, ako aj v podobe ButterCups. Viete však, o čo ide?
Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
keyboard_arrow_up