Triatlon pre všetkých sa sťahuje z Čunova na Štrkovec

Celodňová celoslovenská akcia pre špičkových, rekreačných a začínajúcich triatlonistov pod názvom "Triatlon pre všetkých" sa po dvoch úvodných ročníkoch sťahuje z Čunova na Štrkovecké jazero v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Prostredie známej bratislavskej oddychovej zóny a blízkeho hotela Junior bude v sobotu 27. augusta od 9. 00 h do 20.00 h miestom, kde sa stretnú vyznávači tohto športu zo Slovenska, Česka a Ukrajiny.

"Minulý rok sa na 2. ročníku Triatlonu pre všetkých prezentovalo 421 účastníkov od mladších žiakov až po veteránov, tento rok na 3. ročník máme prihlásených už 423 pretekárov a veríme, že prvýkrát na Slovensku prekonáme hranicu 500 súťažiacich. Predpoklady na to sú," povedal vo štvrtok na stretnutí s novinármi Michal Varga, hlavný organizátor a riaditeľ pretekov.

Návrat triatlonistov z Čunova na Štrkovec a do Ružinova podľa generálneho sekretára Slovenskej triatlonovej únie (STÚ) Jozefa Juráška nie je náhodný, lebo vznik tohto športu je úzko spätý s hotelom Junior. "Osemnásteho júna 1988 práve v tomto hoteli bola ustanovujúca schôdza priekopníkov slovenského triatlonu, o rok neskôr sme už organizovali prvé oficiálne preteky, lebo dovtedy to na Slovensku boli iba súťaže zanietencov a amatérov," vysvetlil Jozef Jurášek.

"Počas poslednej augustovej soboty bude na Štrkovci finále Slovenského pohára 2011 v triatlone všetkých vypísaných kategórii. Týmto podujatím vyvrcholí tohoročný šesťkolový seriál slovenských pohárových podujatí. Juniori tento rok mali štyri akcie v rámci Slovenského pohára. Preto na pretekoch budú štartovať špičkoví slovenskí pretekári ako sú majster Európy v zimnom triatlone i cross triatlone do 23 rokov Peter Mosný, slovenský účastník OH 2008 v Pekingu Pavel Šimko, medailistka z ME junioriek Miroslava Bednarovičová, česká triatlonistka Tamara Stonová, ktorá k tomu športu prešla od diaľkových plavcov, ukrajinský špičkový reprezentant Michail Aljošin, Karel Zadák, tretí na ME v cross triatlone a mnohí ďalší kvalitní pretekári," vymenoval generálny sekretár STÚ súťažiacich, ktorí by k tratiam okolo Štrkovca mohli prilákať divákov a záujemcov o tento náročný olympijský šport.

"Z obhajcov minuloročného prvenstva nebude na štarte chýbať Tamara Stonová, ktorá ešte v Čunove vyhrala kategóriu žien, juniorskí majstri a víťazi sa už predstavia medzi dospelými a unikátom bude štart dvojnásobného víťaza súťaže in line verzie triatlonu Ľuboš Bogár, ktorý bude chcieť v sobotu úspešne zavŕšiť zlatý hetrik," pokračoval Michal Varga, ktorý si v súvislosti s presťahovaním akcie z Čunova do Ružinova pochvaľoval najmä ústretovosť, s ktorou sa pri organizácii stretol u starostu MČ Dušana Pekára i vedenia hotela Junior. "V Čunove sme mali problém s dvoma vecami. Nemali sme tam vhodný priestor pre sto a viac plavcov a nedokázali sme vyčleniť trať pre cyklistickú časť súťaže, kde by nebola bežná premávka. Preto sme hľadali náhradu za Čunovo a našli sme ho práve v Ružinove Vďaka pochopeniu tunajšej samosprávy a mestskej i štátnej polície budeme mať uzavretý cyklistický okruh, k dispozícii máme aj parkovisko hotela pre zriadenie depa i jazero Štrkovec. To sú veci, o ktorých sa nám v marci - apríli ani nesnívalo. Triatlon dostal v Ružinove zelenú na celej čiare, čo nás veľmi potešilo. Preto môžeme urobiť aj sprievodné akcie, na ktorých chceme tento šport ešte viac v našej populácii spropagovať," vysvetlil Michal Varga.

Objemy klasického olympijského triatlonu sú: 1,5 km plávanie, 40 km cyklistika a 10 km beh. Juniori a veteráni majú tieto vzdialenosti o polovicu kratšie, starší žiaci plávajú 400 m, bicyklujú 12 km a bežia 3 km, mladší žiaci 200 m plávanie, 6 km cyklistika a 1,5 km beh.

Práve pretekmi mladších žiakov sa o 9.00 h začne sobotňajšie podujatie, po nich o 9.50 h príde na rad Triatlon pre všetkých - Nádej verzia pre telesne hendikepovaných športovcov (šesť účastníkov a sedem štafiet, pozn.), potom o 11.00 h bude "bike verzia" Triatlonu pre všetkých. Od 12.00 do 12.50 h budú súťažiť staršie žiačky a starší žiaci, o hodinu neskôr "in line - verzia" Triatlonu pre všetkých a popoludnie od 14.00 h bude na program šprint triatlon pre juniorov a juniorky. Hlavná súťaž v olympijskom triatlone (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) sa začne o 16.00 h a vyhlásenie výsledkov bude o 20.00 h.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Bajkula Bratislavské enduro - finále Slovenského pohára

Pozvánka: Bajkula Bratislavské enduro - finále Slovenského pohára

Bratislava bude uzatváracím mestom Slovenského pohára v endure a my tam nesmieme chýbať.
Pozvánka: Prekrv svoj mozog na verejnej jazde s Mozgovou Atletikou a Nilio

Pozvánka: Prekrv svoj mozog na verejnej jazde s Mozgovou Atletikou a Nilio

Hoci sa rok preklopil do svojej jesennej časti, spoločné jazdy neutíchajú. Najbližšie roztočíme pedále v Bratislave.
Pozvánka: Gran Fondo Bratislava 2023 - to budú zjazdy

Pozvánka: Gran Fondo Bratislava 2023 - to budú zjazdy

V čom je Gran Fondo iné od ostatných podujatí? Čo bude ešte lepšie, ako pri premiére minulý rok?
keyboard_arrow_up