Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.

Twist QV prináša so sebou šmakocinku v podobe vysokokontrastnej fotochromatickej funkcie QuattroVarioflex. Aby sme tomu dali reálne kontúry, tento systém vás dokáže v momente preniesť z temného lesa na slnečnú lúku bez nutnosti na chvíľu prižmúriť oči. Expresne sa prispôsobí novým svetelným podmienkam so zachovaním ostrosti videnia.

Ja, čo potrebujem dioptrie, no nejazdím s nimi, som si veľmi pochvaľoval ostrosť videnia na trailoch, ktoré som s doterajšími fotochromatickými okuliarmi nezažil. V šere sú až také jasné, že ich občas so sebou beriem aj na nočné výjazdy pod lampami a necítim žiaden temný diskomfort.

Alpina Twist QV recenzia

Zrkadlovky

Atraktívne sfarbená vonkajšia časť optiky má viacvrstvové zrkadlenie. Nie je to len kvôli efektu, ale najmä kvôli odrážaniu infračerveného žiarenia. Táto technológia zabezpečuje UV A, B aj C ochranu.

Okuliare Alpina Twist QV recenziaAlpina Twist QV skúsenosti

Sedia dokonale aj kvôli flexibilnému nastaveniu

Patentovaný uhol zahnutia okuliarov zabezpečuje ochranu pred prievanom, keďže dôkladne kopíruje priemerný uhol zahnutia tváre.

Okuliare Alpina Twist QV review
K dokonalému sadnutiu na akúkoľvek hrúbku nosa slúžia ľahko formovateľné nosné krídelká – nazval som ich „nosnice“. Mne, majiteľovi širokého nosa, ušli „nosnice“ mimo rám do zóny samotnej optiky, no vôbec to nevadilo v rozhľade.

Alpina Twist QVOkuliare Alpina Twist QV

Mušia hmotnosť

Oficiálne deklarovaných 26 gramov sa nepodarilo navážiť, no tie 1-2 gramy odchýlky sú tolerovateľné – a možno ich len spôsobila nekalibrovaná váha alebo ťažký vysoký tlak vzduchu. . Každopádne, človek si ani nevšimne, že ich má. Spolu s ich tvarom a profesionálnym nastavením sa stanú súčasťou tváre.

Alpina Twist QV testOkuliare Alpina Twist QV recenzia

Rosný bod

Ja si dávam do tela pri každom výjazde a spolu so zvýšenou potivosťou som bol ideálnym pokusným králikom na test rosenia. Prvé jesenné jazdy s letnými teplotami mi doslova „odpálili dekel". Nie a nie sa zarosiť. Netuším, či to spôsobil odskok medzi rámom a zorným poľom alebo nejaká tajná antifog úprava, no nedokázal som ich zarosiť.

Keď teploty padli a rozdiel medzi vonkajšou a naakumulovanou teplotou od potu sa zväčšil, vtedy sa mi už podarilo vyčariť zahmlenie, no stále oveľa menšie, ako na mojich donedávna preferovaných okuliaroch. Až dôkladné štúdium technológie povrchu optiky mi ozrejmilo, že okuliare majú antihmlovú úpravu, ktorá na mikroskopickej úrovni zabraňuje kvapôčkam rosy zhlukovať sa do súvislej vrstvy. Takže tajomstvo je odhalené – ale len čiastočne. Ďalšia časť sa skrýva vo vodoodpudivej ochrane – rosa rýchlo stečie, a to aj spolu s prípadnou špinou.

Takmer celý rám

Testované Alpiny sú deklarované ako celorámové, s odkrytými bokmi. A práve táto „fičúra“ pomáha odvetrávať vnútorný priestor a pôsobí blahodarne na čistý výhľad. Moja pôvodná skepsa voči spodnej časti rámu sa vyparila, keďže mi neprekážala vo výhľade. Samotný rám je vyrobený z termoplastickej gumy, ktorá garantuje vysokú životaschopnosť a nelámavosť.

Pre koho?

Okuliare sú unisex a multišportové. Užijú si ich pohodoví turisti, rovnako ako aj drtiči trailov, bežeckí fanatici či milovníci snehu. Pokryjú potrebu ochrany pred slnkom, vodou, blatom, ostrým videním a rýchlo sa prispôsobia zmene intenzity svetla vďaka svojej jedinečnej fotochromatickej funkcii.

Dodávané sú v praktickom pevnom puzdre, a to v dvoch farebných vyhotoveniach - v testovanej, tzv. polnočnej farbe alebo v alternatívnej svetlejšej, tzv. dymovej farbe. Obe sú decentné s tmavo-oranžovou optikou. S MOC 179 € nie sú najlacnejšie, ale aktuálne ich u nás na MTBIKER shope môžete mať za 152 €.

Okuliare Alpina Twist QV

Plusy

  • Ľahkosť
  • Funkčná fotochromatickosť
  • Zachované ostré videnie
  • Vodoodpudivosť a protizahmlievacie funkcie
  • Parádne sedia

Mínusy

  • Cena, aj keď je adekvátna funkciám
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
reactor 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Alpina Rocket V - okuliare, ktoré sa prispôsobia každému?

Test: Alpina Rocket V - okuliare, ktoré sa prispôsobia každému?

Aké budú tie ideálne? Našiel som ich? Túto otázku si položí asi každý pri výbere nových okuliarov a možno bude vhodný model od značky Alpina.
Test: Okuliare Endura Gabbro II – výborná voľba nielen na bike

Test: Okuliare Endura Gabbro II – výborná voľba nielen na bike

Vyberáš okuliare na letnú sezónu? Tvar hlavy je síce individuálny, ale dovolím si tvrdiť, že tieto okuliare budú sedieť väčšine ľudí a navyše disponujú rozumnou cenovkou.
keyboard_arrow_up