Zdroj: ZdenekStybar.com

Čech Zdeněk Štybar obhájil v nemeckom St. Wendeli titul majstra sveta v cyklokrose. V pretekoch kategórie elite odsunul na ďalšie medailové priečky Belgičanov Svena Nijsa a Kevina Pauwelsa. Trio Slovákov skončilo v piatej desiatke s výraznou stratou na víťaza. Na náročnej trati najlepšie skončil Milan Barényi, ktorého klasifikovali na 41. mieste. O šesť priečok nižšie sa umiestnil Róbert Gavenda, Václavovi Metličkovi patrila 49. pozícia. Slovenskí reprezentanti tak nenaplnili svoj cieľ, aby aspoň jeden z nich skončil v prvej polovici výsledkovej listiny.

Štybar predviedol v St. Wendeli majstrovský výkon. Po výbornom štarte začal diktovať tempo pretekov, v prvej časti mu stačili piati jazdci, potom s ním dokázal držať krok už len Belgičan Nijs. Štyri kolá pred koncom nastal kľúčový moment, keď Štybar vymenil v depe bicykel a následne nasadil k rozhodujúcemu trháku. Nijs už potom 25-ročného Čecha stíhal márne.
"Vyhrať majstrovstvá sveta je vždy veľmi ťažké. Ak sa mám priznať, tak tentoraz to bolo oveľa jednoduchšie ako vlani. Po smole a zranení v priebehu sezóny si tento úspech veľmi cením," povedal v prvej televíznej reakcii Štybar, ktorý vybojoval v cyklokrose už svoj štvrtý dúhový dres majstra sveta, keďže dvakrát triumfoval aj v kategórii do 23 rokov. Najväčší favorit a celkový víťaz Svetového pohára tentoraz vyhorel, so stratou vyše 4 minút obsadil 24. miesto.

Výsledky - MS v cyklokrose v St. Wendeli:
Muži-elite: 1. Zdeněk Štybar (ČR) 1:06:37 h, 2. Sven Nijs +18 s, 3. Kevin Pauwels (obaja Belg.) +1:15 min, 4. Francis Mourey (Fr.) +1:16, 5. Philipp Walsleben (Nem.) +1:18, 6. Klaas Vantornout (Belg.) +1:23, 7. Marco Aurelio Fontana (Tal.) +1:51, 8. Bart Wellens (Belg.) +2:01, ... 41. Milan Barényi -4 kolá, 47. Róbert Gavenda -5 kôl, 49. Václav Metlička (všetci SR) -5 kôl

Fanúšikovia zdemolovali časť trate
Organizátori majstrovstiev sveta v cyklokrose v nemeckom St. Wendeli mali v nedeľu plné ruky práce, keďže v noci im neznámi vandali rozbili časť trate. Počas nedeľňajších pretekov bola vo vyššej pohotovosti aj nemecká polícia a traťoví komisári. Nadšení diváci spôsobovali organizátorom problémy už počas sobotňajšieho úvodného dňa, keď niektorí prelomili ochranné bariéry a pri sledovaní pretekov sa usádzali, kde chceli.
"Časť infraštruktúry okolo trate bola poškodená, ochranné bariéry boli vytrhané zo zeme, časť mobilných toaliet bola prevrátená," popísal situáciu podľa cyclingnews.com manažér UCI Peter van den Abeele.

Juniorský triumf Francúzov, Slováci v štvrtej desiatke
Triumfom Francúzov sa skončili preteky juniorov na majstrovstvách sveta v cyklokrose v nemeckom St. Wendeli. Z titulu sa tešil Clément Venturini, ktorý o 15 sekúnd zdolal dvojičky Fabiena a Loica Doubeyovcov. Slovenskí cyklokrosári skončili v konkurencii 58 pretekárov vo štvrtej desiatke. Ondreja Glajzu klasifikovali na 36. a Viliama Bodiša na 39. mieste. Obaja Slováci patrili v štartovom poli medzi najmladších a šancu medzi juniormi dostanú aj o rok.

Výsledky - majstrovstvá sveta v cyklokrose v St. Wendeli (Nem.):
Juniori: 1. Clément Venturini 44:31 min, 2. Fabien Doubey, 3. Loic Doubey (všetci Fr.) obaja +15, 4. Jakub Skála (ČR) +36, 5. Laurens Sweeck +37, 6. Michael Vanthourenhout (obaja Belg.) +45, … 36. Ondrej Glajza +4:23, 39. Viliam Bodiš (obaja SR) +4:50

[Foto na úvode: ZdenekStybar.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Rok sa s rokom stretol a areál X-BIONIC Sphere v Šamoríne opäť priláka cyklokrosových nadšencov.
Pozvánka: MTBIKER X-Point Cyclocross Race 2022 - zaži svetovú atmosféru cyklokrosu

Pozvánka: MTBIKER X-Point Cyclocross Race 2022 - zaži svetovú atmosféru cyklokrosu

Jeseň je obdobím, kedy nám Il Lombardia pomaly ale isto uzatvára cestnú sezónu. No na druhej strane to nielen nám, ale aj svetovej špičke, otvára nové možnosti jazdenia. Jednou z nich sú aj preteky X-Bionic Cyclocross Race.
Majstrovstvá sveta v cyklokrose ponúkli napínavé divadlo

Majstrovstvá sveta v cyklokrose ponúkli napínavé divadlo

Množstvo fanúšikov obkolesilo počas prvého februárového víkendu okruh vo švajčiarskom Dübendorfe, aby sa stali svedkami výkonov nových majstrov sveta v cyklokrose. Bolo sa na čo pozerať...
keyboard_arrow_up