Komisia MTB SZC na svojom ostatnom zasadnutí rozhodla o zavedení viacúrovňového bodovania pretekom MTB XC v SR.

Vážený priatelia horskej cyklistiky!

Komisia MTB SZC na svojom ostatnom zasadnutí rozhodla o zavedení viacúrovňového bodovania pretekom MTB XC v SR.

Možno trochu po vzore cestnej cyklistiky zavádzame spoločné hodnotenie pretekárov (len s licenciou SZC) v súťaží EXTRALIGA MTB 2004.

Cieľom je získať prehľad o dlhodobej výkonnosti jednotlivých pretekárov a zohľadniť bodovanie s viacerých MTB XC pretekov, ktorých sa slovenskí pretekári zúčastňujú, nielen so Slovenského pohára.

Po skončení posledných pretekov zarátávaných do bodovania bude vyhodnotený najlepší horský cyklista/-ka Slovenska podľa jednotlivých kategórií. Samozrejme samostatné vyhodnocovanie, Víťaz SP, Majster SR, ostáva.

Prišla doba, keď mnohé, možno provinčné preteky, sa dostali organizačne, účasťou aj atraktivitou na úroveň SP. A hlavne organizátorom týchto pretekov, smeruje tento list.

V spomínanom spoločnom bodovaní EXTRALIGY MTB 2004 (EXL 2004) sa budú započítavať body (po určitej redukcii) z nasledovných pretekov:

1. Slovenský pohár MTB XC 2004 – ostáva 6 kôl (organizátori na rok 2004 sú určení)

2. Český pohár MTB XC 2004 – účasť je na pretekárovi

3. zahraničné preteky, ME a MS – boduje sa len u členov RD MTB XC

4. 1. MTB liga – zatiaľ pracovný termín, k tomuto bližšie...

1.MTB liga by mala zahŕňať seriál pretekov zložených z typu: Otvorenie sezóny Turč. Teplice, Vinohradský štek, Bratislavská MTB liga, Hornonitrianska liga, O pohár hradu Branč, Milk Agro Cup Sabinov a mnohých iných. Veľmi radi by sme boli, keby sa obrodili organizátori hlavne na východe Slovenska, kde je určite veľká studnica talentov a nadšencov cyklistiky. Keďže cestovanie na preteky nie je zanedbateľná položka, podľa počtu zaradených pretekov, by sa cca 15-20% najhorších výsledkov v poradí 1. MTB ligy redukovalo.

Keďže kalendár 1. MTB ligy 2004 sa bude ešte len tvoriť, chcem touto cestou poprosiť všetkých schopných a ochotných organizátorov XC pretekov v SR (mimo SP 2004), keby sa vyjadrili k zámeru vytvoriť spoločný seriál a body za jednotlivé preteky tejto ligy započítavať do celkového bodovania EXL 2004. Takto má šancu uspieť v celkovom poradí viacero pretekárov a bude to pozitívne vplývať aj na účasť na pretekoch.

Počet zaradených pretekov do 1. MTB ligy nie je stanovený, predpokladá sa počet cca 10-15 pretekov. Samozrejme tento seriál si vyžaduje pravidlá, ktoré bude zohľadňovať už spracovaný Súťažný poriadok MTB 2004. Nebude kopírovať striktne predpísané odmeny pre pretekárov ako na SP (záleží na organizátorovi), ale určité mantinely tu budú: oficiálny rozhodca (inak K MTB bude organizovať školenie rozhodcov III. triedy zamerané na MTB – najoptimálnejšie by bolo: čo usporiadateľ, to aspoň 1 rozhodca z realizačného teamu), stanovené hranice štartovného a samozrejme propozície schválené ŠTK. Ostatné ustanovenia SúP aj tak organizátori dodržiavajú, takže tu problém nebude.

Predbežne nerátame s celkovým vyhodnocovaním 1. MTB ligy, ale diskusia je otvorená.

Takže, je potrebné, aby sa ozvali organizátori, následne by sa dohodlo stretnutie a do VZ klubov MTB (plánované na 8. 11. 2003) by bola otázka EXL 2004 vyriešená a začala by sa priekopnícka éra v posudzovaní pretekárov XC v SR.

Ring voľný...

Nešťák Tibor, Mgr. – športovo-technický komisár MTB SZC, tnestak@zoznam.sk

0902/ 10 66 40

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Reportáž: Majstrovstvá Slovenska v short tracku - jedinečné podujatie v náročnom tempe

Reportáž: Majstrovstvá Slovenska v short tracku - jedinečné podujatie v náročnom tempe

Minulú nedeľu som si strihol poriadne rýchle preteky, ktoré sa jazdili v rámci majstrovstiev Slovenska v MTB XCC.
Video: Cyklostopy Fest - finálové enduro na vode a snehu

Video: Cyklostopy Fest - finálové enduro na vode a snehu

Poďte sa pozrieť priamo na trať časovky, XC a endura, ktoré sa konali na trailoch v Starej Ľubovni. Najmä nedeľné enduro si zaradím vďaka podmienkam do svojej kategórie “epických” podujatí…
keyboard_arrow_up